Kategorier
Fodring

Analyse på hø

Analyse på hø – 3 ekspert-tips til hvorfor du skal købe grovfoder med analyse.

Analyse på hø eller wrap. Det her er et emne, som jeg brænder for! Grovfoderets kvalitet er nemlig basis for, at en foderplan fungerer og økonomien i fodringen er god

Jeg har skrevet dette indlæg, for at give dig 3 gode grunde til, hvorfor du skal spørge efter en analyse på dit grovfoder hos din leverandør. Og også, hvorfor du måske skal overvejer at købe et parti grovfoder til hele fodringssæsonen.

Essensen af indlægget er, at at du skal købe hø med analyse

Det handler ikke om, at du selv skal ud på markvandring, investere i et grovfoderspyd og selv tage prøver til analyse.

Derimod handler det om, at efterspørge en vare hos din grovfoderleverandør. Og om at købe ind til en hel sæson.

På videoen har jeg allieret mig med en mand, der har lavet så meget wrap, at han kaldes “Pak” til mellemnavn: Peter “Pak” Johansen, fra Danielsminde hestefoder og wrap i Vestbjerg.

Besøg Danielsminde her: https://www.danielsminde.dk/

Peter har blandt andet lavet foder til de danske heste, der skulle til OL i Rio.


Tip nr. 1: Køb et foder med kendt indhold

En analyse på hø eller wrap er ikke en garanti for et næringsstofindhold. Det er derimod en ret god indikation af, hvad grovfoderet indeholder. Du kan altså bruge en grovfoderanalyse som en hjælp til, at vælge den rette variant af det foder der udgør 70-99% af hestens foderration.

Hvis din grovfoderleverandør ikke har en analyse på den vare du køber hos ham/hende, svarer det altså lidt til gå ind i en velassorteret foderbutik og bede om en sæk hestefoder. Du kan så være heldig, at få et foder der passer til din hest. Men det kan også sagtens være, at du får udleveret et top performance foder, med et højt stivelsesindhold – og du har en tyk pony, der har let ved at blive forfangen.

Her kan du købe grovfoder med analyse: Salg af hø og wrap med analyse

Hvis du efterspørger grovfoder med analyser, at der også større sandsynlighed for, at din grovfoderleverandør vil lave det.

 


Tip nr 2: Match grovfoder og tilskudsfoder

Hvis du vælger at købe grovfoder hos en producent der har analyser på sine varer, så bed om at få en kopi af analysen. Når du skal vælge foder til din hest er det oplagt at medbringe analysen, så foderrådgiveren kan hjælpe dig til at vælge det rette foder.


Der står andre ting i en grovfoderanalyse end kun indhold af sukker og protein. Der er blandt andet også oplysninger om fordøjelighed, hvilket også kan være meget relevant for valg af krybbefoder. Og faktisk kan det være med til, at du sparer penge på indkøb af krybbefoder.

Selvom jeg selv “kun” har to heste, sparer jeg som oftest mellem 1500 kr. og 3000 kr. på krybbefoder (pr. år), ved at bruge grovfoder med analyse!

Tænk på, hvad det kan betyder for økonomien på en rideskole, at købe det optimale grovfoder!


Tip nr 3: Køb grovfoder til en hel sæson

Som jeg lige skrev før, så kan det betyde utroligt meget for økonomien, at vælge det rette grovfoder. Ikke mindst for større stalde.

Uanset antallet af heste i stalden, kan det dog være en rigtig god ide, at bestille grovfoder fra samme slæt, til en hel sæson.

Ved at have grovfoder med analyse til en hel fodringssæson kan du opnå fordele som fx:

  • sikkerhed for at hesten trives, og er sund og rask
  • du ved, at du har nok foder af god kvalitet til hele sæsonen
  • optimal huld
  • tilpas muskeldannelse
  • god fodringsøkonomi
  • mindre brug af krybbefoder
  • valg af det rigtige krybbefoder
  • optimal præstationsevne

Et kilo hø er ikke “bare et kilo hø”

Særligt for større steder, hvor der eksempelvis er 7 kg grovfoder med i prisen og “den mængde krybbefoder, der skal til for at hesten holder huld”, kan der være mange penge at spare ved at købe grovfoder med kendt indhold (analyse) til en hel sæson.

Indholdet af foderenheder kan sagtens variere fra 1 kg hø til en foderenhed og så til 4 kg hø til en foderenhed.

Læs mere om grovfoderkategorisering her: Grovfoder til heste kategoriseres på en ny måde

Alt andet lige, så er der altså en stor økonomisk forskel i forhold  til de variationer der er i grovfoderet, når man tænker med ind i fodringsprisen, at der skal suppleres med en form for tilskudsfoder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *