Kategorier
Fodring

Tørrede æbler til heste

Tørrede æbler til heste? Læs her om hvorfor det er en god idé, men også om, hvor du skal passe på.

I disse tider, hvor vi kan forvente at gå en vinter med mangel på grovfoder i møde, leder mange efter alternative kilder til at dække hestens behov for fibre.

I og med at tørrede æbler som man kan købe i foderbutikkerne er en fiberkilde, er de værd at se lidt nærmere på.

 

Forskel på tørrede æbler

Æblefibrene som man kan købe til hestefoder er et restprodukt fra saftpresning, hvor pulpen der er tilbage tørres. Nogle af produkterne i handlen er en blanding af æblefibre og andre råvarer, mens nogle er helt rene æblefibre/ rester af tørrede æbler fra saftpresning.

Hvis man selv har mange nedfaldsæbler er det fristende selv at skære æblerne i skiver og tørre dem, for at have et lagerfast fodermiddel. Man kan naturligvis også selv presse most af æblerne og så tørre pulpen.

 

Vær opmærksom på sukkerindholdet

Det du skal være opmærksom på er, at æbler og æblefibre kan indeholde en del sukker, i forhold til sort, pressemetode osv.

Jeg nævner sukkerindholdet, da det sammen med de letfordøjelige fibre, er årsagen til, at jeg ikke vil anbefale at fodre æblefibre (eller roefibre) til heste der er i risiko for forfangenhed, eller som har EMS eller er overvægtige.

For normalvægtige heste, heste i arbejde eller heste der har problemer med at holde huld er det ikke et problem at fodre små mængder æblefibre!

 

tørrede æbler til heste
De tørrede æbler er det brune fiberprodukt ved siden af æblet. Det syner ikke af meget, når det er tørret. Derfor skal man passe på med mængderne, hvis man har en nøjsom hest.

Spændende fibre

Tilbage til det med fibrene, for det er egentligt det mest relevante her. Æblefibre og roefibre minder nemlig utroligt meget om hinanden, og er begge nogle fibertyper der er super letfordøjelige.

Hverken roefibre eller æblefibre kan erstatte grønne fibre som fx hø eller wrap. Men de kan i mindre mængder være et godt supplement til at hjælpe med til at holde huld og energi.

 

Læs også: ENUTRACO 2015: Konkurrenceheste kan præstere uden korn!

Roefibre der er rensede for sukker kan godt være lidt for kedelige i smagen for mange heste. Særligt hvis man som hesteejer også prøver at smugle nogle tilskud med i de opblødte roefibre.

 

Hvorfor anvende æblefibre?

I forhold til smagen og appetit er det så, at æblefibrene i særdeleshed kan have sin relevans. For smagsmæssigt bidrager de med lidt mere “lækkerhed” end roefibrene.

Hvis man har en kræsen hest, kan man altså med fordel prøve at blande et par håndfulde æblefibre i roefibrene. De tørrede æbler har også et letfordøjeligt energiindhold og indeholder stort set ingen stivelse, hvorfor det kan være et relevant fodermiddel til heste der er lidt “varme”.

 

Hvem har godt af æblefibre fra tørrede æbler?

For lige at opsummere hvilke heste jeg vil anbefale æblefibre til, så er det:

  • Heste der let taber sig
  • Heste der præsterer
  • Heste der let mister appetitten
  • Heste der (grundet mangel på grovfoder) kun får minimumsmængder af hø eller wrap, som har brug for mere “slow release” energi at arbejde på.
  • Som (delvis) erstatning for stivelsesholdige måltider
  • Heste som mangler flere forskellige fibertyper i foderplanen

 

Hvilke mængder?

tørrede æbler til heste - æblefibre som fodermiddel
Æblefibrene er et restprodukt fra produktionen af æblemost og æblejuice.

Måske tænker du, om tørrede æbler kan erstatte roefibre?

Til det vil jeg sige, at det kommer an på, hvor mange roefibre du havde overvejet at fodre. Men så længe det er i mængder på ca. 50 gram pr 100 kg hest. så siger min erfaring mig at det er uproblematisk. HUSK at bløde fibrene op i lidt vand.

(Jeg har ikke kunnet finde nogle forsøg i forhold til mængder af æbler og æblefibre til heste, så min anbefaling er baseret på egen erfaring og sammenligning af analyser på æble- og roefibre samt det faktum, at der normalvis er æblekerner i æblefibre.)

Mængden af æblefibre en hest har godt af eller behov for, varierer i forhold til resten af dens foderplan. Afhængig af mærke og producent vil det dog typisk være omkring nogle få hundrede gram pr dag.

Æblefibre blandes dog ofte med andre fodermidler, grundet dets smag og fordøjelighed. Derfor vil jeg altid anbefale, at du følger producentens anvisninger og/eller får lavet en individuel foderplan, der tager udgangspunkt i din hests behov.

Jeg laver foderplaner, og kommer gerne ud til dig, hvis du ønsker det. Prisliste

Her kan du se, hvad andre synes om mig: Anbefalinger

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *