Kategorier
Fodring

Tilskudsprodukter – kan hesten få for mange ?

[ratings]

Kan hesten få for mange tilskudsprodukter på en gang? Det virker jo umidelbart som et simpelt ja/nej spørgsmål. Det er det sådan set også, og så alligevel ikke…

Det er de færreste, der aldrig har tilskudsprodukter i deres stald, endsige endda har flere af dem til samme hest.

Men hvad er tilskudsprodukter egentlig, og er der nogen man skal passe på med at bruge for meget? Læs med her, hvor jeg vil forklare, hvad tilskudsprodukter er og hvor de bruges, samt hvad du skal passe på med.

Hvad er tilskudsprodukter?

Tilskudsprodukter noget man som regel giver sin hest enten for at udligne en mangel, for at undgå en mangelssituation, eller forhindre, at et fodringsrelateret problem opstår.

Tilskudsprodukter er IKKE medicin og kan ikke sidestilles med medicin!

Tilskudsprodukter kan fx være:

 • hovkur mod dårlige hove
 • tilskud til ledproblemer
 • tilskud til fordøjelsesforstyrrelser
 • elektrolytter der bruges, når hesten har svedt
 • mineralboostere til at udligne mangler på mineraler
 • B-vitaminer der bruges ved manglende energi/pelsskifte
 • “rene” mineraler fx Zink, Jern eller Magnesium

Hvorfor bruge tilskudsprodukter?

Jeg er personligt tilhænger af, at man bruger så få tilskudsprodukter som muligt – mere om det senere.

Omvendt så mener jeg også, at man skal bruge de tilskudsprodukter, der er nødvendige. Men for at svare på spørgsmålet om, hvorfor man nogle gange bør bruge tilskudsprodukter, så er det kort sagt fordi hestene er unikke med individuelle behov.

Man kan lave en foderplan til den enkelte hest, der på papiret spiller max  – men i praksis fungerer hesten måske ikke helt optimalt.

Det kan være, at den har dårlige hove, hoster af og til – eller måske har den “våde prutter”. En hest med sådanne problemer er en hest, hvor tilskudsprodukter typisk vil være en del af fodringen.

Det har du måske styr på og sidder og tænker “ja ja, men hvornår skal man så lade være at bruge tilskudsprodukter, og kan det ikke blive for meget alt det der”.

 

Equi B Plus B-vitamin fra Equidan Vetline
Equi B Plus er flydende B-vitaminer, indeholdende hele B-vitamin komplekset. Den er sukkerfri og har en kraftig æblearoma. B-vitaminer er vandopløselige og dermed mere ufarlige end fedtopløselige vitaminer, der kan lagres i fedtvævet.
Foto. hestezonen.dk

Jo det kan det godt! Man bør så vidt muligt ikke bruge tilskudsprodukter til at kompensere for mangelfuld eller forkert fodring – og det er lidt noget jeg ser i praksis.

Mange hestejere er (uforskyldt) uvidende og bruger måske det forkerte foder, dårligt grovfoder, for lidt grovfoder, eller grovfoder uden analyse… Men mange gange bliver det dyrere i sidste ende, hvis de så bliver nødt til at udligne eller kompensere for mangelfuld fodring, ved at rydde hylden med tilskudsprodukter!

Brug tilskudsprodukter hvis:

 • du har fået hjælp at fagfolk (ikke din underviser, veninde eller hende der vinder flest sløjfer på rideskolen – men én der er faguddannet indenfor fodring af heste) til at få lavet en god foderplan – og hesten dette til trods ikke fungerer 100%
 • hesten viser mangeltilstande jvf. og i forhold til første punkt
 • hesten i perioder har behov for ekstra støtte. Det kan være i form af fx elektrolytter, når den sveder
 • hesten har fodringsrelaterede problemer der IKKE er dyrlægekrævende!
 • hesten har brug for forebyggende tilskud, fx i form af ledprodukter til den ældre, men endnu ikke gamle hest.

Brug ikke tilskudsprodukter hvis:

 • du er i tvivl om, hvorvidt hesten har brug for det eller ej (lad være at give noget, fordi hende med hesten i boksen ved siden af gør det)
 • hesten er en drægtig hoppe (medmindre du har fået professionel rådgivning)
 • hesten i virkeligheden skal have dyrlæge. Fodringsrelaterede sygdomme kan fx være mavesår, forfangenhed, kolik, muk – og de kræver tilsyn af dyrlæge, som så kan sige god for et evt. tilskudsprodukt sammen med den øvrige fodring.

 

Ar efter sarcoider på hestens inderlår. Vidste du, at der kan være en sammenhæng mellem svækket immunforsvar og sarcoider?
Ar efter sarcoider på hestens inderlår. Vidste du, at der kan være en sammenhæng mellem svækket immunforsvar og sarcoider?

Mindre er nogle gange mere

Som tidligere nævnt, er jeg tilhænger af, at bruge så få tilskudsprodukter som muligt. Det er er jeg af flere årsager.

Jo flere tilskudsprodukter man bruger på en gang, desto vanskeligere er det at se, hvilket et af dem, der giver den ønskede effekt!

Dertil kommer naturligvis risikoen for, at hesten overforsynes med et eller flere vitaminer eller mineraler. Problemet er, at der i foderplanen skal være et vist forhold mellem de forskellige mineraler – måske har du hørt om kobber/zink eller calcium/fosfor forholdet?

Der er et indbyrdes forhold mellem alle mineralerne og en margen for hvor lidt og for meget af et givent mineral der skal til, for at påvirke optageligheden af et andet.

Med andre ord, så kan overforsyning med et mineral hæmme optageligheden af et andet mineral! Derfor kan en mindre tildelig af et mineral nogle gange give et bedre resultat, da det så ikke hæmmer for optageligheden af et andet.

Tjeckliste for brug af tilskudsprodukter:

 • Hav altid fokus på den største og vigtigste problemstilling først! (Uanset om det er dårlige hove, grim pels eller ændret adfærd, så er det som regel relateret til fordøjelsen)
 • Brug 1, max 2 produkter ad gangen. Så ved du bedre hvad der virker – eller ikke virker.
 • Et produkt som elektrolytter bør anvendes hver gang hesten har svedt, da foderet ikke indeholder tilstrækkeligt med salte til at udligne behovet der sker via svedtab.
 • Få professionel vejledning der hvor du køber dine tilskudsprodukter – du kan med ret stor sandsynlighed også undgå unødvendige fejlkøb.

Hesten må altså godt få flere tilskudsprodukter på en gang, men det afhænger meget af, hvilke produkter der er tale om. Tilskudsprodukter er absolut relevante, men de kan aldrig gøre det ud for en optimal foderplan!

3 kommentarer til “Tilskudsprodukter – kan hesten få for mange ?”

Helt enig i blogindlæget. Vi driver en hunde/heste/katte-butik og der kommer rigtigt mange nye kunder og fortæller at de bruger 2, 3 og 4 forskellige tilskud til deres hund eller hest. Disse tilskud har de fået af vide fra andre forhandlere at de skal bruge, uden at der overhovedet er blevet kigget på om det foder de bruger opfylder hundens eller hestens behov allerede. Selv ejere som bruger det bedste af det bedste foder er blevet “bildt ind” at de samtidig behøver diverde tilskudsprodukter.
Det er en jungle for forbrugeren og mange bliver snydt/påvirket til at bruge for mange penge og måske endda skade dyret i sidste ende.
Vi har valgt en ærlig tilgang til det og medsælger aldrig mere end kunden har brug for. Ved diverse problematikker starter vi med foderskifte eller et tilskud – så kan man altid skrue op senre hvis det ikke var nok til at læse problemerne. Vi oversælger aldrig og prakker flere tilskud på end der er behov for.

Hej Søren.
Det er en meget prisværdig tilgang I har!
Det er nemlig en jungle, men som du også siger – med en god basisfodring kommer man rigtig langt.
Måske er der også lidt en tålmodighedsting at afvente effekten af et godt grundfoder, der nogle gange kan udløse køb af tilskudsprodukter :-) ?

Jeg bruger selv tilskud, hvis jeg vurderer et behov for det.
Selvom jeg har en god grundfodring kan jeg godt få brug for fx loppefrøskaller til sandudrensning eller elektrolytter, når hesten har svedt.

Svar

Jeg glemte lige – det er nok de færreste forhandlere der bevidst ønsker at “snyde” deres kunder – men der er nogen der glemmer at spørge ind til ALT hvad der fodres med -og ikke mindst hvorfor.

Svar

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *