Kategorier
Fodring

Hest med sommereksem – del 1 -forebyg i vinterhalvåret

[ratings]

Forebyg sommereksem i vintermånederne

Lad mig slå fast med det samme: Der findes ingen vidunderkur mod sommereksem! Men der kan gøres meget forebyggende for hesten, ved at booste dens immunforsvar og lave en optimeret foderplan, før eksemsæsonen starter. 

Hvad er sommereksem?

Sommereksem er desværre lidt blevet en diagnose der bruges i flæng blandt hestefolk, om kløende eksemtilstande/hudlidelselser, der opstår i sommerhalvåret.

Imidlertid forårsages “rigtig” sommereksem af den 2-3 mm store blodsugende hunmitte ( culicoides spp). Diagnosen kan stilles af dyrlægen, der kan lave allergitests og undersøge blodets indhold af antistoffer mod mitter.

Haleroden angribes typisk hos en hest med sommereksem. Foto. hestezonen.dk

Hesten angribes af mitter

Mitten bider hesten på områder, hvor huden er tynd, eller i huden ved man, pandelok eller hale.

Mitterne suger blod på hesten (og andre pattedyr) for at få proteinstoffer nok til at formere sig.

Nogle heste reagerer allergisk (ved at få eksem) på mitternes spyt, der indeholder nogle stoffer, der forhindrer blodet i at størkne.

Disse stoffer kan fremkalde en allergisk reaktion, da de er fremmede for hestens krop. Når hesten, efter mitteangrebet, begynder at klø sig, er der taget hul på en ond cirkel.

Heste kan ofte klø sig så der går hul på huden og det begynder at væske fra hudens celler, samtidigt med, at hestens immunforsvar aktiveres.

Læs også: Sommereksem hest del 2 om omega 3 fedtsyrer

Kløe kan starte en ond cirkel

Lad os antage, at hesten  har kløet hul på sig selv, og huden begynder at væske.

Hesten klør sig mere og mere – og huden væsker mere og mere, hvis den da ikke er blevet kløet i stykker til et regulært sår…

Denne skade i huden kan billedligt set, sammenlignes med, at hesten nu har fået en “vandhane” i sin hud, hvor væsken siver ud. Sårvæsken der siver ud (og hjælper med til at hele huden) indeholder udover histaminer, især store mængder zink.

Zink er særligt relevant for eksemheste

Zink er et mineral der indgår i over 200 forskellige enzymatiske processer i kroppen, men især i alt hvad der “indkapsler” hesten, altså i hud, hår og hove.

Når hesten klør hul på sig selv, kan man altså godt regne med, at hestens behov for zink, til ophelingsprocessen, stiger betragteligt.

Zink spiller også en stor rolle, for hestens immunforsvar generelt!

En stresset hest har ofte et nedsat immunforsvar. Tilsvarende sender en sygdomstilstand også kroppens immunforsvar på overarbejde. En eksemhest går så godt som aldrig stille og rolig rundt og “hyggeklør” sig… Hvis du har set en eksemhest for fuld udblæsning, vil du nok kunne nikke genkendende til, at den virker stresset.

Flere parametre påvirker hestens immunforsvar:

  • sommereksem, der klør
  • stress over at det klør
  • evt. skader på huden, som følge af kløen.

Hvilket tilsammen kan medføre et øget behov for mineraler og næringsstoffer – men især for zink.

Billedet viser en fjordhest, med en voldsom reaktion på insektstik
Billedet viser en fjordhest, med en voldsom reaktion på insektstik – hesten er ikke diagnosticeret med sommereeksem, men reagerer blot meget kraftigt på visse insektbid. Foto. hestezonen.dk

Forebyg sommereksem i vinterhalvåret

Nu sidder du måske og tænker, hvad sammenhængen mellem kløe, sårvæske, immunforsvar og mineralet zink kan være… ?

Zink findes i alle kroppens celler og kropsvæsker, og indgår som tidligere nævnt i over 200 enzymer i hestens krop.

Zink spiller en betydelig rolle for hestens immunforsvar og sårheling, samt dens mentale tilstand. Det tager dog lidt længere tid, end fra” i dag til i morgen”, at genopfylde hestens zinkdepoter, så derfor giver det rigtig god mening, at booste en eksemhest med zink i vinterhalvåret, hvor de ydre påvirkninger, der kan tære på depoterne er minimerede.

Således vil dens hud og immunforsvar være bedre rustet til at modstå et mitteangreb i sommermånederne.

Det er selvfølgelig vigtigt at se på hele hestens foderplan, da det vil være omsonst at tildele hesten ekstra zink, hvis den mangler -eller overforsynes, med andre næringsstoffer.

Ligeledes er det vigtigt, at vælge et organisk baseret zinktilskud, der også indeholder kobber, for at det optages bedst muligt.

Der findes også flere forskellige immunforsvars-boostere på markedet, der med fordel kan anvendes sammen med en zink-kur.

Mit bedste råd er, at du får en professionel til at gennemgå din hests foderplan, så du ikke risikerer at under- eller overdosere med forskellige næringsstoffer.

Læs også: Foderplan til hest med sommereksem; del 3

Når sommeren kommer

Når sommeren kommer, så kommer mitterne også!

Mitterne er især aktive omkring solopgang og solnedgang, og der findes generelt flere mitter i områder med søer og vandhuller, hvor mitternes larver modnes.

Noget af det bedste du kan gøre for din eksemhest i sommerhalvåret er, at give den et eksemdækken på (ikke insektdækken, men eksemdækken… der er bl.a. forskel på maskestørrelsen i dækkenets vævning) før den begynder at klø sig, så du måske kan undgå at hesten klør hul på sig selv.

Har hesten adgang til et halvtag eller stald kan du evt. montere en ventilator hvor hesten står. Den modvirker stillestående luft, som mitterne trives i.

Derudover bør det undlades at hesten er udendørs tæt på vådområder, samt ved solopgang og solnedgang.

Konsultér dyrlægen

Jeg har gjort mig mange fodringsmæssige erfaringer (i samråd med dyrlæger) i forhold til forskellige problematikker, herunder sommereksem. Mit fokus er, at optimere fodringen, så sygdomme relateret til mangler i fodringen i bedst mulige omfang undgås.

Husk altid at konsultere din dyrlæge, hvis du er i tvivl om din hest fejler noget eller ej!

En kommentar til “Hest med sommereksem – del 1 -forebyg i vinterhalvåret”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *