Kategorier
Spørgehjørnet

Equigard Classic – det rigtige valg?

Spørgsmål til “Equigard Classic”

Hej Louise, tak for dit svar sidst… Jeg har så gået og overvejet at give mine islænder,St.Hippolyt Equigard Classic pga den lave stivelse og sukker indhold, og så dufter det lækkert , men de skal have et helt kg om dagen, og det er jeg lidt træt af da jeg kun fodrer mine heste med krybbefoder engang om dagen. Derfor vil jeg lige spørge dig, kan man give dem halv dosis, altså 0,5 kg Equigard Classic og så supplere op med Gemüse Kräuter Mineral? Ligeså vil jeg spørge dig om du kender et godt foder der dækker hoppen ind de sidste 3 måneder af drægtigheden, og igen det er en islænderhoppe på 350 kg som også kun får krybbefoder engang dagligt.. så det er jo max et kilo pr fodring hun må få.??? Findes der ligeledes et godt foder til heste 20 år + igen med lav dosering… begge mine heste i den alder er i pæn og lidt til foderstand. Alle mine heste 10 stk går på 6 tønder land med sparsom græs. men de har mager enghø ad libitum.

Svar:

Hej! Du kan godt nøjes med at give 0,5 kg Equigard fra St. Hippolyt, men så har du bare ikke optimalt udbytte af foderet som slankefoder, hvis det er det du ønsker. Equigard indeholder fx isomaltose og forskellige urter, der gør, at foderet har et lavt glykæmisk index : Det er lidt nørdet, men betyder, at hesten føler sig mere mæt i længere tid, og blodsukkeret påvirkes mindre. Du kan godt give Equigard i et måltid på fuld dosering, da det er så lavt på stivelse og højt på fibre, at det faktisk kun er nogle få procent fra at blive kategoriseret som grovfoder. Doseringen på Equigard hedder 200 – 350 gram pr. 100 kg. kropsvægt pr. dag, så et kg passer meget godt, hvis det er en islænder i almindelig/moderat træning. Men du har fuldstændig ret i, at hvis der er ret meget stivelse i foderet, så skal man være meget varsom med større mængder foder på én gang -særligt til islændere, fordi deres mavesæk procentvis er mindre end hos en varmblodshest. 1 kg almindelig kornholdigt foder pr. fodring, er lige rigeligt til en islændermave. Det korte af det lange er et ja. Hvis du vil gå lidt på kompromis med “slankeeffekten” i Equigard, så kan du godt nøjes med at give et halvt kilo pr dag og så supplere med ca. 50-60 gram Gemüse Kräuter Mineral. Til din drægtige islænderhoppe vil jeg anbefale, at du ikke skifter for meget i foderet, når hun er så langt henne i drægtigheden. Nu ved jeg jo ikke hvad hun får af foder pt.? Men jeg vil hellere forsøge at optimere ud fra hvad hun får nu. I den sidste del af drægtigheden er det især behovet for mineraler, vitaminer og aminosyrer (protein) der øges.  Koncentreret foder der indeholder ekstra aminosyrer er fx Minimax fra Salvana (indeholder mineraler) eller Horselux Protein (indeholder ikke mineraler).

Hvis du vil vide mere om Minimax, så kan du læse her: Produktanmeldelse af Minimax

Hvis du vil vide mere om Horselux Protein, så kan du læse her: Produktanmeldelse af Horselux Protein 

Fodring af seniorhestene på 20+: Jeg anbefaler oftest kun særligt seniorfoder til de heste der er seniorer, forstået på den måde, at de viser tegn på alderdom. Det er særligt problemer med at holde huld – ofte som følge af dårlige tænder der skaber problemer for ældre heste, hvorfor seniorfoder oftere har et højere energiindhold og bør være lettere at tygge eller opbløde. Det lyder ikke til, at vægttab er et problem for dine ældre heste? Ældre heste tåler ikke foder med for meget protein, da de er dårligere til at nedbryde det, hvilket kan belaste nyrerne. Umiddelbart vil du godt kunne fodre dem med halv Equigard og halv Gemüse Kräuter Mineral, som tidligere nævnt, men hvis de er lidt til den slanke side (hvad det ikke lyder til), og du godt kan lidt St.Hippolyts produkter, så vil fx NaturMüsli Senior eller HestaMix Classic være relevante. Der findes mange forskellige gode foderblandinger på markedet, og det vil være nemmest at komme med et helt konkret svar, hvis jeg helt præcist ved hvor meget hestene trænes, hvad der er vigtigt for dig i din fodring, din fodringsrutine (fodrer du kun en gang pr dag året rundt), mængde af grovfoder (ca. hvor mange kilo æder de ved ad libitum tilgang til hø – i øvrigt thumbs up herfra til det!), opstaldningsform (boks, løsdrift eller andet) og dit budget :-) Jeg kan bedst lide af lave simple foderplaner, der fungerer for den enkelte – både hest og ejer – men det kræver lidt specifik information, hvis du ønsker det? Glade forårshilsner, Louise

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *