Kategorier
Damino tilskudsprodukter

Damino Æbleguf – Produktanmeldelse af æblefibre

sponsoreret indlæg

Damino Æbleguf – produktanmeldelse

Produktanmeldelser vurderes ud fra brugervenlighed, emballage, produktet i brug, og sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Æbleguf er rene tørrede æblefibre. De kan være interessante som appetitvækkende foder eller fibertilskud i foderet.

Æbleguf fra Damino er rene, tørrede æblefibre uden noget som helst tilsat. Det er et restprodukt efter presning af æblemost.

Æblefibrene er, efter min mening, et lidt overset fodermiddel, da det har flere anvendelsesmuligheder. Som en reel fiberkilde er det dog meste relevant for præstationsheste.

Relevant til præstationshesten 

Det kan være svært at sammensætte en fiberbaseret foderplan til præstationshesten.

Det anbefales at holde sig til max 1 gram stivelse pr. kg hest pr. dag,for at være i “sikkerhed” for at fremprovokere et mavesår. Det svarer til et sted mellem 2 og 2,5 kg havre pr dag til en alm. varmblodshest.

De der har præstationsheste ved, at det kan være en udfordring, at få hesten til at æde tilstrækkeligt med fibre, som giver god energi. Ofte anvendes Betfor som supplerende foder/delvis erstatning for kornbaserede produkter.

Læs også: Tørrede æbler til heste

Udfordringen kan være, at mange heste måske ikke er helt vilde med smagen af roefibrene – og det er særligt her at Damino Æbleguf er interessant! Bruger man roefibre, men har problemer med at hesten vil æde det, vil jeg klart anbefale at man prøver at erstatte noget af rationen med æblefibre.

Damino Æbleguf
I udgangspunktet var der samme mængde æblefibre i begge glas. Det ene tilsat 3 dele vand, hvorefter det stod i et døgn. Æblefibrene sugede lidt vand, men ikke så meget som fx roefibre gør det.

Fiberindholdet i Æbleguf er ganske vist ikke helt så letfordøjeligt, som det er i roefibre, omend det stadig ligger i den høje ende sammenlignet med fx sent slået hø med meget stængel.

Æbleguf smager af -ja – godt gættet… Æble! Og æblesmagen kan stimulere appetitten hos en kræsen hest.

Små mængder til de nøjsomme

Der er et indhold af naturligt forekommende sukker på ca. 20 % i Damino Æbleguf.

Det svarer nogenlunde til niveauet i Betfor, som jeg tidligere sammenlignede med.

I kombination med et fiberindhold på ca. 55%, heraf ca. 10 % pektin (som er en meget letfordøjelig fiberkilde), er det en fodertype, som jeg primært anbefaler til præstationsheste, ligesom roefibre.

Nøjsomme heste kan godt få en håndfuld eller to som appetitvækkende foder eller belønning.

God smag kamuflerer tilskud

Æblesmagen gør det til et interessant foder, i selv ret små mængder, til at kamuflere smagen af tilskudsprodukter. Eller blot til at vække appetitten.

Jeg har bl.a. selv haft held med at give en håndfuld Damino Æbleguf opblødt i lidt vand, sammen med både elektrolytter og mineraltilskud.


Hvor anvendes det:

Damino Æbleguf kan anvendes som “godbid” til nøjsomme heste og “foder” til præstationsheste.

Det er et fodermiddel med letfordøjelige fibre og et relativt højt sukkerindhold, så derfor vil jeg kun anbefale det i større mængder end et par håndfulde til præstationsheste, som fx

  • military heste
  • heste der bruges til marathonkørsel
  • distanceheste
  • Spring- og dressurheste som virkelig arbejder
  • heste der generelt har svært ved at holde huld

Og hvor meget er “større mængder” så, vil den opmærksomme læser spørge…

Til det har jeg et fantastisk “politiker svar”: Det afhænger af resten af hestens foderplan OG hestens træningsniveau ;-) Umiddelbart vil ca. 100 gram/100 kg hest være et rimeligt bud.

Brugervenlighed:

Det er tørre æblefibre i små stykker så det er nemt at håndtere. Det er let at give tørt i mindre portioner.

Jeg prøvede at bløde det op i vand i et døgn, men det sugede ikke så store mængder vand som jeg forventede. Dog vil jeg altid anbefale at opbløde det i vand, fx 1:2, hvis det gives til præstationsheste – men det er særligt med tanke på, at disse ofte har gavn af den ekstra væske.

Emballage:

2,5 kg spand med Damino Æbleguf

Emballagen jeg testede indholdet fra var en 2,5 kg spand til 110 kr., men det findes også i 0,8 kg spand til 38 kr. og 10 kg sæk til 330 kr.

Den dosering der anbefales fra producentens side er et par håndfulde som appetitvækker eller godbid.

Produktet i brug:

Nu er mine heste meget nøjsomme, så jeg har kun brugt det i små mængder: En god nævefuld der blev tilsat vand, elektrolytter og mineraler. Det gled fint ned. Og trods at min store hest er meget nøjsom, så æder han altså ikke mineraler og elektrolytter i ren form! Men en god håndfuld var nok som “appetitvækker, så “det kedelige” uden smag gled ned.

Pris/kvalitet:

Laveste pris er 33 kr/kg hvis man køber en sæk med 10 kg. Jeg nøjedes med en spand på 2,5 kg og med en pris på 110 kroner er det 44 kr./kg.

Det er ikke det billigste fodermiddel, men i og med at jeg selv kun bruger det i meget små mængder, så er det helt fair.

Hvis man skal bruge lidt større mængder, så er det ikke det billigste fodermiddel.

Men omvendt… Hvis man har en præstationshest og bruger en masse penge på træning, stævner, udstyr og foder i øvrigt, så er det nok småpenge, hvis Daminos Æbleguf kan hjælpe hesten til at have nok appetit og energi.

Læs også: Sådan vælger du hø eller wrap til din hest.


Min samlede vurdering:

Jeg synes Damino Æbleguf er et spændende produkt. Det er rene tørrede æblefibre der er til overs efter produktion af æblemost. Jeg kan godt lide, at det er helt rent uden tilsat noget som helst.

Damino æbleguf
Damino Æbleguf er tørrede æblefibre der er til overs efter saftpresning. Det ses på billedet som den tørre “fibermasse” ved siden af æblet.

Som appetitvækker har det fungeret helt efter hensigten. Kvalitetsmæssigt har jeg været fuldt tilfreds!

Taget i betragtning af, at æblefibre ofte er en ingrediens i foderblandinger og endnu oftere i mash, så synes jeg det er lidt ærgeligt at de ikke er så meget på banen som fiberkilde på linie med fx. høcobs, roefibre, esparsette, lucerne og lignende.

– Specielt i fodringen af præstationsheste!

Det er ganske vist meget forskellige fibre jeg nævner her – men i mine øjne er det i særdeleshed også fiberdiversiteten der er med til at skabe en sund og velpræsterende hest.

Du kan købe det her: Damino Shop 

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *