Kategorier
hestezonen.dk Træning

Hvilken form tilbyder du din hest?

[ratings]

Er du i form, til at træne din hest?

Før du begynder at tænke formgivning, “low deep and round”, rollkur, næsen foran det lodrette plan, “støvsugerridning” og så videre, så lad mig lige slå fast, at det er din form jeg spørger til i dag. Hvilken form tilbyder du din hest? Hvad gør du for, at du kan tilbyde den det bedst mulige samarbejde, og for at du får den bedst mulige ridetur? For mange ryttere er det et lidt følsomt emne, det der med vægt i forhold til hestens størrelse. Ligesom det at træne, for at kunne holde til at ride sin hest korrekt, er noget ret sjældent… Og det er ikke kun blandt ryttere at det er et følsomt emne. Jeg tror ikke at jeg har hørt nogen fagfolk sige direkte til en hesteejer/rytter, at vedkommende er i så dårlig form, at vedkommende på sigt kan skade sin hest.

hestezonen-hvilken-form-tilbyder-du-din-hest

Og det er vel egentlig meget logisk at det bliver tabu – hvis en kiropraktor/dyrlæge/massør siger til kunden, at vedkommende er ude af form, og selv må i gang med at træne, risikerer man, at såre kunden, med det resultat, at kunden næste gang vælger en anden behandler til sin hest. Udover at det ikke er sjovt, at miste en kunde, er det uanset at der er fagligt belæg for det, ikke rart at såre et andet menneske, hvad enten personen er i form eller ej!

Du gør dit bedste!

Jeg har ingen intentioner om at slå dig i hovedet, og nedgøre dig, hvis du ikke træner for at have styrken til at ride. Du gør helt sikkert det bedste du har lært, for at ridningen skal fungere. Men mange ryttere tænker ikke over, at ridning er en “teamsport”, hvor hest og rytter skal fungere som et team, og mange undervisere korrigerer ikke opstilling hos eleven, af grunde nævnt i teksten ovenfor. Der er rigtig, rigtig meget fokus på træning af hesten, men skræmmende lidt fokus på, hvor meget ekvipagen kan få af udbytte, hvis rytteren også træner lidt. Læg venligst mærke til, at jeg ikke snakker vægt i forhold til hestens størrelse, men jeg stiller spørgsmål ved om du er i form! Man kan nemlig sagtens have et par kilo for meget, men en vildt god kropsfornemmelse. Er det tilfældet, kan det være en bedre situation for hesten, end en lidt mere slank rytter, med dårlig kropskontrol.

Vær ærlig over for dig selv.

Men vær ærlig overfor dig selv – hvis du er lidt overvægtig, og ridning er din eneste sport – så vil du gøre din hest en tjeneste, ved at komme i bedre form… Igen -jeg siger ikke, at nu skal den der store uoverskuelige “pisk-over-nakken-sulteslankekur” iværksættes! Det er dømt til at mislykkedes i 99,9% af tilfældende! Og ja… jeg har selv vejet 23 kg for meget, prøvet 100 slankekure med nederlagene der følger, når de mislykkes (eller man tager på bagefter!). Det eneste der virkede for mig, var at lave realistiske mål, og tænke positivt om de nye ændringer i mit liv. Jeg hader sgu efterhånden ordet livsstilsændring – det er ligesom blevet ret slidt i diverse tv udsendelser, magasiner og så videre… men det er bare det der skal til, at man er villig til at ændre eller tilføje nye rutiner.

Sæt realistiske mål.

Start med en realistisk positiv tilføjelse i din hverdag, som du ved, at du kan gennemføre. (Og det er uanset din vægt, at du bør træne for at være i form til at ride.) Jeg vil gerne motivere dig, til at få lyst til at træne en lillebitte smule – fordi du vil kunne mærke stor forskel i din ridning. Hvis du træner bare lidt, fx 4 x 10 minutter i ugen, vil du kunne opleve blandt andet: Bedre koordinationsevne, mere præcis signalgivning, bedre kontrol med at lægge vægten i henholdsvis indvendige eller udvendige sædeben, kontrol af sædet generelt og bedre corestabilitet (stabilitet ved hjælp af mave- og rygmuskler) som indbyder hesten til bedre brug af ryggen, mere fokus på åndedrættet, hvilket igen giver mere lethed i ridningen, blidere tøjleføring, bedre indføling med hesten, mindre risiko for slemme uheld, hvis du falder af  – og så videre og så videre…  Dertil kommer selvfølgelig risikoen for at du kommer i bedre humør, taber dig og får lyst til at træne mere… Det er da top motiverende :) Tænk på træningen, som noget godt du gør for både din hest og dig selv!

Hvilken træning?

Jeg er personligt ikke ret god til at skulle ud ad døren og køre et sted hen for at træne. Det bliver simpelthen for omstændigt og tidskrævende – og så får jeg det ikke gjort. Træning i et fitness center vil altså være urealistisk for mig. Jeg konsulterer dog med fast interval en fysioterapeut, for at være sikker på, at jeg bruger mine muskler korrekt (jeg har temmelig mange “krigs-skader”) Det er billigt/gratis at træne hjemme, og træning med kettle-bells er et eksempel på træning med høj intensitet og stor effekt. Se evt. på youtube for at få inspiration. For at få mere smidighed, stabilitetstræning og kropskontrol dyrker jeg også en del yoga. Og sjovt nok går min hest meget bedre i den daglige træning, efter jeg er startet på det! Jeg eeelsker siden www.yogaglo.com . Det er online yogaundervisning, når du har tid, og her kan du vælge, hvor længe du vil træne, hvilken kropsdel du vil have fokus på, hvilken yogatype (alt fra meditation til sveddryppende flowprogrammer) og så videre. Du kan få en måneds gratis prøvemedlemsskab, og derefter kan du tilmelde dig, og så koster det ca 100 kr pr md, og så kan du dyrke yoga ad libitum. Løbetræning er selvfølgelig også godt ifht. kondition, men kan belaste kroppen ret meget, hvis man har dårlig kropskontrol eller er overvægtig – Eventuelt kan du cykle til stalden og hjem igen? Husk, en elefant er nemmest at spise i små bidder, men man skal starte et sted. Det vigtigste er, at du kommer i gang, og træner kontinuerligt.

Inspirer andre

Når nu du selv er topmotiveret og kan mærke, at bare lidt træning gør meget godt for din ridning – hvad så med at inspirere dit netværk? Det kan fx være et fælles projekt i rideklubben, såsom at kunne lave “planken” i et minut. Gør det til noget sjovt, og lav måske en lille konkurrence ud af det :)

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *