Kategorier
Hestebegivenheder hestezonen.dk

Werth’ensmesteren gav clinic i Herning

[ratings]

Isabell Werth gav torsdag aften clinic i forbindelse med dansk varmblodshingstekåring. Isabell Werth har vundet 6 guldmedaljer ved VM i dressur, men får ingen guldmedalje for aftenens clinic…

Lad mig slå fast med det samme, at ser man på resultatlisten i dressur, så er Isabell Werth nok en af de mest vindende ryttere på internationalt plan igennem de sidste 20-25 år, til trods for at hun i skrivende stund er 46 år gammel. Da Isabell Werth blev annonceret til at holde clinic torsdag aften, tænkte jeg at det var lidt et scoop for arrangørerne. Desværre sidder jeg tilbage med en lidt lunken fornemmelse, og må tilstå, at jeg tog hjem, da der blev pause, da jeg sjældent har følt mig så lidt inspireret til en clinic. Det var dog ikke kun Isabell Werths’ skyld!

Træning eller underholdning

En clinic er beregnet til at bringe ny viden og inspiration. Det er ikke et show beregnet på at underholde og imponere. Publikum til clinics er ofte seriøse ryttere, der gerne vil tilegne sig ny viden. Jeg havde forventet, at få indsigt i træningsprincipper, filosofien bag de gode resultater og blive lidt dus med, “hvem Isabell Werth er”.

Isabell Werth - hingstekåring - clinic - herning
Isabell Werth gav clinic i Herning.
Foto. hestezonen.dk

Dressur er i min optik gymnasticering af hesten med henblik på, at den kan klare, at bære os på ryggen, samtidig med at den laver forskellige øvelser. Dressur er også, at turde gøre noget andet end man plejer, så man (udover at få mere tillid til hinanden, hest og rytter i mellem) kan få et andet resultat end man plejer. Og det var nok det der skuffede mig. For her var en af verdens absolut bedste dressurrytter, der skulle undervise nogle af de kommende verdens bedste ryttere, på nogle utroligt skønne heste af høj kvalitet men magien, kommunikationen, informationen og reaktionen manglede!

Isabell Werth - clinic - dansk varmblod - hingstekåring
Alexandra Andresen på Bellmeier til torsdag aftens clinic med Isabell Werth.
Foto. hestezonen.dk

Udvendige tøjle, indvendige ben

I den time jeg sad og så clinic’en, var det lidt som en pladespiller, der var gået i hak, og den samme sætning blev gentaget igen og igen – til begge ryttere. “Rid mere frem til udvendige tøjle, ved at bruge dit indvendige ben. Slip tøjlen lidt og undlad at blokere hesten fortil.” Men der skete bare ikke ret meget… Nuvel – momentvis blev hestene mere afspændte og svingende, men de store aha-oplevelser og guldkorn var der ingen af.

Samme historie som sidste år

Jeg synes det er synd og skam, at når så kompetente ryttere og underviser mødes, og hestematerialet i øvrigt også må siges at være i orden – hvorfor kommer der så kun minimal reaktion fra rytternes side, på de instrukser de får? Er det så farligt at slippe tøjlen bare en lille smule og give hesten lidt mere ramme at arbejde i – så både ryttere og publikum får mulighed for at opleve en forskel og forbedring i ridningen?! Det er lidt den samme historie der gentager sig fra sidste år, hvor Helen Langenhanenberg til sidst stod og råbte til sine ryttere at de skulle slippe tøjlerne. Jeg forventer ikke noget show, store forbensbevægelser og andre kunstner til en clinic, men jeg forventer, at rytterne følger de instrukser de får! Det kan godt være rytterne selv følte de gjorde det, men når nu Isabell Werth blev ved med at give de samme instrukser igen og igen, så måtte de også godt gribe i egen barm, og tænke om de er klar til en clinic, hvor de måske skal gøre noget andet end de plejer.

Isabell Werth clinic - hingstekåring - herning
Jeg syntes allerbedst om Blue Hors Zee Me Blue, da han skridtede afslappet rundt.
Foto. hestezonen.dk

En dårlig dag?

Det var ikke kun rytternes manglende reaktion, der skuffede mig, men også at jeg fik fornemmelsen af, at Isabell Werth måske hellere var et andet sted end i Hernings hal M en torsdag aften. Jeg blev ikke klogere på “hvem hun er”. Det havde måske været mere motiverende for rytterne at få at vide, hvorfor de skulle løsne tøjlen – i hvert fald havde det været mere oplysende for publikum. Ved at motivere rytterne og have bragt lidt mere information på banen, tror jeg at både mesteren selv, ryttere, heste og publikum havde fået mere ud af aftnens arrangement. Isabell Werth kan selvfølgelig have haft en dårlig dag, eller måske er hun i virkeligheden for grundig og privat til at holde clinics? Selvfølgelig kan det hele have gået op i en højere enhed efter pausen, hvor det retfærdigvis skal nævnes, at jeg ikke var tilstede!

Næste år

Kære arrangør: Til næste års clinic bedes I venligst finde nogle ryttere, der er med på legen, og som tør, og gør, det de bliver bedt om. Det er desværre et tilbagevendende irritationsmoment, at nok skaffer I de største stjerner til Herning, men deres budskaber forsvinder, når der ikke er nogen, der demonstrerer det. Som publikum får man lidt en mavepuster, når forventningerne om indsigt i filosofien bag stjernerne ikke bliver indfriet.

Kære ryttere: I bliver ikke mindre dygtige ved, at slippe tøjlerne og lade hestene lave fejl foran publikum. Som Helen Langenhanenberg sagde det sidste år: Ingen fejl, ingen læring. Tværtimod ligger der en stor styrke i, at vise sårbarhed og turde være voksen nok til at lege med, til en clinic.

2 kommentarer til “Werth’ensmesteren gav clinic i Herning”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *