Kategorier
Fodring

Sådan bliver du super-shopper, når du køber hestefoder!

[ratings]

Der findes rigtig meget hestefoder på markedet, og det kan være svært, at vælge den rigtige variant – men bare rolig – i dette blogindlæg vil jeg hjælpe dig, til at blive den bedste, til at shoppe hestefoder!

Vi hesteejere bruger rigtig mange penge på vores elskede, fantastiske heste – og særligt på foder til dem. Derfor er det superrelevant, lige at finde lidt tid til selvransagelse af din indre shopper, og tænke over, hvilke parametre du køber hestefoder efter? Rigtig mange hesteejere, har rigtig mange holdninger til, hvad et godt hestefoder skal indeholde og leve op til! Men undersøgelser fra detailhandlen viser, at kun ca. 25% går ind i en butik og er fuldstændig klar over, hvad det er de gerne vil købe – det betyder altså, at 75% ikke er klar over, hvad de vil købe i butikken. Der er med andre ord rigtig mange, der måske har brug for rådgivning. Måske er du en af de 75%? For at sælgeren kan give den bedste rådgivning, er det en kæmpe fordel, at du kender dine behov!

Hestefoder findes i mange varianter og skal dække mange behov. Foto. hestezonen.dk
Hestefoder findes i mange varianter og skal dække mange behov.
Foto. hestezonen.dk

Ikke noget dårligt foder – kun manglende kendskab til behov

Jeg oplever ofte, at folk fravælger et foder, fordi det har et for højt stivelsesindhold. De har ikke fået hjælp til at regne ud, at hvis foderet er utroligt drøjt i brug, så er den daglige tildeling af stivelse pr. dag meget lav. Det kan også være, at de synes sækken med hestefoder er for dyr – til trods for at de hverken har regnet ud, hvad det koster pr. dag at fodre, endsige lagt et budget for, hvad det må koste at fodre den ædle ganger. Som du kan se i min filmklippet nedenunder, kommer jeg lige af med lidt frustrationer. Der findes i min optik ikke hestefoder i Danmark, som jeg vil betegne som “dårligt”. Der findes forskellige baggrunde for at producere hestefoder. Vælg en producent du har tillid til, og som du føler, der kan matche dine behov. Der findes til gengæld mange, der laver unødige fejlkøb, fordi de ikke er 100% skarpe på deres behov. Læs videre, og lav en checkliste, så du bliver super-shopper, når det kommer til indkøb af hestefoder!

 

Checkliste til dig, der vil være hestefoder super-shopper!

Du tænker sikkert, at der findes rigtig mange i hestefoderbrancen, der lover guld og grønne skove. Som hesteejer er det med andre ord nemt, at blive slemt skuffet, hvis foderet nu ikke lever op til de forventninger, man som hesteejer går og har. Hvis du er blevet skuffet, har du så tænkt over hvorfor – og i så fald, har du konfronteret sælgeren af hestefoderet? Skuffelse over fejlkøb af hestefoder skyldes ofte tre problemstillinger:

  1. Du har, som køber, ikke klarlagt dine behov over for sælgeren (Du ved måske ikke helt præcist, hvad dine behov i virkeligheden er?!). Skriv ned, hvad dine behov er!
  2. Du kender ikke til den resterende del af dit foder,grovfoderet, der udgør ca. 80 % (Mere eller mindre) af din daglige fodring. Få lavet en grovfoderanalyse! Du kan se hvordan lige her: Grovfoderanalyser – nemmere og billigere end du tror.
  3. Du har købt hestefoder hos en, der var bedre egnet til at sælge brugte biler. (Hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det som regel tilfældet – også hvis det er mega billigt!)

Hvis vi nu tager punkt 1, så kan det være utroligt svært som sælger, at matche dine behov, hvis du ikke selv er helt skarp på, hvad dine behov er! Gør derfor dig selv, og dem du vil handle hos en tjeneste og find ud af:

  • Hvor meget må det koste at fodre pr. dag (Den dyreste sækkepris kan sagtens have den billigste dagspris!)?
  • Er dagsprisen den udslagsgivende faktor (Hvis du bruger lidt mere på det rigtige foder, kan du måske spare nogle af hestens tilskud væk)?
  • Hvad vil du gerne fodre med – rene mineraler, et koncentreret tilskudsfoder, tilskudsfoder i lidt større mængder (“fuldfoder-type”) eller noget helt fjerde?
  • Er der nogle ting, der er vigtigt for dig, når du vælger hestefoder? Det kan være brug af fx genmodificerede afgrøder, produktionsmetoder (eksempelvis koldpressede piller, varmebehandlet byg, fermenterede råvarer, organiske mineraler etc.)?
  • Vil du stirre dig blind på foderets indhold af stivelse, i stedet for at regne ud, hvor meget stivelse din hest får pr. dag (et foder med 14% stivelse kan godt give en større daglig mængde stivelse, end et foder med 25% stivelse – det afhænger helt af mængden af foder, der skal tildeles pr dag!)?
  • Kender du dit grovfoder?

Vedrørende punkt 2: Har du styr på indeholdet i dit grovfoder, eller fodrer du “i blinde”? Hvis du ikke har styr på indholdet i dit grovfoder, kan du måske købe dig fattig i “slankefoder” til din hest, men lige lidt hjælper det, hvis din hest får et grovfoder, med alt for meget sukker i! (Hvis det er tilfældet, er det ikke sælgerens skyld, at hans/hendes “l*rtefoder” ikke virker… Det er umuligt at opnå en slankende effekt af 0,5 kg krybbefoder, hvis de 10 kg grovfoder hesten æder indeholder 20% sukker) Det er dit ansvar, at du ved, hvad du fodrer din hest med. Hvis staldens ejer køber grovfoder ind, så kan I, der er pensionærer, eventuelt gå sammen, om at betale for grovfoderanalysen. Ved at kende grovfoderet, er der med andre ord grundlag, for at du får valgt det helt rigtige krybbefoder at supplere med!


I forhold til punkt 3, så ja – der findes også folk der sælger hestefoder, der absolut ingen baggrund har, for at give den (gode) vejledning, der bør følge med ethvert salg af hestefoder! Hvis du er i tvivl om, om noget er for godt til at være sandt, så kan du spørge ind til baggrunden for at sælge foderet, sammensætningen af foderet og eventuelt, om der er en foderrådgivning med faguddannet personale tilknyttet. Det har langt de fleste hestefoder-mærker i Danmark. Hvis ikke, så er det jo op til dig selv, om det er dem, du vil handle med.

– Og så er der kun tilbage, at ønske god shopping :-)

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *