Kategorier
Fodring hestezonen.dk

Pas på din hest når vejret skifter!

[ratings]

Når dagene er varme og nætterne kolde, øges risikoen for at din hest får kolik!

Det er i skrivende stund marts måned, og jeg kan næsten ikke opfordre dig nok, til at være opmærksom på din hest. Vejrskifte er desværre ofte lig med kolik. I de tidlige forårsmåneder er mange af hestene i gang med at smide en stor del af deres vinterpels. Det er i sig selv en krævende proces, der stiller store krav til kvaliteten og mængden af mineraler i hestens foder. Samtidig kan der være store udsving i temperaturene og vejret. Det kan sagtens være vindstille, solskin og 15 plusgrader i dagtimerne, for pludseligt at skifte om i blæst og haglbyger. Når vejret pludseligt skifter over i kuldegrader, sker det ofte at heste drikker mindre end hvad de burde. Mindre væskeindtag og eventuelt et øget grovfoderindtag, for at hesten kan holde varmen, kan nemt give koliksymptomer!

Modelfoto. Kolik er en smertefuld sygdom for heste. Kolikheste bør altid tilses af en dyrlæge!
Modelfoto. Kolik er en smertefuld sygdom for heste. Kolikheste bør altid tilses af en dyrlæge!

Marts måned er også måneden, hvor græsset begynder at spire, og hestene graver efter spirer/rødder, med risiko for at indtage jord eller sand, hvilket også kan medføre øget risiko for kolik. Som tidligere nævnt, er pelsskiftet en krævende proces for hesten, og den kan nemt komme i underskud af mineraler (måske går den endda og slikker på jorden, hvilket kan være tegn på mineralubalancer). Dette kan i sig selv, eller eventuelt i kombination med tyndere pels (hvilket påvirker hestens kredsløb og dermed tarmfunktion negativt, hvis den fryser), øget indtag af jord (søgen efter sukkerholdige spirer) og reduceret indtag af væske være årsag for mange koliktilfælde!

 

Hellere forebygge end helbrede.

Som hesteejer er det sindssygt frustrerende, hvis ens elskede hest får kolik. Frustrationen er helt berettiget, da mange heste desværre må lade livet på grund af kolik. Som hesteejer kan du dog også gøre noget forebyggende, udover selvfølgelig at sørge for, at grundfodringen er i orden, at hesten motioneres og altid har frisk vand til rådighed:

  • Sørg for at hesten har fri adgang til vand, og hold øje med, hvor meget den drikker! Mange heste kan bedst lide at drikke af et åbent, roligt vand, også selvom der er en vandkop i boksen. Hæng eventuelt en stævnekrybbe op i hestens box, men tjeck også at vandkoppen giver 10 liter pr minut (hæng en spand under vandkoppen, hold ventilen inde og tag tid). Tjeck at hesten ikke er dehydreret, ved at hive ud i hud på hals eller øjenlåg(forsigtigt!). Huden skal lægge sig i løbet af et-to sekunder. hvis ikke, er hesten muligvis dehydreret!
  • Giv hesten en tynd portion mash med lunkent (ikke iskoldt eller varmt!) vand. Når hesten får mash, kan den lokkes til at indtage store mængder væske. Vandet må ikke være vandhane koldt, eller for varmt, da det kan give hestens fordøjelse et chok.
  • På kolde dage, kan det være en idé at tilsætte magnesium i mash’en eller foderet. Magnesium kan have en positiv indflydelse på kredsløb og fordøjelse – hvilket er meget vigtigt for især ældre heste.
  • Giv hesten loppefrøskaller eller hørfrø i foderet, for at beskytte tarmslimhinderne og hjælpe med til at trække sand ud af tarmen.
  • Giv din hest en mineralbooster i form af fx MicroVital fra St. Hippolyt. Det kan hjælpe den til et bedre pelsskifte og rette op på eventuelle ubalancer. (Til info har St. Hippolyt i øvrigt MicroVital-kampagne med 10% rabat hele marts 2015)
  • Husk at få taget gødningsprøver og behandle for orm! Orm/parasitter kan også være årsag til koliktilfælde (og mange andre problemer).

Ring efter dyrlægen ved den mindste mistanke om kolik! Better safe, than sorry...!

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *