Kategorier
Hestebegivenheder hestezonen.dk Træning

“Løsn tøjlen og lad din hest lave fejl”

[ratings]

“Forsøg ikke at undgå fejlene, de skal laves, for at du og din hest kan udvikle jer”.

Helen Langenhanenberg strøede om sig med slagkraftige sætninger, sympatisk undervisning og ridning under torsdag aftens Clinic.

Helen Langenhanenberg efterlader et meget sympatisk indtryk efter torsdag aftens clininc. Særligt i disse tider, hvor der snakkes meget om for hård, forkert tøjleføring (rollkur, low deep and round) var det virkelig en lettelse at opleve Helen undervise. Den mest brugte sætning overfor de 6 ekvipager var “løsn tøjlen og rid hesten frem til din hånd”. Helen forklarede om vigtigheden af, at hesten både under opvarmning og i det mere samlede arbejde, altid var fremme i hånden – altså arbejder aktivt bagfra og frem til en blød hånd, som helst kun skal mærke vægten af tøjlen. Men hun pointerede også, at man altid skal have en plan med sin træning, og være indstillet på, at hvis det bare ikke fungerer, så må man lave noget andet den pågældende dag. Helens filosofi var, at opvarmningen ikke kun skulle bruges til at opvarme muskler og led, men også til aktivt at forbedre hestens bevægelser, så den svingede igennem hele kroppen, fra mule til hale. Det kneb en lille smule for nogle af ekvipagerne at turde slippe tøjlen i den grad Helen ønskede det, til trods for kommandoen “just do it!!! Loosen the reins!!!” blev gentaget adskillige gange.

“Leg med din hest”

Øvelser som travers, galoppirouetter, piaffe og passage blev alle delt op i bidder, så hesten fik god mulighed, for at indstille sig på de nye opgaver, og forblev glad og motiveret. Og lige netop det, at have en glad, motiveret hest, var meget vigtigt for Helen. Budskabet om at lege med hesten, og ikke være bange for at prøve nye øvelser skinnede meget igennem. Hvis man prøver nye øvelser, skal man ifølge Helen ikke være så fokuseret på, at det ser flot og fantastisk ud med det samme, men rose hesten for dens initiativ – så skal slutresultatet på stævnepladsen nok blive godt.

Helen Langenhanenberg holdte en clinic ved DV's Hingstekåring 2015
Helen Langenhanenberg holdte en clinic ved DV’s Hingstekåring 2015

Helen til hest

Helen sluttede aftenens arrangement med selv at ride den velredne, men lidt vågne Atterupgaards Capirossi. Helen tjeckede først, om hesten gik velvilligt frem for schenklerne, om hesten sagtnede farten ved en anholdning, og om den fulgte tøjlen til siderne – og Atterupgaards Capirossi viste sig værende meget lydhør for rytterens hjælpere. Helen lavede lidt opvarmningsøvelser, hvor hesten skulle strække sig frem til tøjlen og svinge godt igennem hele kroppen, for at få mere rummelighed i bevægelsen og løsgjorthed fortil.

Helen Langenhanenberg på Atterupgaards Capirossi. Foto. hestezonen.dk
Helen Langenhanenberg på Atterupgaards Capirossi.
Foto. hestezonen.dk

Herefter blev Capirossi ved hjælp af ryttervægt og -sæde, bedt om mere samlende, men stadigt smidigt og svingende arbejde. Det så let ud, og det var tydeligt, at Helen med en vægt på ca. 50 kg, er nødt til at ride teknisk korrekt, for hun kan ikke bare lægge kræfter og vægt i. Dog skulle Atterupgaards Capirossi momentvis, ifølge Helens egen træningsfilosofi, have haft en lille smule mere åbning i ganaschen og fremadsøgning til tøjlen, men taget i betragtning af, at Helen red på hesten i ca. 15-20 minutter, og den i øvrigt kiggede en del i den ene ende af banen, så synes jeg, at hun efterlader et meget sympatisk indtryk både som underviser og rytter.

En kommentar til ““Løsn tøjlen og lad din hest lave fejl””

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *