Kategorier
Fodring

Køber du grovfoder til din hest?

[ratings]

De fleste hestefolk går meget op i, at der er det rigtige indhold, af fx sukker, i sækken med hestefoder – men hvad med næringsindhold i grovfoderet?

De danske hesteejere har taget viden til sig om, at heste har bedst af, at få begrænsede mængder stivelse. De fleste er også med på, at store mængder sukker heller ikke hører til i fodersækken. Der er med andre ord stor fokus på, at vælge det rigtige foder til sin hest. Jeg synes det er dejligt, at så mange hesteejere sætter sig ind i deres hests foderbehov, men for at kunne diskutere om den ene eller den anden fodertype er den rette, er man altså nødt til også at stille krav til grovfoderet.

 

Grovfoderet udgør op til 99% af det daglige foder.

Jævnfør førnævnte tendens om, at hesteejere ofte går meget op i, at krybbefoderet, der ofte tildeles i meget små mængder skal indeholde et minimum af sukker og stivelse er det tankevækkende, at så få har styr på hvor meget sukker deres grovfoder i form af hø eller wrap indeholder.

Læs også: Grovfoderanalyser er nemmere og billigere end du tror.

Grovfoderet bør udgøre minimum 70% af det daglige foder – og gerne mere. Dog bør det i reglen suppleres med en god mineralblanding, for at hestens totale næringsbehov er dækket. At grovfoderet udgør så stor en del af det daglige foder, er altså en rigtig god grund til at få undersøgt hvad det indeholder.

 

Det kan godt betale sig.

Det er selvfølgelig en udgift oven i de andre produktionsomkostninger der er ved at producere grovfoder, men hvis forbrugeren får producenten til at gøre sig den ulejlighed, at få lavet grovfoderanalyserne, er det en reel udgift på nogle få ører ekstra pr kilo produceret hø eller wrap. Det er altså ikke fordi at du som hesteejer skal ruineres, ved at bede din leverandør om at yde en ekstra service, der giver dig sikkerhed for, at du har valgt det rigtige grovfoder til din hest. Prisen for analysen er stort set den samme, uanset om det er dig eller producenten der får lavet den, men producenten har som regel flere baller fra samme mark at dele det ud på. Med andre ord: Hvis du som forbruger ikke stiller krav til producenten, kan han ikke forventes at imødekomme kravene!

Læs også: Kategorisering af grovfoder til heste, gør det nemmere at vælge den rigtige vare!

 

Undgå fejlkøb.

En stor fordel ved at købe hø eller wrap, hvor der medfølger en grovfoderanalyse er, at du for det første kan undgå fejlkøb og for det andet kan vælge det rette tilskudsfoder til din hest, udfra grovfoderets næringsindhold. Og faktisk er en tredje fordel, at hvis du vælger det rigtige grovfoder, så kan du også spare penge på, at det er unødvendigt at købe diverse fodertilskud. Med fejlkøb mener jeg, at det ikke kun er sukkerindholdet i grovfoderet der er afgørende for om det er den rette vare. Fordøjelighed, proteininhold med mere er også afgørende for, hvorvidt grovfoderet er egnet til den pågældende hest – og det kan du kun finde ud af hvad er, hvis der er en analyse på grovfoderet! Tilsvarende ville flertallet næppe købe en sæk hestefoder, med et ukendt indhold af sukker og andre næringsstoffer?

Læs også: Sådan vælger du hø eller wrap til din hest.

 

Uegnet grovfoder kan være sundhedsskadeligt.

Heste med tendens til forfangenhed eller stofskiftelidelser bør kun fodres med grovfoder, der har et lavt indhold af sukker. Hvis den fodres med et grovfoder, der har en sammensætning, der passer ind i foderplanen for en præstationshest, kan den blive alvorligt syg af det! Det værste er, at hestene med stofskifte problemer ofte bliver “snigende” forværret i deres symptomer. De kan altså stå og være akut forfangne lige pludseligt, uden at man har lavet nogle ændringer i fodringen. Årsagen skyldes ofte en daglig tildeling af noget der indeholder “lidt for meget skjult sukker”.

Summa summarum: Husk grovfoderanalysen og kom problemerne i forkøbet.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *