Kategorier
Fodring

Kategorisering af grovfoder til heste, gør det nemmere at vælge den rigtige vare!

[ratings]

Når grovfoder til heste kan kategoriseres, bliver det nemmere for både grovfoderproducenter og hesteejere at vælge den rigtige type grovfoder til forskellige heste.

Kategorisering af grovfoder er et savnet og vigtigt redskab for både grovfoderproducenter og hesteejere. Rigtig mange grovfoderproducenter laver noget rigtig godt grovfoder i form af hø eller wrap, men oplever, at det kan være svært at gøre kunderne – altså hesteejerne – tilfredse. Omvendt oplever mange hesteejere at grovfoderet dufter fint og ser fin ud, men hesten bliver enten for tyk eller for tynd, mangler energi eller viser andre fodringsrelaterede problemer. Grovfoderet udgør for de fleste danske hestes vedkommende ca 70-95% af foderplanen, og det er således et område der fortjener lidt mere opmærksomhed, end hvad det hidtil har fået. Det er en arbejdsgruppe nu i gang med, at gøre noget ved.

grovfoderkategorisering
Kategorisering af grovfoder så det hedder fx avl, sport, nøjsom, skal gøre det nemmere for grovfoderproducenter at lave og sælge det rette grovfoder – og nemmere for hesteejere at vælge det rette grovfoder.   Foto. hestezonen.dk

Læs også: Hesteejere, grovfoder og spild.

Grovfoderanalyser adskiller sig fra kategorisering af grovfoder.

Grovfoderanalyser er de danske grovfoderproducenter og hesteejere allerede bekendt med, men problemet er, at det kan være vanskeligt at læse ud fra analysen, om det er et godt foder til fx en shetlandspony eller en væddeløbshest. Derfor arbejder en ERFA-gruppe bestående af dedikerede grovfoderproducenter, forskere, konsulenter og hesteejere nu på, at lave et nyt system til kategorisering af grovfoder. Eurofins, der foretager grovfoderanalyser er med i projektet, der skal gøre grovfoderanalyserne mere brugbare for såvel grovfoderproducenter som hesteejere.


Link til bestilling af grovfoderanalyser ved Eurofins: Grovfoderanalyser – vælg hestefoder i menuen

 

Nemt for grovfoderproducenter og hesteejere.

Kategoriseringssystemet er endnu ikke færdigudregnet, men der arbejdes på højtryk for at finde en brugbar kategorisering, så det bliver nemt for grovfoderproducenten at sælge kunden det rigtige grovfoder. Samtidig bliver det også nemmere for hesteejerne, at efterspørge en bestemt type grovfoder, når grovfoderet er kategoriseret. Ved at klassificere grovfoderet i forkellige kategorier, skal hverken grovfoderproducent eller hesteejer altså forholde sig til en masse forskellige tal. Med andre ord, behøver man ikke have en fagrelevant uddannelse, for at kunne forholde sig til tallene fra en grovfoderanalyse, men skal blot forholde sig til nogle få forskellige kategorier, fx avl, sport, nøjsom – når de engang indenfor nærmeste fremtid er klar til brug!

 

Opdaterede blanketter til grovfoderanalyser giver bedre indsigt.

Analyseinstituttet Eurofins har opdateret blanketterne med flere afkrydsningfunktioner, der kan hjælpe med til, at give bedre indsigt i, hvordan alle tænkelige faktorer kan påvirke græssets vækst, og dermed også dets indhold af næringsstoffer, ligesom regionale forskelle kan kortlægges.

grovfoder
Afkrydsningsmuligheder ved grovfoderanalyse hos Eurofins. Information om vejr, type og pleje af græsmarken giver værdifuld information til grovfoderproducenter og hesteejere. Foto. hestezonen.dk

Der er stadig meget man ikke ved, når det kommer til produktion af grovfoder, og for at kunne lave nogle statistikker, over sammenhængen mellem alt det der er sket i græssets vækst, indtil det bliver til grovfoder, kombineret med resultatet af grovfoderanalyserne, er blanketterne til brug ved grovfoderanalyser nu opdateret. Der er mulighed for at krydse af, om marken er gødet, om det er varigt græs, om det har regnet i skårlægningsperioden og hvor længe græsset har ligget på skår – alt sammen vigtig information, i forhold til analyseresultatet og produktion af grovfoderet.

 

 

 

En kommentar til “Kategorisering af grovfoder til heste, gør det nemmere at vælge den rigtige vare!”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *