Hvilke vitaminer eller mineraler er bedst?

2
4209
heste ekspert - heste spørgsmål - hestezonen - hesteblog
heste ekspert - heste spørgsmål - hestezonen - hesteblog

Spørgsmål til hvilke “vitaminer og mineraler”:

Hejsa hvilke vitaminer og mineraler på markedet vil du allerhelst anbefale. Jeg har nogle nøjsomme islændere. I alderen fra 1 til 28 år. Alle er i god huld. Nogle af dem bliver redet 2 til 4 gange i ugen. Og hvad kan jeg give ved siden af ? Har selv tænkt på Alpengrün mash blandet med Lucernecobs light?

Svar:

Hej med dig og tak for dit spørgsmål Jeg vil anbefale dig at bruge en mineralblanding med organiske mineraler. De er lidt dyrere, men har op til 70% bedre optagelighed. Min erfaring er, at Islandske heste stiller lidt større krav til kvaliteten af deres mineraler end andre heste – højst sandsynligt fordi den stammer fra Island, hvor der er en højere mængde og bedre kvalitet af mineraler i jorden. Mineralblandinger der er organisk bundne og velsmagende er blandt andet:

Doseringen varierer fra produkt til produkt. Nu har du en god blandet hesteflok der også inkluderer heste i vækst. Vær opmærksom på, at hestene i vækst skal have ca. samme mængde mineraler (og protein og energi) som en færdigudvokset Islandsk hest i let/moderat træning. Jeg kender ikke til dine opstaldningsforhold og fodringsrutiner – herunder grovfoder og mængder af grovfoder. De fleste islændere er ret nøjsomme og det kan være svært at finde hø/wrap i en kvalitet de kan æde løs af, uden at blive for tykke. Vær opmærksom på at minimumsmængden af hø er 1,2 kg pr 100 kg hest pr dag. Wraphø er ca. 1,5 kg pr 100 kg hest pr dag. Grovfoderet har en betydning for, hvad du med fordel kan blande mineralerne op i. AlpenGrün Mash er for så vidt et rigtig fint valg, hvis du vil blande vand i foderet og få mere væske i hestene –  Lucerne Cobs light kender jeg ikke… mon du mener Wiesencobs light? Eller er det et specifikt mærke? Lige umiddelbart tænker jeg, at du sagtens kan “nøjes” med fx AlpenGrün Mash – hvis du ikke vil blande vand i foderet, kan du jo overveje AlpenGrün Müslien. WiesenCobs Light har et lavt indhold af protein. Det kan være aktuelt til seniorhesten at du evt. erstatter et kg hø med et kg  WiesenCobs light (Husk opblødning!). Ældre heste tåler ikke så godt større mængder protein, så derfor kan WiesenCobs Light være relevante – og så fordi de kan opblødes, så den ældre hest kan æde det, selv hvis tandsættet har kendt bedre dage.

Læs også om produktnyhederne Equibodybuild E og Hestemineral Vital fra Salvana

Til gengæld har hestene i vækst brug for at få den rigtige mængde aminosyrer (og dermed protein). Hvis du ikke har en grovfoderananlyse og fodrer minimumsmængder af hø, kan det være relevant at give et koncentreret (og ikke opfedende) tilskud af protein/aminosyrer. Lucerne har et højere indhold af protein end det meste grovfoder, og der skal du nok anvende ca. et kg pr dag – men det afhænger af høkvaliteten. Hav en dejlig dag, og spørg endelig, hvis du vil have noget uddybet. Mvh. Louise

2 COMMENTS

  1. Hej Louise jeg er ved at lave en foderanalyse og plan .. planen ber mig indtaste behovet i de forskellige vitaminer og mineraler . Altså hvor mange mg/kg min hest har behov for. Ikke hvad den får, men behovet i mg/kg. Ved du det?

    • Hej Maja

      Det er et spørgsmål der ikke helt er til at svare ja/nej til – hestenes behov er jo individuelt og afhænger af mange parametre. Jeg kan godt sige et gennemsnitsbehov for en gennemsnitlig hest. Du vil dog få mere ud af at få et svar der passer til din hest;-) Men da der er en del vitaminer og mineraler bliver det rimeligt tidskrævende – og så er jeg nødt til at tage betaling for det. Jeg håber på din forståelse herfor. De bedste hilsner, Louise

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here