Kategorier
Anatomi Træning

Hestens rygmuskulatur ændres under ridning!

[ratings]

Nyt studie viser, at hestens rygmuskulatur kan ændre sig med 1,5 cm under ridning!

Sue Dyson, MA, VetMB, PhD, DEO, FRCVS,  og hendes kollegaer ved Animal Health Trust, i Newmarket, U.K., har i 2014 publiceret et studie om hvorvidt hestens rygmuskulatur ændres under ridning.

Jeg synes det er et meget interessant studie, da det har stor betydning for hestens holdbarhed, smidighed, bevægelser, velbefindende med mere, at sadlen passer. Hvis sadlen passer på en kold hesteryg i stilstand, kan man godt forestille sig, at sadlen kan komme til at klemme, når hestens rygmuskulatur bliver varm og eventuelt udvider sig. Du kender måske fornemmelsen af løbesko, der passer perfekt når løbeturen startes, men strammer lidt efter nogle kilometer? Det samme har vist sig, at gøre sig gældende for hestens rygmuskler!

Hestens rygmuskler kan ændre sig op til 1,5 cm under ridning. Foto. hestezonen.dk
Hestens rygmuskler kan ændre sig op til 1,5 cm under ridning.
Foto. hestezonen.dk

 

Om studiet

I studiet indgik 63 raske sports heste (primært dressurheste), der blev redet i deres sædvanlige udstyr, og med deres sædvanlige rytter. Ved at bruge en flexibel rygmåler, der kan måle hesteryggens facon, blev hestene målt før ridning, og efter 30 minutters ridning. Hestene blev desuden inddelt i grupper i forhold til deres gangformåen i trav og galop (FEI-skala fra 1-10), ligesom rytterens evner (god, moderat eller dårlig), abnormaliteter i hestens bevægemønster samt sadlens tilpasning til hver enkelt hest blev vurderet. Det jeg finder spændende, men ikke overraskende ved studiet er, at de kom frem til, at hestene med de bedste bevægelser (samlet vurdering på 11 eller derover efter FEI-skalaen) havde større forandringer, op til 1,5 cm mere, i rygmusklerne end de andre heste. De største forandringer var desuden også at se, hos de heste, der havde et normalt bevægemønster, en veltilpasset sadel og de bedste ryttere.

 

Er det kejserens nye klæder?

Nej, det synes jeg ikke, for der er noget ny lærdom, som giver stof til eftertanke. Set med mine øjne er det interessante ved studiet, at de egentlig konstaterer noget, der burde være logisk, men som også er lidt overraskende: Det er ikke svært at forestille sig, at en god rytter, kan få en god hest, med den rigtige sadel til at bruge sig optimalt, og at rygmuskulaturen derved trænes og vokser under ridningen. Det der er det nye ved det her er, at der sættes mål på: 1,5 cm fyldigere muskulatur efter 30 minutters ridning er immervæk en del!

 

Hvad kan du bruge det til?

Hvis ikke din sadelmager tilpasser sadlen i forbindelse med at se din hest før og efter ridning, kan det være anbefalelsesværdigt, at få ham/hende til det. Rigtig mange sadler tilpasses efter en stående hest, men når hesten trænes, skal der altså være plads til, at rygsøjlen kan bevæge sig fleksibelt op og til siden -og samtidig skal der tages højde for, at muskulaturen kan udvide sig med 1,5 cm. dertil kommer, at der skal være plads til underlag og pads, hvis man vil ride med det. Hvis din hest mangler rygmuskler, smidighed og afskub, kan det være, at du nu overvejer at booke en ny tid til sadeltilpasning? Rygmusklerne spiller nemlig en meget stor rolle for hestens gang. De forbinder hestens forpart og bagpart herigennem skal afskubbet fra bagparten gerne forplante sig til rummelighed og løsgjorthed. Bare for en god ordens skyld, vil jeg gerne slå fast, at jeg ikke har noget imod sadler! De gør meget godt, i forhold til at fordele rytterens vægt og hjælpe med til, at man kan blive siddende på sin hest, når den laver rejehop. Men en dårligt tilpasset sadel kan godt gøre en god hest dårligere med tiden…

 

2 kommentarer til “Hestens rygmuskulatur ændres under ridning!”

Hej Louise.

Tak for en interessant artikel.
Jeg tænkte, hvilke sadler er du egentlig tilhænger af?

Venlig hilsen
Lone

Hej Lone. Mange tak :) Jeg er personligt mest til bomløse sadler – der passer hesten, vel at mærke! (fx Baloun-sadlen som jeg testred, den er altså vildt lækker!) Jeg kan godt lide fornemmelsen af, bedre at kunne mærke hestens bevægelser, og jeg føler, at der er mere flow i min ridning, når jeg rider i en bomløs sadel. Måske fordi jeg bliver blødere i min kommunikation med hesten, når der ikke går information tabt i en stiv bomsadel mellem hest og rytter?

Svar

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *