Kategorier
hestezonen.dk

Fyrige femgængere med lækkert hår – Islandsk hest for begyndere

[ratings]

Islandsk hest for begyndere er nok så meget sagt – men i hvert fald er her resultatet af, hvad en dressurrytter og en islandsk heste konvertit kan få ud af, at se en juniorklasse i 4.1 til DM for islandske heste.

Jeg er dressurrytter, skovtursrytter, fritidsrytter og vild med disciplinen Working Equitation. Mine heste er opstaldet i løsdrift, hvor de året rundt kan gå ud og ind, som de har lyst til – det er vidst det nærmeste, jeg kommer noget, der minder lidt om simpliciteten jeg forestiller mig der er, ved at have en islandsk hest. Jeg har med andre ord ingen forstand på, at se hvad der er godt og skidt, ved ridningen til et stævne for islandske heste.

islandsk hest
Islandsk hest med fart på og lækkert hår!
Foto. hestezonen.dk

Jeg var i Herning og se DM for islandske heste og havde allieret mig med en tidligere springrytter, Sanne Madsen, der har “konvereteret”, og skiftet varmblodhestene ud med islandske heste. Sanne skulle være min personlige guide og expert i islandsk hesteridning… Men Sannes viden om stævner for islandske heste, kunne være bedre, og i stedet kom vi frem til, at vi vidste lige lidt om hvad der foregik på ovalbanen – og at sporten, som dressur, kun er for indviede at forstå. (Desuden var vi også enige om, at hestene havde mega lækkert hår!)

islandsk hest
Islandsk hest – med lækkert hår.
Foto. hestezonen.dk

Kun for indviede

Vi sad og så klassen 4.1 for juniorryttere til DM, men det var ligesom lidt svært at blive klog på, hvad der foregik på banen. Nogle ryttere red den ene vej rundt på ovalbanen, mens andre red den anden vej rundt. Nogle af rytterne red deres heste i tölt (så meget kunne vi da se) for en helt løs tøjle, men det var ikke alle, der gjorde det. Logikken, der på en eller anden mærkelig måde trods alt er, ved et dressurprogram var ikke eksisterende.

Islænderexperten/konvertitten Sanne - og jeg selv - opgiver at blive kloge på logikken i 4.1 på ovalbanen. Men vi er enige om, at det er dejligt at ride tölt, og at hestene har lækkert hår!
Islænderexperten/konvertitten Sanne – og jeg selv – opgiver at blive kloge på logikken i 4.1 på ovalbanen. Men vi er enige om, at det er dejligt at ride tölt, og at hestene har lækkert hår!

Sanne forklarede mig, at det, der var vigtigt ved en islandsk hest var, at nogle af dem havde 3 gangarter, som andre heste, mens andre havde 4 eller 5, og at springning i øvrigt er den mest publikumsvenlige ridesportsdisciplin, for alle kan jo se og forstå, at hesten skal over springet – og nogle gange konkurrere på den hurtigste tid. Det kunne jeg kun bakke hende op i  – og jeg tror, at vores undren over logikken i ridningen af 4.1, mest af alt lød som Monrad og Rislunds kommentarer til det gamle program “hund og hund imellem”. Jeg fik flashback til et dressurstævne engang, hvor jeg havde medbragt en ikke-hestekyndig… Her sad jeg selv til DM i 4.1 og savnede en info-brochure med introduktion til ridesporten for ikke-indviede.

islandsk hest
Tölt for helt løs tøjle – noget lignende burde efter min mening indføres i dressurklasser.
Foto. hestezonen.dk

Mere publikum til ridesport?

Ridesport er generelt ikke det der vises mest i medierne, og der er nogle hestesportsdiscipliner, der kan være svære at forstå. Mit forslag til arrangørene af de forskellige større ridesportsarragementer er, at for at tiltrække flere nye publikummer til ridesporten, er man nødt til at gøre det mere let forståeligt. Det kan fx være ved hjælp af:

  • Informationstavler
  • Brochurer, hvor der forklares grundlæggende, hvad der giver gode karakterer og dårlige karakterer i den pågældende disciplin.
  • Programmer på tilskuerpladserne, hvor man kan se, hvad det pågældende stævne og klasse går ud på.
  • Information om, hvad der regnes som god eller dårlig ridning – og håndhævning af dette.
rideglæde
Smil det smitter! Stævnets gladeste rytter :-) Man må sige, at hun lever op til sloganet: “Gør livet til en fest, rid islandsk hest”.
Foto. hestezonen.dk

Det er vigtigt for alle hestesportsdiscipliner, at der tilkommer nye publikummer og hesteentusiaster. Særligt fordi, at det også er nemmere, at tiltrække flere sponsorer, hvis der kommer flere besøgende indenfor sponsorernes målruppe. Ideerne er hermed givet videre :-)

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *