Kategorier
hestezonen.dk Træning

Er du konsekvent overfor din hest?

[ratings]

Får du altid den ønskede respons fra din hest, eller er der støj på kommunikations-linien?

Jeg var ude at ride i dag, og tog mig selv i at give min hest et signal, uden at få en respons. Jeg bad hesten om lidt ekstra energi og understregede schenkelhjælp med hyplyd… Men Jeg fik ikke den ønskede respons! I stedet for at fare i flint og give min hest en (ufortjent) afklapsning i afmagt og irritation, tænkte jeg over, hvorfor hesten ikke reagerede. Jeg kom frem til, at hvis jeg selv blev udsat for baggrundsstøj ( hyplyd i dette tilfælde), uden at det havde nogen betydning – hvorfor så reagere på det?!

Modelfoto. Er du konsekvent overfor din hest? Foto. hestezonen.dk
Modelfoto.
Er du konsekvent overfor din hest?
Foto. hestezonen.dk

Signalet skal altid have samme betydning!

Jeg vil gerne have, at hesten kender signalerne, så de nærmest “ligger på rygraden”. Hvis den kan det, så jeg altid kan stoppe, ride frem eller dreje. Fastintegrerede signaler gør, at ridningen bliver lidt sjovere og væsenligt mindre farligt. (En ting er selvfølgelig hvad man stiler efter -det er dog ikke altid sådan, når det testes i praksis)

 

Jeg trænede efter mit “1-2-3 konsekvens princip”, der går ud på at starte med at tænke tanken om at nu skal jeg stoppe, dreje, ride hurtigere og så videre – for derefter at give et signal og evt. skrue op for dette signal om nødvendigt. Jeg startede med tanken  om mere energi – selve tanken ændrer nemlig min muskeltonus. Derefter gav jeg blideste signal, i dette tilfælde hyplyd. Hvis jeg ikke fik respons ved punkt 1, skruede jeg umiddelbart efter op for kommunikationen med næste basis signal: Her var det et let schenkeltryk.
Hvis jeg ikke fik reaktion ved hyplyd og let schenkelhjælp understregede jeg efter et splitsekund med en let touchering af pisken. Hvis hesten ikke havde reageret havde jeg skruet op ved at lave kraftigere schenkeltryk og tappe med pisken. Det ville svare til at hæve stemmen og måske begynde at råbe! Efter max 10 gange hvor jeg gennemgik alle tre punkter kunne jeg nøjes med et par gange i punkt 1 og 2, for så at få respons med det samme for hyplyd! Det tog max 10 minutter og resten af ridetimen blev så meget sjovere, og hesten var gladere fordi hverken den eller jeg var fedtet ind i min egen “signal-larm”

Spørger du pænt eller råber du?

Er du konsekvent i din signalgivning eller falder du i “nu har jeg sagt det 10 gange, så nu hører du krafteddemer efter hest” -fælden? (undskyld mit franske..!) Hvis du føler at din hest overhører dig, så du til sidst sprutter af afmagt/hysteri/indsæt selv et ord du finder passende, så er det muligvis fordi du selv laver støj på linien. Det kan være, at du skipper step 1-2-3 og måske går direkte til step 4-5, hvor der virkelig er skruet op for kommunikationsvolumen? Ingen bryder sig om at få “råbt kommandoer” (og det gør du faktisk ved at gå direkte til step 3). De fleste kan godt lide at blive spurgt pænt. Det gælder også din hest! Det kan også være at du hele tiden sidder og beder om step 1 og 2, men aldrig rigtig mener noget med det? Så bliver hesten “døv” og mister måske tilliden til dig, og hvornår den skal reagere på dine signaler.

God fornøjelse med at analysere dit ridt – jeg fik i hvert fald selv en aha-oplevelse, ved at erkende mine egne fejl!

 

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *