Kategorier
Fodring hestezonen.dk

Er din hest igang med pelsskifte?

[ratings]

Hjælper du din hest til et bedre pelsskifte?

Vi er midt i April måned og hestens skifte fra vinterpels til sommerpels bør være godt i gang, eller måske delvist overstået. Pelsskiftet styres ikke af temperaturerne,som mange tror, men af antallet af lysere timer. Pelsskifte er en enormt ressourcekrævende proces for hesten, og mange oplever at hesten bliver lidt sløv, mat i pelsen, ser spøgelser eller bliver lidt ved siden af sig selv. Det er helt normalt at hesten reagerer lidt på pelskiftet, men det er desværre sjældent positivt for hverken hest eller rytter.

I det daglige oplever jeg rigtig mange kunder, der køber B-vitaminer, hvilket giver rigtig god mening, men ofte er det ikke helt hjælp nok, til at sikre et godt pelsskifte, hvor hesten bliver ved at være “sig selv”. En mineralbooster og eventuelt en foderplan der er optimeret til at give en god tarmflora, kan være nødvendigt, for at hesten får et sundt pelsskifte.

 

Pelsen bør være glansfuld under pelsskifte

Under pelsskiftet bør den pels, der sidder fast på hesten, være nøjagtig ligeså blank som, hvis hesten ikke er i pelsskifte. Ligeså vel, bør pelsen fældes ensartet over hele kroppen og ikke i totter, plamager eller med lange stive børster der sidder tilbage under maven og på lårene. Jeg har  set rigtig mange heste på årets første dyrskuer og kåringer i maj-juni måned, der var utroligt grimme i pelsen, set med mine øjne. Det er fint, at hesteejerne har fokus på den rigtige træning og tilskud til muskelopbygning op til kåring, men jeg synes bare det er øv, at se en ellers lækker og veltrænet hest, med en rigtig kedelig pels. Hud, hår og hove er de dele på hestens krop der sidst får næringsstoffer, i og med de indre organer står først i køen. Det er derfor vigtigt for mig, at se en sund og blank pels. En sund og blank pels betyder nemlig for mig, at hesten får alle de næringsstoffer den har behov for, til at fremstå (og forblive!) sund og rask.

 

Hvorfor opstår ubalancer og mangelsituationer, når hesten fodres korrekt?

Hvis hesten i forbindelse med pelsskifte bliver mere sløv eller mat i pelsen, eller måske endda ikke fælder ordentligt, så kan det skyldes ubalancer i hestens mineraldepoter, eller, at dens tarmflora måske er lidt i ubalance, så den ikke selv producerer tilstrækkeligt med B-vitaminer.

hest, pelsskifte, hestezonen.dk
Hesten her har en fin blank pels og man. Dog er der lysere fastsiddende hår nederst på skulderen, hvilket kan tyde på utilstrækkelig mineraltildeling.
Foto. hestezonen.dk

Ubalancer eller mineralmangel kan sagtens opstå, selvom man fodrer hesten efter foderproducentens anvisning, eller har fået lavet en individuel foderplan af en uddannet foderrådgiver. Der er nemlig én ting, som hverken foderprogrammer eller foderproducenter kan tage højde for: Det er, at hesten er et individ, der varierer i fysisk og mental tilstand fra dag til dag! Alle professionelle fodernørder og foderproducenter følger nogle normer, fx KER eller NRC. Disse normer er baseret på forsøg, lavet med henblik på at kende hestens behov for næringsstoffer. Problemet med normer er bare, at det er fint nok at vide, hvad en “gennemsnits-hest” har brug for, men behovet er individuelt for hver hest!

Læs også: Er NRC- og KERnormer en del af hestesnakken i stalden?

 

Klippede heste kommer ofte i mineralubalance

Rigtig mange heste klippes enten helt eller delvist på kroppen. Det er praktisk i forhold til, at rytteren undgår, at hesten bliver så svedt under ridning, som den ville være blevet, hvis den ikke var klippet. Og skulle den blive svedt, så tørrer den hurtigere, og undgår at stå og blive kold og klam. Jeg er helt sikkert for, at klippe en hest, hvis det giver mening i forhold til brugen af den! Der er bare et lille problem når man klipper sin hest, og det er, at hesten forsøger at sætte ny pels.

pels, heste, pelsskifte, hestezonen.dk
Alle hårene i hestens pels, undtagen de løse, bør have samme blanke glans og farve. Farven kan dog skifte og er oftest en lysere nuance i vinterpelsen. Pelsen her er en ok tilstand, men kan godt have brug for en mineralbooster, som fx MicroVital.
Foto. hestezonen.dk

Processen med at lave ny pels, er noget der kan tære rigtig meget på hestens forbrug og/eller depot af mineraler. Jo mere, og jo flere gange hestens klippes i løbet af en sæson, jo større risiko er der for ubalancer på mineral-kontoen, og dermed problemer omkring pelsskiftet fra vinterpels til sommerpels.

 

Mini guide til lækker pels på din hest

  • Få taget en gødningsprøve og undersøg om din hest har orm (HUSK også bændelorm!). Evt. skal der behandles for orm.
  • Optimér fodringen, så din hest får nok letfordøjelige fibre fx, mange forskellige græsser (høcobs indeholder ofte mange græsser og urter), roefibre, gulerødder, æblefibre (fx PureApple som du kan læse mere om her: Æblefibre kan være gavnlige for hestens fordøjelse )
  • Giv hesten et fermenteret produkt der fremmer fordøjelsen og har et naturligt indhold af B-vitaminer og gærkulturer (fx Equimall fra St. Hippolyt
  • Giv hesten en mineralbooster, særligt hvis den har haft orm, været syg, eller er blevet klippet – eller bare opfører sig anderledes grundet pelsskiftet. MicroVital fra St. Hippolyt er min absolutte favorit, da den udover at indeholde 100% organisk bundne mineraler også indeholder ølgær, havalgemel og nukleotider, så der er “hele pakken” til at hjælpe hesten bedst muligt.
  • Frem med striglerne! Striglning øger blodcirkulationen og hjælper med til at fremme en sund og blank pels.

En kommentar til “Er din hest igang med pelsskifte?”

Kære Louise.
Tusinde tak for et som altid godt og brugbart informativt indlæg.
Til trods for mange år med hest, står jeg hvert eneste år til pelsskifte og tænker ” hmmmm…… er alt nu alligevel som DET SKAL være.? Hvordan var det lige Han så ud sidste år, da alting var i balance?”

Dit indlæg giver lige det lille ekstra fif / inspiration,. der gør at jeg kan be-/afkræfte om der er ubalance og giver lidt ekstra input til hvad jeg skal være opmærksom på og hvad jeg mere kan gøre udover Microvital fra St. Hippolyt. Som jeg altid giver fast minimum 2 gange årligt.

Tak . glæder mig allerede til næste tema indlæg.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *