Kategorier
Fodring Pony

Er din pony eller hest for tyk?

[ratings]

Er din pony for tyk, så kender du måske følelsen af, at det kan være svært at slanke den. I hvert fald, hvis du skal følge alle de anbefalinger som eksperterne kommer med.

Inspireret af sidste uges kundeaften på Miljøfoder, hvor jeg skulle lave et oplæg om fordøjelsen og så fordøjelseskorrekt fodring som muligt, samt dagens workshop på EWEN 2016 – en hesteernæringskonference i Dijon, sidder jeg og tænker, hvor svært vi egentligt kan gøre det, at fodre simpelt og optimalt.

Fordøjelsen og fodring

Til Miljøfoders kundeaften, hvor jeg tog udgangspunkt i opbygningen af hestens fordøjelse og kom med eksperternes (de der forsker i hesteernæring) anbefalinger til en fodring kunne jeg godt se, at det lige pludseligt blev pissebesværligt at fodre en (nøjsom) pony eller hest. Det er jeg faktisk lidt ked af, for jeg er selv træt af folk, der giver mig retningslinier, uden at give mig realistiske løsninger. De centrale budskaber som affødte en del spørgsmål i pausen var som følger:

 • Minimum 1% af hestens optimale kropsvægt i grønne fibre (til ponyer/heste, der skal tabe sig, andre bør få minimum 1,5% og mere, hvis det er wrap)
 • Max 4 timer på tom mave/uden grønne fibre
 • Ingen ridning på tom mave/uden grønne fibre
 • Altid grønt grovfoder før krybbefoder
 • Max 2 gram stivelse pr. kg kropsvægt pr. dag
 • Max 1 gram stivelse pr kg kropsvægt pr. fodring
 • Hovedparten af græssets sukkerindhold sidder tæt ved jorden, så kort græs indeholder procentvis mere sukker.
 • Ponyer kan æde 80% af et døgns energibehov på nogle få timers adgang til græs!

Du kan se oplægget herunder. Ps. Jeg var rimelig nervøs, da det var første gang i 4 år, jeg forsøger at sige noget klogt foran en forsamling.. Pps. Inge fra Lallemand viser i denne video nogle rigtig spændende resultater af fibertests (y)

I pausen fik jeg så spørgsmålet: Hvordan holder jeg  min tykke pony slank, nu hvor den går på helt nedbidt græs om sommeren og kun får lidt hø, som den støvsuger væk på 5 minutter? Får den så mavesår? Svaret får du om lidt…

Det var faktisk et rigtig godt spørgsmål! For hvad gør man lige? Pløjer folden op, så der ikke er noget græs? Stribeafgræsser, hvor hegnet flyttes? . Svaret på ovenstående spørgsmål, er desværre, at der ikke er en fast facitliste. Alle de ovenstående punkter bør ses som oplysninger eller anbefalinger, som man selv må sørge for, at få til at passe ind i staldens rutiner. Men man er nødt til at være lidt kreativ af og til. Faktisk tror jeg det er meget individuelt, hvad der kan fungere, men da jeg selv har nøjsomme heste og jeg vil bruge så lidt energi på fodring, som overhovedet muligt, så har jeg fundet en løsning der fungerer for mine heste og mig: Mine heste har altid adgang til en blanding af hø og halm i en solid, overdækket kasse, der er pakket ind i et meget fintmasket hønet. Hestene (og den ene gule pony) går på totalt nedbidt græs – og de får også en stribe græs hver dag, sommeren igennem. Og så får de naturligvis deres vitaminer og mineraler i en håndfuld müslifoder, en gang i døgnet (men først får de en håndfuld hø). På den måde tager det mig 10-15 minutter pr. dag at “ordne stald”. I princippet burde de gå på en ren jordfold og så gå på græs med mundkurv, men det fungerer ikke i praksis, og faktisk kan man finde ribben på begge heste og den ene pony. Mine heste grovæder ikke på samme måde, når de ved, at der “altid er mad”, så derfor er det en løsning der fungerer for mig. Men nu tilbage til konferencen…

Workshop i overvægt

På dagens pre-konference til EWEN2016 temaet overvægt hos heste og ponyer, og hvad vi kan gøre for at undgå det. Det var meget lærerigt at sidde der, med folk fra hele Europa, Kina, Australien, Mexico og USA. Det sjove var nemlig, at i “de varme lande” kender de stort set ikke til fedmeproblematikker, snarere tvært i mod. Omvendt har vi i især Skandinavien og Storbritanien meget store problemer med for fede ponyer og heste. Der blev diskuteret frem og tilbage, hvorvidt heste- og ponyejerne selv kunne vurdere huldet på deres dyr, for hånden på hjertet, så kan det være svært at se, når man har sin daglige gang i stalden og ser på ponyen/hesten hver dag, ligesom det for mange også kan være et lidt følsomt emne, der kan siddestilles lidt med, at man kommenterer vægten på andre folks børn!

EWEN og tykke ponyer
Jeg fik ikke en facitliste, men nogle gode diskussioner – og en meget orange taske!
Foto. hestezonen.dk

I min gruppe blev der brugt meget tid på,at snakke om hvilken skala, der er bedst at vurdere ud fra (der findes flere skalaer) i forhold til vanskeligheden ved at være objektiv, hvis man skal vurdere sin egen hest. Desuden blev der snakket en del om, hvordan man får kanaliseret viden og information ud til hesteejerne – og det er nok her skoen trykker lidt. For en helt almindelig heste- eller ponyejer, som også har familie og job, og som gerne vil have noget god undervisning, passe sin staldvagt og sørge for hestens ve og vel, har forståeligt nok, måske ikke altid et kæmpe overskud til at læse kringlede formuleringer, på et meget videnskabeligt sprog, om hvordan man fodrer “efter bogen”. (Hvilket er fuldt forståeligt) Og det er så her, at fingeren peger lidt tilbage på mig selv, for har jeg ikke lige lavet et oplæg om, hvad anbefalingerne er, uden at komme med løsningsforslag? Jo det har jeg! Men for mig, var det jo en hel normal og logisk tankegang, at man altid bare tilpasser individuelt. Det behøvede jeg ikke nævne, tænkte jeg. Her på konferencen var det så min tur til at blive irriteret over, at jeg manglede en facitliste og at der bare blev “vævet” lidt frem og tilbage. Point taken! Næste gang jeg holder et oplæg, vil jeg komme med nogen løsningsforslag – det lover jeg!

Dagens facit

Ved opsummering, da de tre grupper mødtes i auditoriet, var der dog alligevel lidt der kunne bruges som facit:

 • Få lavet en grovfoderanalyse! (Her i Skandinavien har noget af grovfoderet næsten ligeså højt et energiindhold, som et kilo havre!)
 • Vær kreativ, når det kommer til det faktum, at en pony eller hest på slankekur, skal have små mængder grovfoder mange gange i døgnet. (Fx kan du søge på slowfeeders på youtube eller pakke flexitubs med en hø/halmblanding ind i et tilpasset hønet med meget små masker – hvis hesten ikke har sko på, der kan hænge fast i nettet)
 • Mundkurv på græs kan være til hestens eget bedste (men der skal være lidt græs samt vand, den kan få ind ad hullerne i mundkurven)
 • Afhængigt af hestens brug, kan man se på, at der også er noget individuelt i en huldvurdering. Eksempelvis blev det nævnt, at nogle distance og travheste fungerede bedre, når de var lidt tykkere end deres “kollegaer” i sporten.
 • Motioner den tykke pony eller hest HVER DAG – og den må gerne svede!

Hvis du stadig ikke har fået lavet analyse på dit grovfoder, så læs her hvorfor du skal gøre det: http://hestezonen.dk/koeber-du-grovfoder-til-din-hest/

eller her: http://hestezonen.dk/grovfoderanalyser-nemmere-og-billigere-end-du-tror/

 

 

 

 

 

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *