Kategorier
Baloun Produktanmeldelser Udstyr til hesten

Baloun dressursadel fra Flexisadler – Produktanmeldelse

[ratings]

Bomløs sadel fra Baloun gav mig en “ny hest”.

Jeg havde besøg af Line Jepsen fra Flexisadler. Hun forhandler semibomløse og bomløse sadler af flere mærker, blandt andre Baloun, og jeg må sige min begejstring for bomløse sadler har fået et tak opad!

Line fra Flexisadler kom ud til min hest og havde medbragt flere forskellige sadler til prøveridning. Jeg faldt for Baloun sadlen, der med sin meget flexible læderbom, rygsøjlefrihed, mulighed for at ride uden kopfjern og afhøvlede puder ved hestens skuldre, gav hesten optimale forudsætninger for at bruge sine muskler korrekt. At sadlen samtidigt optisk fremstår som en almindelig dressursadel og med sin monosadelklap giver ekstra tæt kontakt med hesten ser jeg som et yderligere plus!  

Baloun F1 dressursadel fra Flexisadler. Sadlen er semi bomløs og giver en tæt kontakt til hesten. Foto. hestezonen.dk
Baloun F1 dressursadel fra Flexisadler. Sadlen er semi bomløs og giver en tæt kontakt til hesten.
Foto. hestezonen.dk

Baloun kontra lammefætter

Jeg havde besøg af Line Jepsen fra Flexisadler og fik lov at prøveride nogle forskellige bomløse sadler af mærket Baloun… og jeg må indrømme, at jeg har svært ved at få armene ned!

Jeg elsker normalvis at ride dressur (og skridtture) i min “lammefætter” fra Christ – uden stigbøjler vel at mærke. Jeg elsker fornemmelsen af at mærke, når hesten bruger sine muskler korrekt, eller muligheden for prompte at mærke, når den bruger sig forkert. Ridning uden sadel giver også mig som rytter større udfordringer, i forhold til at have fokus på min egen krop under ridning, og det kan jeg faktisk godt lide.

Bomløs sadel til rund hest

Jeg er dog kommet i den luksus situation nu, at mine heste, der tidligere var “lidt runde” (fede, med EMS-tendenser) nu endelig efter flere år, er kommet i optimal foderstand og rent faktisk har fået en rygsøjle… Ja rygsøjle har de nu hele tiden haft, men den har været godt gemt i fedt, og hestene har haft “tagrende” på ryggen. Enhver der har en rund hest, med fremskudt gjordleje ved, at det er næsten umuligt at finde en passende sadel. Det var også tilfældet for mig.

Baloun sadlen har paneler, der sikrer fuld rygsøjlefrihed. Foto. hestezonen.dk
Baloun sadlen har paneler, der sikrer fuld rygsøjlefrihed.
Foto. hestezonen.dk

Erfaring med Barefoot London bomløs sadel

Jeg fandt tidligere lykken i en Barefoot London: En bomløs sadel i “dressur look” (lidt derhen ad i det mindste), der ligger godt på de fleste runde heste, hvis man vel at mærke får flyttet gjordstropperne frem (de sidder, efter min mening, placeret for langt tilbage, hvilket kan bevirke, at sadlen trækkes frem, grundet gjordens placering).

Barefoot London kunne tilgodese mit behov for tæt føling og kontakt med hesten, jeg måtte starte DRF-stævner i den, og jeg kunne ride på tur i lidt højere fart, med mulighed for at stå i let sæde. (testede sadlen med min Port Lewis testpad, med et godt resultat) Hestene virkede også fint tilfredse med den – ihvertfald mere tilfredse end med traditionel (tilpasset) bomsadel. Nu er mine heste bare ikke runde mere, og så kommer Barefoot London for tæt på/rører ved torntappene på hestens ryg.

Bomløse sadler fra Baloun kan tilpasses individuelt

Balounsadlerne ligner fuldstændigt en helt almindelig dressursadel (eller springsadel) og findes i flere udgaver. Eksempelvis kan de fåes med lidt fremskudt knæstøtte (som kan flyttes) til ryttere med lidt kortere lårben, eller med almindeligt lige sadelklap.

Monoblad-sadelklap er standard på flere modeller, og der findes også forskellige udgaver i forhold til graden af skulderfrihed, forskellige gjordsystemer og mulighed for individuel styling (ruskind i sæde, tilvalg af d-ringe, farve mm,), forskellige sædestørrelser ( og anlægsflader).

De forskellige Baloun modeller havde indflydelse på min opstilling

Jeg testede dressurmodellen med fremskudt sadelklap (jeg har ikke verdens længste ben) og afhøvlede puder mod hestens skuldre, samt modellen med almindelig, lige sadelklap og tilskårede puder mod hestens skuldre.

Baloun F1 med afhøvlede puder ved skuldrene - perfekt til at give bedre skulderfrihed. Desuden er Knæstøtten justerbar/aftagelig, hvis man ønsker det. Foto. hestezonen.dk
Baloun F1 med afhøvlede puder ved skuldrene – perfekt til at give bedre skulderfrihed. Desuden er Knæstøtten justerbar/aftagelig, hvis man ønsker det.
Foto. hestezonen.dk

I den først nævnte sad jeg fantastisk! Tæt, tæt kontakt til hesten, som bare arbejdede fantastisk godt, energisk og løsgjort, med et godt løft i brystkassen og god brug af ryggen. Med fare for at lyde som Mette Blomsterberg i Den store bagedyst, så var jeg helt glad indeni!

Line mente dog, at hesten kunne bruge sig endnu bedre, og fik mig til at prøve modellen med tilskårede skulderpuder.

Jeg faldt lidt forover og fik et forkert lændesvej (“anderøv”), med den type sadelklap, der efter min vurdering er bedre til lidt længere ben, eller smallere heste.

Mere skulderfrihed gav mere bevægelse

Men hold nu op, hvor det “lille ekstra” i forhold til hestens skulderfrihed gjorde meget godt for vores ridning!!! Hesten gik endnu mere fantastisk, rummeligt, lækkert smidig og løsgjort med denne underside af sadlen, end med første model, som ellers var rigtig, rigtig god!

Stigremsophænget på Baloun F1 fra Flexisadler. Foto. hestezonen.dk
Stigremsophænget på Baloun F1 fra Flexisadler.
Foto. hestezonen.dk

For første gang i lang tid (kan ikke huske hvornår det sidst skete!) rundede hesten sig i sin overlinie – også i galoppen, og slog ikke fra i galop-trav overgangene.

Sandsynligvis fordi hestens skuldre, med tilhørende muskulatur ikke blev klemt.

Det var som at få en ny velgående udgave af min egen hest! Jeg sidder stadig og smiler over hele femøren, når jeg tænker på dagens ridetur i en Baloun sadel :)

 


Er semibomløse/bomløse sadler for alle heste og ryttere?

Ja – og nej… så kort kan det siges. Der findes et utal af bomløse sadler i alle kvaliteter og prisklasser. Som med så meget andet hænger pris og kvalitet ofte sammen. Generelt er man tættere på hesten i en semibomløs/bomløs sadel så hvis man som rytter har nogle udprægede skævheder eller meget dårlig core-stabilitet eller kropskontrol generelt, er det ikke sikkert at hest og rytter får en god oplevelse i en sådan sadel. Alle har individuelle opfattelser af en god ridetur, men det vigtigste i mine øjne er, at sadel passer både hest og rytter.

Brugervenlighed:

Jeg vil mene, at det er meget brugervenligt, at man kan få lov at prøveride forskellige sadler, så man undgår dyre fejlkøb. Man kan til Balounsadlerne vælge sædestørrelse, sædetype, sadelklap, læderkvalitet, farve og ekstra tilbehør fx. D-ringe. Sadlen er desuden meget let, hvilket er et plus for både hest og rytter.

Produktet i brug:

Baloun sadlerne er meget flexible og tilpasser sig nemt til forskellige heste. Den største udfordring består måske i, at bruge et pad under sadlen, hvis man som jeg har valgt at fjerne kopfjernet, selvom hestens manke er meget markeret.

Den håndværksmæssige kvalitet af sadlen er god og læderet er handskeblødt – dog kan det, at læderet er så blødt måske betyde reduceret holdbarhed på sigt? Efter 6 mdr. brug, ser læderet dog stadig utroligt pænt ud, så jeg vurderer, at det er en god kvalitet.

Stigremsophænget er åbent, omend det ikke er med sikkerhedslås. Jeg vil derfor anbefale sikkerhedsstigbøjler eller brug af swiss-clip, for en sikkerheds skyld.

Pris/kvalitet:

Baloun er en bomløs sadel – og så alligevel ikke. Den har en meget flexibel læderbom og skumpolstrede puder, samt fri rygsøjlefrihed. Kopfjernet kan fjernes, hvis man ønsker det, og hesten ikke vildt markeret i mankestykket. Inde i puderne ligger en form for flexible plastikpaneler, der hjælper med til at fordele vægten fra rytteren og presset fra stigbøjleophænget.

Dertil kommer, at det er en sadel, som man kan style på flere måder, og oven i det, er kvaliteten og håndarbejdet på sadlen rigtig pænt! Sadlen koster det samme, som mange andre kvalitetssadler og Line fra Flexisadler yder en super service!

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *