Kategorier
Spørgehjørnet

Organiske og uorganiske mineraler – hvordan kender jeg forskel?

Spørgsmål til “Organiske og uorganiske mineraler”:

Hej Louise
Kan du hjælpe mig, jeg har problemer med at finde ud af forskellen på organiske og uorganiske mineraler.
kender du en hjemmeside eller andet hvor jeg kan læse om det?
Håber du har tid og lyst til at hjælpe.
Med venlig hilsen

Svar:

Hej med dig.
Uh -det er et stort (!) emne.
Jeg har skrevet lidt om det her:
http://hestezonen.dk/organiske-mineraler-faar-du-hvad-tror-eller-koeber-du-katten-i-saekken/
Det kan være nærmest umuligt at kende forskel på organiske og uorganiske mineraler. Men ex. vis er alt hvad der hedder -chelat som “efternavn” organisk, fx. kobberchelat.  Selen hedder som regel selengær eller seleniumyeast, hvis det er organisk. Der findes dog også være mange andre former for organiske mineral -efternavne!
For lige at gøre forvirringen total, kan producenten godt angive en uorganisk mineral, som de selv har dyrket og fået “splejset sammen” med nogle aminosyrer – og på den måde er den organisk. Den vil dog stadig bære dens “ophavsnavn”, som en uorganisk mineral.
Det nemmeste er at spørge producenten om det er alle, eller nogle af mineralerne der er organiske – og i fald, at nogle af dem er organiske, så spørg ind til hvor mange procent det drejer sig om.
Jeg kan nogle gange selv komme i tvivl, om hvorvidt der gøres brug af organiske eller uorganiske mineraler, men så spørger jeg altid ind til produktionsmetoderne. Jeg synes nemlig godt, at man kan støde på reklame, for et produkt der eftersigende indeholder organiske mineraler, men det fremgår ikke af varedeklarationen
En god bog om mineraler er The Minerals directory –  den omhandler ikke specifikt organiske mineraler, men angiver dog biotilgængelighed af nogle af de forskellige mineralformer.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *