Svampesporer – hestens skjulte fjende

0
866
1 Stjerner2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (7 bedømmelser, gennemsnit: 4,43 ud af 5)
Loading...

Svampesporer findes i større eller mindre grad, overalt i hestens miljø. Man bør gøre alt, hvad man kan for at undgå svampesporer, da de kan ødelægge enhver god hest!

Det er i skrivende stund vinter, og mange steder døjer heste med forskellige problemer i form af hoste, diarré, hudproblemer, energimangel, dårligt immunforsvar, gentagne og måske uforklarlige koliktilfælde – og rigtigt mange af disse problemer, kan tilskrives for høj forekomst af svampesporer i hestens foder og omgivelser.

Svampesporer findes overalt

Svampesporer findes i større eller mindre grad i hestens foder og strøelse. Der er som regel svampesporer i marktørret frøgræshalm, hø, wraphø, halm og andre former for strøelse. Heste kan rammes meget hårdt, hvis den hygiejniske kvalitet af disse ikke er i top. Brug derfor aldrig hø, halm eller strøelse, eller foder der støver og lugter jordslået eller ”af kælder”! Hvis det gør det, er der med garanti et alt for højt indhold af svampesporer i det. Korn der er sent høstet er også en hyppig kilde til svampesporer, fordi det står på marken og bliver inficeret i lun og fugtig luft, som det oftest er sidst på sommeren. Frøgræshalm er ikke just på min egen hitliste, da 9,9 ud af 10 baller er de rene svampespore – bomber. Frøgræs knækker oftest i strået (grundet svampesporer) og ligger hen over jorden i en rum tid, før det høstes. Mellem jorden og stråene kan der være særdeles gunstige forhold for vækst af svampesporer! Grunden til, at heste kan rammes hårdt af svampesporer i foder og strøelse er, at den både kan inhalere det, der er i omgivelserne, og indtage det der er i (grov-)foderet. Samtidig indtager den det også, hvis den æder inficerede fodermidler, fx korn der ikke er børstet og varmebehandlet.

Svampe og svampesporer i hø er ikke det samme, men beslægtede. Foto. hestezonen.dk
Svampe og svampesporer i hø er ikke det samme, men beslægtede.
Foto. hestezonen.dk

Godt management er bedre end tilskudsprodukter

Der er ikke noget fodertilskud, der er bedre end godt management og god hygiejne! I hestes omgivelser findes ofte utroligt mange kilder til svampesporer, men mange af problemerne med svampesporer kan undgås, ved for det første at købe foder og strøelse af god kvalitet, og for det andet: At opbevare det korrekt! Alt for meget superlækkert hø opbevares utroligt dårligt, således at det inficeres med svampesporer. Grovfoder, strøelse og foder skal dufte så godt, at du selv kan have næsen i det, i ligeså mange timer, som din hest skal. Hvis ikke det gør det, så kan man sige, at du selv lidt er med til at skabe problemerne for din hest. Hvis du ikke har opbevaret dit grovfoder korrekt, kan det være nødvendigt at ty til fodertilskud, som et forsøg på at genoprette skaden. Uanset hvad, så fjerner det dog ikke problemet og de skader som svampesporer kan forårsage. Det svarer lidt til at fjerne sikringen til bilens lysende lampe for lavt olieniveau, i stedet for at hælde olie på bilens motor! Med andre ord, er godt management bedre, end noget tilskudsprodukt.

Opbevaring af foder, grovfoder og strøelse

Mange steder er halvåbne lader, halvtag eller tagudhæng anvendt som opbevaringspladser, fordi det blandt andet er nemt at komme til. Problemet er bare, at hvor der er fugtig luft, der trives svampesporerne og breder sig med lynets hast. Ofte er der heller ikke en rigtig bund disse steder, og et underlag af jord holder på fugten, som igen er næring til svampesporerne. Der er ikke noget galt i, at opbevare hø i en lade, men man kan fx sørge for at lægge et lag godt halm, eller paller i bunden, så der ikke er direkte kontakt til jord eller betongulv. Ligeledes bør man også pakke siderne og toppen af høstakken ind i små halmballer. Bare husk, at det halm der anvendes skal være helt tørt, og uden mørke pletter på stråene. Naturligvis skal høet også være over 85% tørt, for at være lagerfast. Det der med, at køre et læs hø ind på en ballevogn, og så lade det stå på vognen, uden halmindpakning, kan ikke anbefales. De steder jeg har set det praktiseret, har det lugtet langt væk af svampesporer. Halm og anden strøelse skal naturligvis også opbevares tørt. Når naturmaterialer udsættes for fugt og ilt, starter der en forrådnelsesproces og dannelse af svampesporer. Når vi snakker opbevaring af hestefoder i sække, bør det også opbevares så tørt, køligt og mørkt som muligt. En halvåben sæk, der står direkte på betongulvet, er også et absolut no go, da der her er luft, samt fugt fra det kolde gulv, der giver næring til svampeporerne. Hvis fodersække bestråles med sollys, kan der ofte opstå kondens i sækkene, hvilket kan føre til, at foderet mugner.

Svampesporer er hestens skjulte fjende

At der findes svampesporer i hestens omgivelser og fodermidler kan næppe helt undgås, men man skal være klar over, at det er værd at bruge noget energi på at have et godt management omkring sine fodermidler og strøelse. Heste har individuelle tolerancetærskler for, hvornår svampesporer begynder at give problemer. Men at svampesporer giver problemer på en eller anden måde, kan ikke diskuteres. Problemet er bare, at det er enormt svært, at sætte en finger på, hvornår og hvordan svampesporerne udløser problemer. Det er nemlig (heldigvis!) sjældent, at heste udsættes for så store doser af svampesporer på én gang, at de bliver akut syge af det. Symptomerne på at heste har problemer med svampesporer er lidt diffuse, men det er godt, at være opmærksom på stald- og foderhygiejnen hvis hesten viser problemer med blandt andet:

 • hudproblemer
 • adfærdsændring
 • hoste
 • dårlig hovkvalitet
 • diarré
 • våde prutter
 • nedsat immunforsvar
 • nedsat præstationsevne
 • kolik
 • problemer med fertilitet
 • abort
 • problemer med lever og nyrer
 • forfangenhed
 • forgiftningssymptomer i øvrigt

Svampesporer – hvad nu?

Hvis du har fået fat på noget hø, der kunne være bedre, kan du overveje at dampe høet i en Hay-Gain. Den damper høet, ved så høje temperaturer at alle svampesporer og andre skadelige mikroorganismer dør. Gærkulturer og absorbere kan også være relevante, men igen er det værd at nævne, at ingen kur eller tilskud er bedre, end god hygiejne og godt management!

Læs mere om Hay-Gain her: Hay-Gain hø damper

 

 

EFTERLAD ET SVAR