Kategorier
Fodring

Sommereksem hest – del 2 – om omega 3 fedtsyrer

Sommereksem hest?

Omega 3 fedtsyrer kan have en gavnlig effekt!

Måske har du læst mit første indlæg om, hvordan du kan forebygge kløe, hvis du har en hest med sommereksem? Indlægget handlede primært om, at zink spiller en vigtig rolle i forhold til at have så sund og stærk hud hos hesten som muligt. Men også om hvordan hesten kan miste zink, hvis den tidligere har kløet sig meget, fx på grund af sommereksem.

Du kan læse det første indlæg om sommereksem hos heste her: Hest med sommereksem: forebyg i vinterhalvåret

 

Ikke kun zink er relevant…

Der er dog flere parametre end zink der gør sig gældende for, hvor godt en eksemhest kan komme igennem sommeren. Dette indlæg handler om omega 3 fedtsyrer, men det skal ses som en del af HELE foderplanen, som jeg kommer nærmere ind på i næste afsnit af min miniserie om sommereksem og fodring.

Det er også vigtigt for mig at understrege, at det ikke KUN er fodringen der afgør om en hest udvikler sommereksem eller ej. Men en god foderplan kan være en strategi til at hjælpe nogle heste til at vise færre symptomer.

 

“Rigtig sommereksem” og “sommer kløe”

Der er to slags sommereksem heste:

  • De “rigtige”- der er allergiske over for spyt fra hunmitten Culicoides Spp.
  • De der “klør sig om sommeren selvom der ikke er mitter”.

    sommereksem hest
    Modelfoto: Heste med sommereksem klør sig ofte i manen, så den slides af.

Særligt relevant er fodringen for de heste der ikke er “rigtige sommereksem heste”, men blot “klør sig om sommeren”. Sidstnævnte kan netop være udløst af mangel/ubalance på næringsstoffer.

Når det så er sagt er der også forskellige studier/forsøg der indikerer at målrettet fodring med specifikke næringsstoffer kan lindre allergiske reaktioner hos “rigtige sommereksemheste” – altså de der er allergiske over for mitte spyt.

 

Omega 3 fedtsyrer: kilder og kvalitet.

Det er bestemt værd at se nærmere på omega 3 fedtsyrer til heste der plages af eksem og kløe i huden generelt.

Omega 3 fedtsyrer indgår bl.a. i cellemembranerne. Man mener at de kan påvirke allergiske reaktioner i positiv retning, så de mindskes.

Frisk græs og til dels også grovfoder af græsser (samt urter) indeholder naturligt en del omega 3. For en sund og rask hest, som får tilstrækkelige mængder grønt grovfoder er den naturlige ratio mellem omega 3, 6 og 9 fedtsyrer fra grovfoderet tilstrækkeligt.

Men – handler det om eksemheste kan man med fordel skrue godt op for omega 3 fedtsyrerne, hvis der skal være en effekt at spore.

En god kilde til omega 3 fedtsyrer (som man som hesteejer også kan få råd til at betale sig fra) er blandt andet hørfrø, hørfrøolie og fiskeolie.

Personligt er jeg mest til at bruge så ubehandlede produkter som muligt. Fx. hørfrø.

Hørfrø til heste
Hørfrø til heste. Et godt alternativ til fx loppefrøskaller.

Fiskeolie indeholder på sin vis flere gavnlige omega 3 fedtsyrer (de kaldes EPA og DHA) end hørfrø. Det kan være svært at finde i en god, ren kvalitet med en lav totoxværdi (udtryk for om olien er harsk).

Derfor vil jeg kun anbefale at bruge fiskeolie, hvis det er af human kvalitet og med et indhold af omega 3 fedtsyrer på cirka 30% (eller mere, hvis muligt).

 

Hvorfor hele hørfrø?

Jeg foretrækker hele hørfrø fremfor hørfrøolie. Forsøg med hele hørfrø har lidt bedre resultater end hørfrøolie.

Hele hørfrøet indeholder også en (ikke ubetydelig mængde aminosyrer), samt en gavnlig fiberdel.

Heste som let får forstoppelse vil jeg dog give delvis hørfrø og delvis hørfrøolie/fiskeolie – netop på grund af fibrene, som kan absorbere en del væske.

Jeg anbefaler lidt større mængder hørfrø end “normalt” til heste i risikogruppen for sommereksem:

  • 1 gram pr kg kropsvægt, som hesten langsomt tilvænnes i månederne før hesten plejer at “begynde at klø sig” kan være en passende mængde.

Heste kan udnytte de større mængder fedtstoffer som hørfrøene indeholder, men det tager ca. 6 uger fra man begynder at tildele det, til hestens system kan optage det.

 

Udfodring

Det skal være nemt at fodre. Derfor foretrækker jeg hele hørfrø fremfor olier. Det kan blandes i foderet og stå hele dagen uden problemer.

Uanset om du vælger olier eller frø, så vil jeg anbefale dig at dele det ud over flere fodringer om dagen.

For at hesten kan udnytte hele hørfrø anbefaler jeg at bruge en variant som har fået skallen “cracket”, så tarmsafterne kan komme til.

Det kan fx. være disse: Linustar

Hvis du selv fodrer og ikke blander foder som står “natten over”, så kan du også bruge hele ubehandlede hørfrø. Disse kværnes (ikke til mel – det kan de færreste heste lide) i en foodprocessor eller kaffekværn lige før udfodring.

Når du gør det lige før hesten skal spise det når fedtstofferne kun at blive iltede i et begrænset omfang. Lader du derimod kværnede hørfrø stå i flere timer kan det ikke undgås at fedtstofferne kan beskadiges.

Er du mere til olier, så tilsæt dem lige før fodring. Så de ikke står og “ødelægges” af ilt hele dagen i en krybbe.

En god olie med et højt indhold af omega 3 er fx denne: EquiOil omega 3-6-9

 

En kommentar til “Sommereksem hest – del 2 – om omega 3 fedtsyrer”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *