Smegma sten kan give hesten uforklarlige smerter!

1
3117
Smegma sten - smegma sten - hest
Smegma sten hos hest - hestezonen.dk
1 Stjerner2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (4 bedømmelser, gennemsnit: 5,00 ud af 5)
Loading...

Smegma sten kan være årsag til uforklarlige spændinger hos hingste og vallakker.

Okay – dette er ikke det mest appetitlige indlæg i verden.

Der er en udbredt forståelse for, at hopper fx kan have cyster på æggestokkene, “sluge luft” i skeden og andre spændende issues, der kan gøre dem svære at træne eller endda uridelige. Derfor synes jeg at det må være relevant at gøre opmærksom på, at vallakker (og hingste) altså også kan have brug for lidt ekstra opmærksomhed i de nedre regioner.

Jeg indrømmer da også, at jeg har gået og kredset lidt om emnet, da det ikke er særligt lækkert. Dog synes jeg, at det er ret vigtigt at få lidt mere fokus på, da det kan være årsag til at din hingst eller vallak ikke fungerer så godt i træningen.

Husk at børste tænder…

Du kender nok sætningen: “Du skal huske at vaske hænder, hver gang du børster tænder”. Dette kunne omskrives til: “Når hesten får tjecket tænder, så kontrollér i alle ender”.

En vallak (eller hingsts) ædlere dele må godt holdes rimeligvis fri for snask og skorper på ugentlig basis. Men lad være med at være hysterisk – hvis du vil vaske, så brug lunkent vand (så er det også nemmere at få din hest til at skafte ud) og en svamp. Husk at bruge gummihandsker! Hvis der er nogle urenheder på de ædlere dele, så dufter de IKKE af roser!

Det er af sikkerhedsmæssige og anatomiske årsager klogest at få dyrlægen til at fjerne smegma sten, når hesten er bedøvet – fx i forbindelse med det årlige tandeftersyn.

smegma sten hos hest - stor
En relativt stor smegma sten. Man kan fornemme at en har siddet rundt om urinrøret, der har givet en mørk aftegning i smegma stenen.
Foto. hestezonen.dk

Smegma sten sidder i små lommer

I den daglige hygiejne kan man forsigtigt renholde skaftet og “hulen” på de ædlere dele. Men det er vanvittigt svært at komme til at tjecke for smegmasten. De kan sidde i små lommer foran og bagved urinrøret. For at komme til dem skal penishovedet ofte krænges bagover!

Det er naturligvis langt fra alle vallakker og hingste der synes det er rart (eller også synes de det er lidt for rart – yikes! ). Af sikkerhedsmæssige årsager bør man derfor kontrollere for smegma sten, når hesten er bedøvet!

Hvad er smegma sten?

Smegma sten er en blanding af naturligt smøremiddel fra huden, døde hudceller, bakterier, rester af urin og evt. sæd.

Stenene kan pga. deres placering rundt omkring urinrøret give smerte og ubehag ved vandladning. Ligeså vel, som smerter på vallakkens eller hingstens kønsdele også kan føre til, at hesten viser problemer i form af fx:

 • Reduceret brug af overlinine
 • Kortere skridtlængde
 • Mindre gålyst i sidebevægelser
 • Mindre samarbejdsvillig
 • Af og til laver taktfejl eller virker let urentgående på et eller begge bagben

Uanset om din hest viser ovennævnte symptomer (der i øvrigt kan have mange årsager), så er det af hygiejniske årsager stadig en rigtig god idé at få dyrlægen til at kontrollere for, og fjerne eventuelle smegma sten, når hesten alligevel er bedøvet.

OBS: Husk at sige til din dyrlæge, at du gerne vil have hesten kontrolleret for smegma sten, da ikke alle bedøvelses typer får hingsten eller vallakken til at skafte ud!

 

 

1 COMMENT

 1. Hej Hestezonen.dk.
  Jeg tænker nedenstående viden måske kunne være interessant for dig.
  For at gøre en laaaaang historie kort befriede jeg min nye hest for en Smegmasten på størrelse med en valnød.
  Kort tid efter konstaterede jeg at han tissede i to stråler. Der var på forsiden af urinrøret kommet et ekstra mikroskopisk hul hvor den ekstra stråle så kom/kommer ud og til stor irritation for ham rammer hans ene forben.
  Min dyrlæge har haft kontakt med KU life professor i gynækologi som fortæller at store Smegmasten kan knuse urinrørsvævet, slå det ihjel og derved kreere et hul:-( Hvis hullet ikke er =smerte skal der ikke gøres noget ellers kan det lukkes under narkose.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here