Kategorier
Fodring

Sådan vælger du hø eller wrap til din hest.

[ratings]

Hø, wraphø eller wrap? Hvilken type er det optimale grovfoder til din hest?

Hesteejere ved (eller bør vide!) at heste primært lever af græsprodukter i en eller anden form. Det kan være i form af frisk græs, eller græsser, der er tørret til wrap eller hø. En hest bør som minimum tildeles 1,5 kg. hø pr. 100 kg. hest pr. dag. Det svarer til en minimumsmængde på 7,5 kg. hø om dagen til en 500 kg hest. Hvis hesten i stedet fodres med wrap er minimumsmængden højere, jo mere fugtig wrappen er. Wrap indeholder mere vand og derfor er næringsindholdet “fortyndet”, så hesten skal have større mængder.

 

Hø, wraphø eller wrap?

Forskellen på de forskellige typer af grovfoder i form af hø, wraphø og wrap er groft sagt, hvor tørt det er. Næringsindholdet af både energi (sukker!), protein og andre næringsstoffer kan være ligeså forskelligt fra høballe til høballe, som det kan for høballe til wrapballe.

Godt grovfoder dufter dejligt og støver ikke. Foto. hestezonen.dk
Godt grovfoder dufter dejligt og støver ikke.
Foto. hestezonen.dk

Med andre ord, er der ingen garanti, for et lavere sukkerindhold i en wrapballe fremfor en høballe. Det afhænger og varierer i forhold til græssorter, vejret, pleje af græsset og høsttidspunkt!

  • indeholder minimum 85 % tørstof for at være lagerfast. Det kan ikke undgås, at hø suger lidt fugt fra omgivelserne – heller ikke hvis det er ovntørret og over 90% tørt. Godt, tørt og støvfrit hø, er efter min mening at foretrække, omend det er svært at få fat på!

Jeg foretrækker og anbefaler at fodre med hø, da risikoen for fejlgæring og spredning af bakterieinficeret foder, fx hvis der er presset en død mus med i ballen, er minimal.

Hø er også mere skånsomt for fordøjelsen end fx. wrap. Ulempen ved hø er, at det kan være svært at producere i Danmark, grundet for få solskinsdage til at tørre det.

Hø stiller også større krav til (tør) opbevaring, end de indpakkede wrapballer. Hvis hø ikke er tørt nok ved presning, eller ikke opbevares korrekt, kan det nemt blive inficeret med svampesporer og komme til at støve. Hø er ikke velegnet til hosteheste.

  • Wraphø er hø der ikke er helt tørt nok til at “undvære at blive pakket tæt ind i plastik”. Omvendt er det heller ikke så fugtigt, at der foregår en egentlig ensileringsproces. Wraphø har ofte et tørstofindhold på ca. 70-84%. Wraphø er ofte velegnet til heste med luftvejsproblemer, heste der er lidt følsomme i fordøjelsen, samt til helt almindelige heste, hvor man ikke kan få fat i noget støvfrit hø.

 

  • Wrap er lidt mere fugtigt end hø og wraphø. Det er kendetegnet ved, at græsset efter presning, pakkes ind, i helt luftætte pakker, hvorved det automatisk konserveres ved hjælp af en ensileringsproces. Her omdannes sukkeret fra græsset til bl.a. mælkesyre samt smørsyre og propionsyre.

Hvis græsset ved høsttidspunktet har et højt sukkerindhold er det dog ikke sådan, at alt sukkeret bare omdannes og er ufarligt for hesten. Wrap har oftest et tørstofindhold på 60-70%. Hvis det er mere fugtigt end det, har mange heste svært ved at tåle det og får tynd afføring af det. Hvis det er mere tørt end 70% er der som oftest ikke sket en rigtig ensilering.

Fordelen ved wrap er, at det er fuldkommen støvfrit og det er nemmere at producere, da det kræver kortere tørretid på marken.

Ulempen er, at mange heste har svært ved at tåle det i maven og får diarré af det. Dertil kommer, at en balle wrap skal bruges i løbet af et par dage, for at undgå, at wrappen rådner og bliver uegnet til hestefoder.

En anden ting man skal have i mente, hvis man fodrer med wrap er, at der er større risiko for pølseforgiftning/botulisme, hvis der ved et (hændeligt) uheld er presset et dødt dyr, fx en mus, med i ballen. Jo vådere wrappen er, jo større er risikoen for spredning af uheldige bakterier! Botulisme er potentielt dødeligt for heste! Wrapballer skal være hermetisk lukkede indtil brug, og må derfor ikke prikkes hul på under fx transport eller opbevaring.

 

Hvad du bør være opmærksom på, når du køber grovfoder til din hest.

Når du har vurderet om hø, wraphø eller wrap er det rigtige valg for dig og din hest, bør du stille nogle spørgsmål, udover hvad det koster, når du køber varen:

  • Bed om en analyse på dit grovfoder! Det er den eneste måde, hvor du ved hvad det er du køber. En producents vurdering af hvad der er “godt hestefoder” kan være meget langt fra, hvad der reelt er godt grovfoder til heste!

 

  • Der findes en del producenter, der kan finde ud af at slå, tørre og presse noget græs, men som intet aner om hestens fodringsmæssige behov. Det er helt ok, det behøver de sådan set heller ikke – bare de er ærlige om det, og ved hvad det er de laver (igen er analyser et rigtig godt redskab!). Det er helt ok at spørge producenten (på en pæn måde selvfølgelig!) hvad personen vurderer er “godt hestefoder”, og så føre en saglig snak udfra det.

Læs også: Køber du grovfoder til din hest?

  • Du bør stille spørgsmål til, hvordan producenten holder styr på de forskellige baller og hvornår de er presset. Hvis han har styr på det, har han måske også en analyse, og hvis han ikke har analysen endnu, er det nemmere at tage det fra de forskellige partier. Undlad at handle ved en, der ikke har styr på de forskellige partier af årets høst, det sætter lidt spørgsmålstegn ved troværdigheden om varen du køber.

 

  • Spørg ind til om der er kvalitetsgaranti, og hvad vilkårene er for evt. ombytning. En ombytning af en dårlig balle til en ny balle kan være særdeles krævende, hvis du skal læsse 3-400 kg. dårlig wrap med håndkraft. Ligeledes er det også bekosteligt, hvis det skal på en mødding, hvor der betales for borttransport af denne!

Hvis du finder en grovfodervare der matcher dine behov, så køb ind til hele sæsonen. En skrift i grovfoderet kan påvirke hestens præstationer i 3-4 uger!

 

  • Brug næsen! Uanset, om du køber hø, wraphø eller wrap, skal det dufte godt af tørret græs -eventuelt lidt sødligt/krydret/tobaksagtigt. Wrap er ensileret og har selvsagt en lidt syrlig duft, men må som hø aldrig lugte muggent eller råddent.

 

  • Regn med, at du skal smide noget ud! Det er helt normalt, at have lidt spild ved køb af grovfoder. Det er svært at producere en 100% ensartet vare, medmindre det er ovntørret hø. Jeg regner selv med 10% spild, når jeg køber hø, da det ikke kan undgås, at endeskiverne på ballen bliver støvet i løbet af vinteren, så de må kasseres.

 

  • Spørg også producenten om han har produktsansvarsforsikring eller lignende. Hvis nu det uheldige skulle ske, at din hest dør pga. af inficeret grovfoder, er det meget rart at kunne få erstatning for hesten.

 

  • Prisen på grisen… Pris på godt grovfoder varierer meget landet over, men det rigtige grovfoder i den rigtige kvalitet (kan vurderes optisk, ved at lugte til varen og ved at have en analyse) er altid pengene værd! Ved at vælge et optimalt grovfoder kan der spares rigtig mange penge på dyrlægeregninger og fodertilskud!

Læs også: Grovfoderanalyser – nemmere og billigere end du tror.

 

Hvad er optimalt indhold i forhold til grovfoderanalysen?

Heste er ligeså forskellige som mennesker – og deres behov varierer meget fra hest til hest.

Når det så er sagt skal man gå efter et sukkerindhold på max 10% og et proteinindhold på ca. 10-12%. Har man en overvægtig hest/pony bør sukkerindholdet være under 10%. Proteinindholdet kan godt være lidt lavere og stadig dække hestens behov, hvis det er en hest der ikke trænes moderat eller hårdt, omvendt kan heste der trænes hårdt, oftest godt tåle et lidt højere proteinindhold.

Fordøjeligheden af grovfoderet har også stor betydning for hvor egnet det er til de forskellige heste. Overvægtige heste/ponyer kan godt have gavn af at få noget der er lidt grovere og sværere at nedbryde i fordøjelsen. Fuldblodsheste i hård træning har derimod behov for noget mere letfordøjeligt grovfoder.

Hvis du er i tvivl om et grovfoder er rigtigt for din hest, kan du kontakte en foderkonsulent (fx mig :-) ) og få råd og vejledning. Du kan også stille spørgsmål til mig i spørgehjørnet.

 

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *