Kategorier
Fodring hestezonen.dk

Organiske mineraler – får du, hvad du tror eller køber du “katten i sækken”?

[ratings]

Er organiske mineraler bedst?

Du har helt sikkert set sætningen: “indeholder organiske mineraler” i forbindelse med reklamer for hestefoder. Får du, hvad du (tror du) betaler for, eller køber du “katten i sækken”?

Optagelsen af mineraler er ofte til diskussion.

Der er lavet nogle få forsøg, der viser, at optageligheden af nogle organiske mineraler er højere, end tilsvarende uorganiske mineraler – fx zink og selen.

Det får selvfølgelig mange foderproducenter til at drage den antagelse, at så er det bedst for hesten at alle mineralerne er organisk bundne.

 

Er organisk bundne mineraler bedst?

Ja, organisk bundne mineraler er efter min mening bedst!

Hvis du spørger om min personlige erfaring, gennem mine år som hestefoderkonsulent og medudvikler af hestefoder, så er det helt sikkert, at de heste, der har fået hele mineralspektret i form af delvist eller udelukkende organiske mineraler, har set væsentligt pænere ud i pelsen og haft en generelt bedre sundhedstilstand, end de der udelukkende har fået uorganiske mineraler!

Også selvom meget afhænger af grovfoderets kvalitet, og hvad hesten bydes i form af træning, miljø med mere.

Mit (og andre i foderbranchen) store problem er bare, at der er ikke lavet forsøg på heste med alle mineralerne.

Derfor, er man nødt til at læne sig op ad forskning lavet på mennesker og dyr, fx grise, mus eller mink. Det er virkeligt svært at skaffe midler til forskning i heste, da branchen procentvis pr. antal dyr, er meget mindre end kendte landbrugsdyr som fx køer eller grise.

Selvom det er min mening, at organiske mineraler af flere årsager er bedre end uorganiske mineraler, er forskellen ikke så stor, at du skal sidde med skyldfølelse, hvis du fodrer din hest med uorganiske mineraler!

Men mange småproblemer kan ifølge min erfaring undgås ved at bruge en smule ekstra og købe organiske mineraler. Det forudsætter at grovfoderet (naturligvis) er i god kvalitet, men det er en helt anden snak!

Læs også: Sådan vælger du hø eller wrap til din hest

Er der organiske eller uorganiske mineraler i dit hestefoder - og gør det en forskel? Foto. hestezonen.dk
Er der organiske eller uorganiske mineraler i dit hestefoder – og gør det en forskel?
Modelfoto. hestezonen.dk

“Indeholder organiske mineraler” – men hvor mange?

Du har med sikkerhed hørt, eller set, sætningen “indeholder organiske mineraler”, når du skulle købe hestefoder!

Men hvad dækker det egentlig over?

Som forbruger, tænker jeg selv, at med sådan en sætning, så må det være alle mineralerne, der findes i organisk form.

Det er dog langtfra tilfældet!

Ikke noget ondt ord, om de der skriver sådan. De følger bare lovgivningen, som på dette område er nærmest ikke eksisterende.

Sandheden er nemlig, at:

hvis bare ét mineral findes i en delvis organisk form, fx 99% uorganisk bundet og 1% organisk bundet – så må man godt reklamere med, at det “indeholder organiske mineraler”.

-Også selvom de 10 andre mineraler foderet indeholder, er uorganisk bundne. Det er i min optik at vildlede forbrugeren, omend det ikke er usandt!

 

Det er ikke producenten – men lovgivningen

Hvis producenterne skriver “indeholder organiske mineraler”, selvom foderet kun indeholder en mikro lille del, så gør de ikke noget forkert, selvom man som forbruger, nok føler sig vildledt.

Jeg synes det ville være mere retvisende for kunderne, hvis producenterne skulle skrive hvor stor en procentdel, der er organiske mineraler, ud af det totale indhold.

Og apropos vildledt, så er det mindst ligeså misvisende, at på fodersækkene skal mineralindholdet inklusiv bærestof deklareres.

Alle mineraler kommer med en eller anden form for bærestof, hvilket er hensigtsmæssigt, i forhold til at sikre en jævn fordeling i foderet.

Mineralerne fylder i ren form så lidt, at det vil være svært at få dem fordelt ens, når der blandes flere ton foder pr. gang. Bærestofferne er altså nødvendige!

 

Deklaration af både mineral og bærestof

Et mineral får altid en godkendelse sammen med et bærestof. Det betyder rent praktisk, at for de, der følger den danske fortolkning af EU-regler, så skal både “æblekernerne inklusiv æblet deklareres”.

Derfor er der i praksis et andet indhold af mineraler i foderet, end deklareret på sækken, da der er forskel på, hvor meget bærestofferne fylder.

For forbrugeren er det interessante jo, hvor mange “æblekerner”, altså hvor meget mineral der er i foderet og ikke hvor meget mineral inklusiv bærestof, der er i foderblandingen.

Mange der selv laver foderplaner, kan have problemer med at få “grønne tal” i foderplan-programmerne, da de ikke er klar over, at de skal spørge producenten efter en indlægsseddel (uden bærestoffer) – en sådan må ifølge en tåbelig lovgivning nemlig kun udleveres personligt!

 

St. Hippolyt var blandt de første på markedet, med organiske mineraler i hestefoder. Foto. hestezonen.dk
St. Hippolyt var blandt de første på markedet, med organiske mineraler i hestefoder.
Foto. hestezonen.dk

Vildledning eller vejledning

Som forbruger er det ekstremt svært, at kende forskel på organiske og uorganiske mineraler.

Men selv for en biokemiker kan indholdsdeklarationerne være mere vildledende end vejledende!

Hvis et firma for eksempel køber uorganiske mineraler og behandler dem, så de danner forbindelse med aminosyrer fra fx ærteprotein – så er mineralerne reelt set blevet organiske.

Det sjove er, at da den organiske form af mineralerne nu er lavet som en del af forarbejdning af råvarer, så er det den oprindelige, uorganiske, form af mineraler der skal deklareres. Selvom mineralerne nu formodes at være lettere optagelige, end da de før var uorganiske!

 


Din guide til at købe foder med organiske mineraler

At købe foder er en tillidssag. Gå en bue uden om sælgere der virker usikre i deres produkter, men ikke vil stå ved det. De kommer ofte med et semirigtigt eller opdigtet svar.

Støt de der melder klart ud, hvor godt de kender produkterne.

Det kan være svært at huske et stort sortiment i hovedet, så det er helt ok, hvis en stor producent vender tilbage med svar.

Derudover:

  • Spørg producenten hvor stor en andel af hvert mineral i foderet, der er organisk bundet.
  • Spørg ind til hvilken form det er bundet på – fx cheleret.
  • Spørg producenten, om det kun gælder et eller alle mineralerne.
  • Find et andet foder, hvis producenten ikke giver en troværdig og ærlig forklaring.
  • Accepter at der er forskel på producenternes filosofi, for at producere foder.
  • Vælg den producent, der stemmer mest overens med dine egne værdier.

Læs også: http://hestezonen.dk/saadan-bliver-du-super-shopper-naar-du-koeber-hestefoder/

Derudover, må du meget gerne dele denne artikel, så du kan være med til, at skabe øget fokus på at få lavet klare regler for deklaration af hestefoder, på en måde, der kommer forbrugeren til gode.

Som jeg ser de nuværende regler, er de mere forvirrende end forklarende, for den helt almindelige forbruger.

2 kommentarer til “Organiske mineraler – får du, hvad du tror eller køber du “katten i sækken”?”

Kære Louise. Først tak for din side, som jeg ofte tyr til når jeg søger viden/svar på noget specifikt :-) Dernæst endnu et spørgsmål vedr. vitaminer/mineraler – “Hvad er de bedste” – de 3 du nævner (Horselux, Equsana, Hippolyt) som du mener er de bedste, er så igen meget forskellige (og for mig svære og gennemskue) Eks. så tror jeg min hest (stor islænder) trods blodprøve som er normal, er i mangel af Zink/Selen – Han står super flot i pelsen, men er tit træt,- som i træt, ikke fræk/doven. Jeg forstå ikke hvorfor det altid er nødvendigt med en booster af Microvital fra Hippolyt, det virker ja, men hvis nu jeg heller vil have ham fit hele tiden, end han skal svinge i bølger som nu. Altså fin i perioden efter kur af microvital, og så stille og rolig dale igen. 2 x årligt bliver han boostet. Jeg har gennem år brugt Icelandic brix bolsjer fra Salvana, dem spytter de nu ud begge 2 (sjovt nok efter mine folde fik gødning med ekstra svovl) så tænker behovet er dækket her. Gik så over til SP Kiks fra Salvana (efter råd fra deres dyrlæge), dertil får han (efter og have læst om det her) Equimal forte dagligt i sine Glyx høcobs/glyx mash, og som tyggetid herud over Pre alpin Aspero, grovfoder m/analyse som passer til mit hesthold (bonden har dog ikke lavet mineral analyse). Nå tilbage til spørgsmålet Hippolyt råder mig til og prøve noget andet (som også virker, er igang) Zink & Selenkur givet sådan – 5 dage Zink, pause weekende, 5 dage Selen, pause weekend osv. i 3 mdr. Allerede kort tid efter (og boks om natten) har jeg lidt mere og “ride på” (og i tilgift er den vorte som han pludselig fik på pungen væk). Nu vil jeg så rigtig gerne købe et vitamin/mineral som kan holde i alle perioder/årstider så jeg undgår boost, derfor bliver jeg ved med og vende tilbage til Horselux multivitamin den grønne. Det er den som har det højeste Zink & Selen, E-vitamin ja generelt højt på alt (også efter dossering). Men stirre jeg mig blind eller hvad – Eller er jeg på rette vej, kan du måske fortælle mig hvad du tænker du ville gøre. Min hoppe har mere vilje end ham der går død, fik pludselig knopper under pelsen som ala proteinknopper dog med forhornet “skorpe” under huden (ikke dermatofilose), de er nu efter kur er startet også på vej væk :-), så ingen tvivl om at de mangler noget, trods blodprøver inden for normalen, jf. skema, men er det deres “normal” ? Det blev et langt skriv, men det ligger mig meget på sinde og knække koden :-) På forhånd mange tak og jeg glæder mig til og hører fra dig :-)

Kære Majken
Tak for dit spørgsmål og for ros, det var sødt af dig :-)

Uh og undskyld, men – det er lidt svært for mig at gennemskue helt præcist, hvilket spørgsmål du gerne vil have svar på?

Om det er:
– hvilken mineralblanding jeg personligt synes der er bedst?
– hvorfor det er nødvendigt at give dine heste boostere?
– hvad der kan være årsag til hudproblemer?

Lige umiddelbart hæfter jeg mig ved netop: hudproblemer, positiv reaktion på selen/zink, og træthed…

Og det giver mig altså lidt en fornemmelse af, at der er nogle processer i kroppen der ikke fungerer som de skal, til trods for pæne blodprøver.

Umiddelbart tænker jeg, om hestene på et tidspunkt er blevet “stressede”/overbelastede, fx af stress ifbm (hård)træning, for meget kornfodring særligt med byg, for store mængder protein, svampesporer i grovfoder/strøelse…. eller noget helt andet?

Jeg mangler også lidt info om, hvor lang tid hestene har fået de forskellige mineralprodukter og hvilke mængder af dem? og hvilke mængder af grovfoder og foder i øvrigt pr dag?

Jeg vil godt lige rose dig for at bruge grovfoder med analyse!
Og for at du vil forsøge at finde en god stabil fodring, der fungerer året rundt.

Det vil være supernemt for mig at sige, at du bare skal bruge den ene mineral frem for den anden – men lige i det her tilfælde har jeg en fornemmelse af, at der er et dybereliggende issue der skal ses på først – eller en kode der skal knækkes om du vil :-)

Jeg vil helst ikke bare “proppe en masse tilskudsprodukter” på dine heste, og særligt ikke uden at kende til præcise fodermængder, fodringsrutiner, hestens alder og brug, opstaldningstype mm.

Med andre ord, for at kunne give dig et specifikt svar er jeg nødt til at kende dine heste og dig lidt bedre.

Jeg vil meget gerne lave en individuel foderplan til dine heste og vende hele situationen med dig – men i og med jeg er uvildig foderkonsulent og ikke har noget foderfirma jeg får løn af, så er jeg nødt til at tage mig betalt for det.

I denne situation vil jeg bare føle mig uprofessionel ved at sige “give det eller det”, da det som du også selv er inde på, lyder til at der er en kode der skal knækkes.

Du kan læse mere om foderplaner her: http://hestezonen.dk/priser-foderplan-osteopati/

Hvis du ikke lige bor i nærheden af Ikast, så kan vi også godt finde en god løsning på det :-)

Jeg håber på forståelse for at jeg ikke lige kan give et ja/nej svar eller nævne én specifik ting der skal kigges på.

De bedste hilsner, Louise

Ps. Jeg ved godt at heste og mennesker ikke er ens, men jeg har personligt selv oplevet at have totalt nældefeber udslæt på hele kroppen og knapt kunne se ud af mine øjne pga ødemer – men mine blodprøver var fine. Dette var i forbindelse med stress på et personligt plan – og altså ikke noget man kunne se i en almindelig blodprøve.

Svar

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *