Organiske mineraler – får du, hvad du tror eller køber du “katten i sækken”?

0
743
1 Stjerner2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (6 bedømmelser, gennemsnit: 4,50 ud af 5)
Loading...

Du har helt sikkert set sætningen: “indeholder organiske mineraler” i forbindelse med reklamer for hestefoder. Får du, hvad du (tror du) betaler for, eller køber du “katten i sækken”?

Kvaliteten af mineraler er ofte til diskussion. Der er lavet nogle få forsøg, der viser, at optageligheden af nogle organiske mineraler er højere, end tilsvarende uorganiske mineraler – fx zink og selen. Det får selvfølgelig mange foderproducenter til at drage den antagelse, at så er det bedst for hesten at alle mineralerne er organisk bundne.

Er organisk bundne mineraler bedst?

Ja, organisk bundne mineraler er efter min mening bedst! Hvis du spørger om min personlige erfaring, gennem mine år som hestefoderkonsulent og medudvikler af hestefoder, så er det helt sikkert, at de heste, der har fået hele mineralspektret i form af delvist eller udelukkende organiske mineraler, har set væsentligt pænere ud i pelsen og haft en generelt bedre sundhedstilstand, end de der udelukkende har fået uorganiske mineraler! Også selvom meget afhænger af grovfoderets kvalitet, og hvad hesten bydes i form af træning, miljø med mere. Mit (og andre i foderbranchen) store problem er bare, at der er ikke lavet forsøg på heste med alle mineralerne. Derfor, er man nødt til at læne sig op ad forskning lavet på mennesker og dyr, fx grise, mus eller mink. Det er virkeligt svært at skaffe midler til forskning i heste, da branchen procentvis pr. antal dyr, er meget mindre end kendte landbrugsdyr som fx køer eller grise. Selvom det er min mening, at organiske mineraler af flere årsager er bedre end uorganiske mineraler, er forskellen ikke så stor, at du skal sidde med skyldfølelse, hvis du fodrer din hest med uorganiske mineraler! Overhovedet ikke! Men mange småproblemer kan ifølge min erfaring undgås ved at bruge en smule ekstra og købe organiske mineraler – forudsat at grovfoderet naturligvis er i god kvalitet, men det er en helt anden snak!

Læs også: Sådan vælger du hø eller wrap til din hest

Er der organiske eller uorganiske mineraler i dit hestefoder - og gør det en forskel? Foto. hestezonen.dk
Er der organiske eller uorganiske mineraler i dit hestefoder – og gør det en forskel?
Modelfoto. hestezonen.dk

“Indeholder organiske mineraler” – men hvor mange?

Du har med sikkerhed hørt, eller set, sætningen “indeholder organiske mineraler”, når du skulle købe hestefoder! Men hvad dækker det egentlig over? Som forbruger, tænker jeg selv, at med sådan en sætning, så må det være alle mineralerne, der findes i organisk form. Det er dog langtfra tilfældet! Ikke noget ondt ord, om de der skriver sådan. De følger bare lovgivningen, som på dette område er nærmest ikke eksisterende. Sandheden er nemlig, at hvis bare ét mineral findes i en delvis organisk form, fx 99% uorganisk bundet og 1% organisk bundet – så må man godt reklamere med, at det “indeholder organiske mineraler”. Også selvom de 10 andre mineraler foderet indeholder, er uorganisk bundne. Det er i min optik at vildlede forbrugeren, omend det ikke er usandt!

Det er ikke producenten – men lovgivningen

Hvis producenterne skriver “indeholder organiske mineraler”, selvom foderet kun indeholder en mikro lille del, så gør de ikke noget forkert, selvom man som forbruger, nok føler sig vildledt. Jeg synes det ville være mere retvisende for kunderne, hvis producenterne skulle skrive hvor stor en procentdel, der er organiske mineraler, ud af det totale indhold. Og apropos vildledt, så er det mindst ligeså misvisende, at på fodersækkene skal mineralindholdet inklusiv bærestof deklareres. Alle mineraler kommer med en eller anden form for bærestof, hvilket er hensigtsmæssigt, i forhold til at sikre en jævn fordeling i foderet. Det kan sammenlignes lidt med, at æblekernerne er mineralet og selve æblet er bærestoffet.

Deklaration af både mineral og bærestof

Et mineral får altid en godkendelse sammen med et bærestof. Det betyder rent praktisk, at for de, der følger den danske fortolkning af EU-regler, så skal både æblekernerne inklusiv æblet deklareres. Derfor er der i praksis et andet indhold af mineraler i foderet, end deklareret på sækken, da der er forskel på, hvor meget bærestofferne fylder. For forbrugeren er det interessante jo, hvor mange “æblekerner”, altså hvor meget mineral der er i foderet og ikke hvor meget mineral inklusiv bærestof, der er i foderblandingen. Mange der selv laver foderplaner, kan have problemer med at få “grønne tal” i foderplan-programmerne, da de ikke er klar over, at de skal spørge producenten efter en indlægsseddel (uden bærestoffer) – en sådan må ifølge en tåbelig lovgivning nemlig kun udleveres personligt!

St. Hippolyt var blandt de første på markedet, med organiske mineraler i hestefoder. Foto. hestezonen.dk
St. Hippolyt var blandt de første på markedet, med organiske mineraler i hestefoder.
Foto. hestezonen.dk

Vildledning eller vejledning

Som forbruger er det desuden ekstremt svært, at kende forskel på organiske og uorganiske mineraler, medmindre man har en uddannelse som biokemiker. Men selv for en biokemiker kan indholdsdeklarationerne være mere vildledende end vejledende! Hvis et firma for eksempel køber uorganiske mineraler og behandler dem, så de danner forbindelse med aminosyrer fra fx ærteprotein – så er mineralerne reelt set blevet organiske. Det sjove er, at da den organiske form af mineralerne nu er lavet som en del af forarbejdning af råvarer, så er det den oprindelige, uorganiske, form af mineraler der skal deklareres. Selvom mineralerne nu formodes at være lettere optagelige, end da de før var uorganiske!

Hvad du kan gøre

At købe foder er en tillidssag. Hvis du vil være sikker på, hvor stor en andel af mineralerne i det hestefoder, du køber, er organiske – så spørg producenten! Spørg også, om det kun gælder et eller alle mineralerne. Hvis producenten ikke kommer med en troværdig og ærlig forklaring, så er mit bedste råd, at finde et andet foder. Accepter også, at der er forskel på producenternes filosofi, for at producere foder – og vælg den producent, der stemmer mest overens med dine egne værdier.

Læs også: http://hestezonen.dk/saadan-bliver-du-super-shopper-naar-du-koeber-hestefoder/

Derudover, må du meget gerne dele denne artikel, så du kan være med til, at skabe øget fokus på at få lavet klare regler for deklaration af hestefoder, på en måde, der kommer forbugeren til gode. Og som er lette og ligetil for både forbruger og producenter! Som jeg ser de nuværende regler, er de mere forvirrende end forklarende, for den helt almindelige forbruger. Kom, kom – del gerne dette blogindlæg og lad os i fællesskab skabe debat vedrørende lovgivningen om deklaration af hestefoder :-)

 

 

EFTERLAD ET SVAR