Kategorier
Fodring

Forfangenhed – kolde nætter

[ratings]

Forfangenhed – de kolde nætter øger risikoen for at din hest bliver syg!

Mange heste lukkes på sommergræs eller døgnfold i starten af maj, men der er god grund til at vente.

I øvrigt  er det ikke kun de kolde forårs nætter der kan være farlige. Hvis du har hest, bør du være ligeså påpasselig, når nætterne er kolde i efteråret.

Kalenderen skriver 1. maj og mange heste og hesteejere længes efter at lukke hestene på sommergræs eller døgnfold – men der er rigtig god grund til at vente lidt endnu, for de kolde nattetemperaturer kan gøre græsset ekstra farligt for din hest.

Vejret påvirker græssets vækst.

Når vejret byder på lunere dage med solskin og kolde nætter, skal man som hesteejer være ekstra påpasselig med at lukke hesten ud på græs. Græsset er nemlig sådan indrettet, at det i løbet af dage nyder godt af solens stråler og lune temperaturer til, via fotosyntese, at danne en masse sukkerstoffer, blandt andet det frygtede fruktansukker.

Der er rigtig god grund til at vente lidt endnu med at lukke hestene på græs. De kolde nattetemperaturer kan gøre græsset ekstra farligt for din hest!

Græsset bruger sukker-stofferne til at vokse af i løbet af aften og nat, hvis temperaturerne er over ca. 8 grader. Problemet om foråret (og efteråret) er bare, at det er koldt om natten, så græsset bruger ikke sukker til at vokse af, men oplagrer det i stedet som en form for “kølevæske” der beskytter græsset.

forfangenhed - hø - ingen græs
Heste der får hø med lavt sukkerindhold på folden, så de ikke kun æder sukkerholdigt kort græs.
Foto. hestezonen.dk

De kolde morgener er farligst for heste!

I og med at græsset kun vokser de lune aftener og nætter, vil græsset have det højeste sukkerindhold, og derfor være farligst for hestene, på de kolde morgener. 

Hvis du kan undgå at lukke hesten ud på græs en kold morgen, så er det absolut at anbefale.

Hvis du ikke kan undgå det, fx hvis hesten er opstaldet, så sørg i det mindste for, at hesten får noget hø (med lavt sukkerindhold), før den kommer på fold. Høet hjælper med til, at hesten har lidt en “buffer” i sin tarmflora, men forhåbentlig også til at hesten ikke er så “gammel sulten” og foræder sig.

Heste er følsomme over for et højt indhold af fruktan sukker i græsset.

Græsser hører til som hestens naturlige fødekilde og burde egentlig ikke være farligt for heste.

Der er bare rigtig stor forskel på de forædlede græsser, der er udviklet med henblik på, at det skal have et godt bunddække og fornuftigt udbytte, og så vildtvoksende græsser, der vokser langsommere og er mere grove i det. 

Hestene vil, i forhold til smagen, nok foretrække de forædlede græsser, da de er sødere (det kan sammenlignes lidt med, om du helst vil have helse-klidbrød eller slik), men det betyder ikke, at det er bedre for hesten – tvært i mod. For store mængder af især fruktan-sukker i græsset kan give ubalancer i fordøjelsen og føre til den frygtede lidelse forfangenhed.

Forfangenhed er en frygtet lidelse blandt hesteejere!

Forfangenhed er en lidelse, der udløses af en form for forgiftning (især i fordøjelsen, men også i forbindelse med medicinering, tilbageholdt efterbyrd, forgiftning eller efter en mekanisk overbelastning – fx hård træning på for hårdt underlag).

Denne forgiftning påvirker lamellerne i hoven, så hovbenet løsnes fra hovkapslen og roterer grundet trækket fra den dybe bøjesene der hæfter på den bageste del af hovbenet. I værste fald går knoglen hovbenet ud igennem hovens sål. Det er ubeskriveligt smertefuldt for hesten!

Læs mere om hovens anatomi her

Forfangne heste indgår i en kedelig statistik!

Heste der rammes af forfangenhed indgår i en trist statistik:

1/3 af heste med forfangenhed er blevet aflivet indenfor et år grundet lidelsen.

Af de heste der en gang har været forfangne, rammes ca. halvdelen af dem, af forfangenhed, igen indenfor et år.

Det er altså ikke uden grund, at forfangenhed er frygtet blandt hesteejere!

Den kedelige statistik taget i betragtning, er der derfor rigtig god grund til, at du skal vente med at lade din hest gå på døgnfold/sommergræs, til nattetemperaturen er ca. 10 grader eller derover – og i øvrigt sørge for at hesten langsomt tilvænnes græsset.

Har du en hest, med fedtkam (EMS tendenser) eller som tidligere har været forfangen, så er mit bedste råd, at den slet ikke kommer på græsDet lyder hårdt, men det kan muligvis redde dens liv!

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *