Kategorier
Fodring

Klipper du din hest? Så bør du vide dette!

[ratings]

Det er møgkoldt udenfor på denne årstid. Alligevel er mange heste klippede på kroppen, så de har kortere pels end de har om sommeren. Hvis din hest er klippet, bør du læse videre, for måske er der noget du ikke har tænkt over…

Bamsebjørn eller sportsmule

Som nævnt i overskriften er det på denne årstid, hvor hestejere har valget mellem at have en hest i forklædning som bamsebjørn – eller en væsentligt mere sporty udgave, der er klippet helt eller delvist på kroppen. Lad mig slå fast med det samme, at begge dele giver lige meget mening! Hvorvidt det er nødvendigt at din hest bliver klippet, afhænger af opstaldningsform, træningsniveau og management, men det skal det ikke handle om nu.

Hvorfor klippe hesten?

Nogle heste laver rigtig meget vinterpels, hvilket jo er super praktisk, når hesten skal holde varmen i vinterkulden. Mindre praktisk er det dog, hvis man træner sin hest, så den kommer til at svede meget. Hvis man ikke har tiden til at vente på, at hesten tørrer efter træning, kan det være en god idé at klippe den helt, eller delvist, og give den et dækken på. Hvorvidt hesten har brug for dækken eller ej, afhænger selvfølgelig af, hvor store partier på kroppen der klippes. Men det er en helt anden snak – nu tilbage til det, jeg egentlig ville fortælle dig. Nemlig noget om klippede heste og deres mineralbehov.

Læs også: http://hestezonen.dk/microvital-fra-st-hippolyt-produktanmeldelse/

Ny pels kræver ressourcer

De fleste, som har en klippet hest, har oplevet, at hesten måske skal klippes flere gange i løbet af vinterhalvåret. Der sker sjovt nok det, at når hesten er klippet, så registrerer hesten det og tænker “det er vinter, så jeg skal have en intakt vinterpels, for at holde varmen”. Dette resulterer i at hestens pels vokser der, hvor den blev klippet af. Hele processen med at lave vinterpels, blive klippet, lave ny vinterpels er enormt ressourcekrævende for hesten. Og nu kommer jeg så til pointen: Du bør give lidt flere mineraler end normalt, hvis du klipper din hest om vinteren. Jo mere pels der barberes af hesten, jo mere trækker det på dens ressourcer at sætte ny pels. 

Det er i virkeligheden ikke raketvidenskab at følgende faktorer kan have indflydelse på hestens mineralbehov:

  • omgivelsernes temperatur
  • hestens aktivitets- og træningsniveau
  • hestens almene sundhedstilstand (fx om den har muk, sår eller fordøjelsesforstyrrelser)
  • om hestens pels klippes helt eller delvist
  • om hestens vægt er optimal
Denne hest er klippet på halsen. Få professionel rådgivning, så du er sikker på din hest er godt rustet til at lave ny pels, Foto. hestezonen.dk
Denne hest er klippet på halsen. Få professionel rådgivning, så du er sikker på din hest er godt rustet til at lave ny pels,
Foto. hestezonen.dk

Flere mineraler – men undgå at overdosere

Hvis din hest klippes (flere gange på en sæson eller på større kropspartier), bør du konsultere en foderkonsulent og få fulgt op på din hests foderplan. Hvor meget din hest har behov for er meget individuelt, men min erfaring siger, det er ikke helt skævt at sammenligne med, at det svarer til at den trænes et niveau hårdere, end den måske fodres efter (i forhold til doseringsvejledning på det mineralholdige foder du bruger). Og her kommer så lige en advarsel: Du må heller ikke overdosere, da det kan være farligt for hesten. Vær særligt opmærksom, hvis du også giver forskellige tilskudsprodukter oven i foderet. Mit bedste råd er derfor, at du skal kontakte en hestefoderkonsulent, der er god til at spørge ind til alt omkring træning, opstaldning og management af din hest, og som kan lave en foderplan der tilgodeser din hests behov.

Læs også:http://hestezonen.dk/halm-noedvendigt-fodermiddel-heste/

Hold varmen – giv mere grovfoder

Nu har jeg fortalt dig, hvordan du kan undgå, at din hest kommer i underskud med mineraler, hvis den bliver klippet. Men udover at den klippede hest har brug for et dækken for at holde varmen, så skal du lige vide en ting mere: Uanset om din hest er klippet eller ej, så er det et faktum, at hesten bedre kan holde varmen, når den har nogle grønne fibre at tygge på. Så hvis din hest er en frossenpind, er det værd at overveje, om den måske kan få noget mere hø eller wrap i vintermånederne? Hvis den får mere letfordøjeligt grovfoder i form af hø eller wrap, vil den også have mindre behov for at æde halm, som nemt kan give forstoppelseskolik. Whats not to like?

 

En kommentar til “Klipper du din hest? Så bør du vide dette!”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *