Kategorier
Fodring

Hørfrø til heste – er det giftigt?!

[ratings]

Er hørfrø giftige for heste?

Som hesteejer er det nemt at blive forvirret- meget nemt endda! Og det er sådan set uanset om vi snakker pasning, træning, udstyr, opstaldning eller fodring forbare at nævne nogle eksempler. Hvis du som hesteejer spørger 10 andre hesteejere til råds om hvordan hørfrø bedst udfodres, får du højst sandsynligt 10 forskellige svar. Nogle mener det er giftigt uanset hvad du gør. Andre mener det skal overhældes med kogende vand. Andre igen mener det skal knuses/valses, iblødsættes i koldt vand -eller måske endda udfodres tørt… Men hvad er rigtigt og forkert? Jeg har også min egen mening om hørfrø – jeg giver mine heste ca. 1 dl  tørre hørfrø hver dag i deres foder, da jeg gerne vil forebygge sandkolik og give lidt ekstra omega 3 fedtsyrer.

Hørfrø til heste
Hørfrø til heste. Et godt alternativ til fx loppefrøskaller.

I tilfælde af, at du ikke tager mine erfaringer og ord for gode varer, har jeg idag skrevet lidt kilder på teksten, så du selv kan læse mere om, at hørfrø i mindre mængder er ufarligt at fodre tørt. Når du giver ekstra hørfrø i foderet skal du dog være opmærksom på om dine foderblandinger indeholder store mængder rå hørfrø eller koldpresset hørfrøolie.

 

Hørfrø indeholder blåsyre/cyanid i meget små mængder!

Hørfrø indgår i mange foderblandinger, men er specielt populært som ingrediens i mash, der traditionelt set udfodres med vand. Et spørgsmål der ofte melder sig er, om det er sandt, at hørfrø er giftige, ligesom det diskuteres hvordan det bør fodres til hesten. Det er rigtigt, at hørfrø indeholder blåsyreholdige glykosider, også kaldet cyanidgift -Men det gør fx æblekerner og mandler også. Dog er det værd at bemærke, at de gylden-gule hørfrø efter sigende skulle have et væsentligt lavere indhold af de førnævnte glykosider, end de brune hørfrø. Vi har netop julen bag os- og der er mig bekendt ikke indberettet dødstilfælde relateret til blåsyreforgiftning pga. af for stort indtag af marcipan (der jo er lavet af mandler og sukker). Tilsvarende, har jeg heller ikke kunnet finde nogle artikler, om heste der er døde af at æde hørfrø! Det er værd at huske på, at blåsyren findes i hørfrø i meget små doser og at de ernæringsmæssige fordele langt overstiger den minimale risiko der kan være for forgiftning, hvis hesten fodres med hørfrø. Som med så meget andet gælder devisen, “alt med måde”. Blåsyre er en gasgift. Det betyder, at den har en her-og-nu effekt, altså virker øjeblikketligt, i modsætning til fx de giftstoffer der findes i brandbæger. de ophobes og virker potentielt dødelige over længere tid. Men bare rolig! Der er tale om meget, meget små mængder blåsyre i hørfrø, så læs lige videre om fordelene ved at bruge hørfrø som fodermiddel!

 

Hørfrø har flere fordele end ulemper!

Hørfrø indeholder gode omega 3 fedtsyrer, bidrager med en god aminosyreprofil (proteiner), de er mineralholdige og indeholder nogle slimstoffer (hvis kontakt med væske, fx vand, spyt, fordøjelsessafter) der kan være gavnlige for fordøjelsen, fx i forbindelse med udskillelse af sand via afføringen¹. Der kan altså være mange fordele ved at give sin hest hørfrø i foderet!

 

Hørfrø kan fodres tørt!

Nu tænker du måske på, hvordan pokker det så skal udfodres… Hvis du hælder kogende vand på, fordamper blåsyreforbindelserne rigtigt nok, i form af gas (lad være med selv at inhalere det!), men fedtsyrerne tåler ikke de høje temperaturer specielt godt. Så hvis du giver hørfrø pga olierne, er kogning ikke at anbefale. Hvad med iblødsætning i koldt vand? Iblødsætning i koldt vand fjerner ikke blåsyreforbindelserne som sådan, men gør egentlig bare at hørfrøene bliver lettere fordøjelige, da skallen til dels åbnes/forfordøjes. Nogle heste vil ikke æde hørfrø der har været iblødsat pga. den slimede konsistens. Valsning af hørfrø, hvor frøene bliver helt kværnede anbefales ikke, da fedtsyrerne så harskner. Der er i og for sig heller ingen grund til at gøre det, da hesten har tænder og kan tygge frøene (medmindre det er et føl). Hørfrø kan uden risiko fodres tørt i en mængde på 120 gram til en 500 kg hest (H.Meyer, M.Coenen, Pferdefütterung, 4. Auflage) men anden litteratur nævner at udfodring af større mængder skulle være problemfrit.

 

Brug hørfrø med ro i sindet

Du kan med ro i sindet give din hest et foder, der indeholder hørfrø. Nogle producenter anbefaler kogende vand på mash, andre koldt/lunkent vand, og andre igen laver mash der til dels kan udfodres tørt. Hver producent har sin filosofi om hvordan netop deres produkt bør udfodres da det også afhænger af de andre ingredienser i foderet. Lad være med at gøre fodring mere vanskeligt end det er. Din hest kan godt tåle en vis mængde hørfrø tørt i foderet, hvis du ønsker at give et tilskud, der indeholder lidt ekstra fedtsyrer, proteiner og fordøjelsesvenlige slimstoffer.

1)Effect of linseed-based feed supplementation on sand excretion in horses. S. Särkijärvi, S. Hyyppä and S. Saastamoinen

 

7 kommentarer til “Hørfrø til heste – er det giftigt?!”

Jeg har de sidste par år blandet hørfrø i fodret til mine heste, og det har de ikke taget skade af.

Super fedt Louise, der svarede du genialt godt, på min problemstilling pt.
Så Waikiki får nu hørfrø iblandet i sit foder.

Jeg har i flere år givet min hest på Ca 350 kg en kop hørfrø hver dag i foderet i stedet for loppeskallefrø da den ikke vil spise dette. Den tåler det fint og har aldrig haft kolik samt den pels er virkelig flot .

Er vokset op med heste og lært at Hørfrø er godt for heste.. Så derfor har jeg altid giver hestene Hørfrø
Har pt 5 Varmblods.
PS.. Bruger også soya skrå.
Tak for et godt oplæg. 👍

Jeg skal brug gule hørfrø til hest på 600 kg (650kg gisnet idealvægt) han skal dels tage på (højt olieindhold) have god tarm effekt (fibrene), men også som en hinde, da han har haft mavesår. Dette tilskud skal fungere som beskyttende lag og gives inden ridning. Jeg vil give 20 gram pr. 100 kg dvs. 120 gram. Mit spørgsmål: er det så bedst som hele el. Som våde?
Mvh. Sussi Offenberg

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *