Kategorier
Fodring

Hestens lever – et overset organ

[ratings]

Nok lever hesten, men fungerer hestens lever? En god leverfunktion er vigtigt, for et godt stofskifte, energiniveau og præstationsevne

Et kontroversielt emne

Dette indlæg om hestens lever, er et indlæg, som jeg gerne har villet skrive i lang tid – faktisk lige siden jeg startede min blog. Men jeg synes det er lidt svært at skrive om, fordi det er et emne som er en lille smule kontroversielt. En hest der er belastet i sin lever kan ses både fra et dyrlægefagligt- og fra et fodringsmæssigt perspektiv, ligeså vel, som man kan sige der er flere grader af belastning.

Jeg har oplevet flere heste, som havde nogenlunde fine levertal i en blodprøve, men som alligevel reagerede positivt på en foderplan, med fokus på leveren. Så kan man så diskutere, om det mon ikke var fordi, at foderplanen så gavnede hesten på andre planer, eller om de pågældende hest lå lidt i udkanten af de normale referencerammer.

leverproblemer nedsætter hestes præstationsevne
Modelfoto. Præstationen kan nedsættes hvis hesten har problemer i leveren.
Foto. hestezonen.dk

Emnet er lidt kontroversielt fordi, jeg på ingen måde agter at begive mig ind på dyrlægens område, da en hest eller pony der er syg, som følge af problemer i leveren naturligvis skal være under dyrlægebehandling! Det jeg gerne vil have fokus på, er hvad der kan give problemer og hvilke tiltag du kan gøre, for at styrke hestens lever via fodringen.

Tegn på ubalancer i leveren

Der kan være mange diffuse tegn på, at en hest eller pony kan have nedsat leverfunktion (før jeg skriver mere, så lad nu være med at tilskrive din musse-hest, der altid har været den meget rolige, solide type, at den nødvendigvis har leverproblemer ;-)) Få dyrlægen til at tage en blodprøve, hvis du har mistanke om at der er noget galt.

Som jeg netop antydede kan træthed og nedsat præstationsevne være tegn på at omsætningen af næringsstoffer ikke foregår helt som det skal i hestens lever. Andre milde tegn kan være, men er ikke nødvendigvis:

  • uforklarlige hudproblemer
  • hestepærer der mugner hurtigt (så det ligner små pelsdyr)
  • insulin resistens/fedtdepoter uden nogen umiddelbar forklaring
  • lavt energi niveau
  • uforklarlig træthed
  • nedsat præstationsniveau
  • sløvhed i kombination med at “se spøgelser”
Billedet viser en fjordhest, med en voldsom reaktion på insektstik
Denne hest reagerede meget kraftigt på insektstik, men tolererer insektbid væsentligt bedre, efter en individuel tilpasset foderplan i samarbejde med dyrlæge. Foto. hestezonen.dk

Har du mistanke til, at din hest kan have problemer i leveren vil jeg anbefale, at du får dyrlægen til at tage en blodprøve og undersøge de relevante markører for leverens funktion. En sådan blodprøve koster ca. 300 kroner plus kørsel og evt. honorar og den udvidede pakke, hvor man undersøger nogle flere stoffer i blodet koster ca. 850 kroner plus kørsel og honorar (priserne kan variere afhængig af hvem din dyrlæge er og hvor i landet du bor).

Belastende faktorer

Hestens lever kan belastes af giftstoffer – og formentlig også af fysisk og mentalt stress, selvom sidstnævnte er noget der ikke er enighed om i litteraturen. Giftstoffer kan være

  • Svampesporer i hø, wrap eller strøelse (frøgræshalm er ofte særligt slemt)
  • Svampesporer i foder, fx korn der har været svært at høste og er blevet gråt/sort i skallen
  • Ormekure (hos sensitive heste, der måske har en høj belastningsfaktor i forvejen)
  • Medicin over længere tid
  • Giftige planter
  • Rester af sprøjtegifte
  • For store mængder stivelse/ufordøjeligt stivelse fx majs eller byg der ikke er varmebehandlet.
frøgræs - leverproblemer - heste
Frøgræs ligger ofte ned og skaber god grobund for svampesporer, som kan give problemer, bl.a. i hestens lever.
Foto. hestezonen.dk

Hvad du kan gøre for at forebygge

Sørg for, at du altid bruger fodermidler af højeste kvalitet, som på ingen måder virker støvede eller “lugter af kælder”. Vær ligeledes opmærksom på, at dit grovfoder kommer fra marker, hvor der ikke vokser giftige planter! Hvis hestene går tæt op ad marker der sprøjtes, især kartoffelmarker (som sprøjtes op til ca 15-20 gange på en sæson), men også korn og juletræer, så lav en aftale med landmanden om at han giver besked før sprøjtning, så du kan holde hestene inde, mens han sprøjter. Brug kun foder, der indeholder stivelse der nemt kan fordøjes (alt andet korn end havre bør være varmebehandlet/poppet/mikroniseret) og brug kun moderate mængder af det. Undlad at tage afsted til stævne hver weekend eller flytte stald ofte. Vælg de vigtigste stævner og giv din hest tid til restitution, socialisering med artsfæller og mulighed for, at se andet end fire vægge og en stor sandkasse. Har din hest fået medicin gennem længere tid eller har blodprøven vist, at der er ubalancer i leveren, så kan det give mening at give den et tilskud som understøtter leverens funktion, fx EquiMeb Hepa fra St. Hippolyt eller Legaphyton fra Equistro/Equidan Vetline.

Hvis skaden er sket

Hvis skaden er sket, så har du formentlig dyrlægen med på sidelinien ;-) Din hest skal naturligvis også have noget at æde, og her vil jeg opfordre dig til at få lavet en foderplan af en fagligt uddannet foderkonsulent, som kan samarbejde med dyrlægen, om at lave en individuel foderplan til din hest.

 

 

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *