Kolik hest og svampesporer?

0
1 Stjerner2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (2 bedømmelser, gennemsnit: 5,00 ud af 5)
Loading...

Kolik hest? Hvis din hest får kolik kan det skyldes svampesporer. Læs om symptomerne på svampesporeforgiftning her… 

At der findes svampesporer i hestens omgivelser og fodermidler kan næppe helt undgås, men man skal være klar over, at det er værd at bruge noget energi på at have et godt management omkring sine fodermidler og strøelse.

Heste har individuelle tolerancetærskler for, hvornår svampesporer begynder at give problemer,fx med kolik. Men at svampesporer giver problemer på en eller anden måde, kan ikke diskuteres.

Kolik kan skyldes forstoppelse, men svampesporer er ofte synderen hvis du har en “kolik hest”
Foto. hestezonen.dk

Problemet er bare, at det er enormt svært, at sætte en finger på, hvornår og hvordan svampesporerne udløser problemer. Det er nemlig (heldigvis!) sjældent, at heste udsættes for så store doser af svampesporer på én gang, at de bliver akut syge af det.

Symptomer på svampesporerelaterede sygdomme

Symptomerne på at heste har problemer med svampesporer er lidt diffuse, men det er godt, at være opmærksom på stald- og foderhygiejnen hvis hesten viser problemer med blandt andet:

 • hudproblemer
 • adfærdsændring
 • hoste
 • dårlig hovkvalitet
 • diarré
 • våde prutter
 • nedsat immunforsvar
 • nedsat præstationsevne
 • kolik/ kolik hest – med uforklarlige, men relativt hyppige kolikanfald
 • problemer med fertilitet
 • abort
 • problemer med lever og nyrer
 • forfangenhed
 • forgiftningssymptomer i øvrigt

Sådan undgår du svampesporer, når du opbevarer foder, grovfoder og strøelse.

Mange steder er halvåbne lader, halvtag eller tagudhæng anvendt som opbevaringspladser, fordi det blandt andet er nemt at komme til.

Problemet er bare, at hvor der er fugtig luft, der trives svampesporerne og breder sig med lynets hast.

Læs også: svampesporer er hestens skjulte fjende

Ofte er der heller ikke en rigtig bund disse steder, og et underlag af jord holder på fugten, som igen er næring til svampesporerne. Der er ikke noget galt i, at opbevare hø i en lade, men man kan fx sørge for at lægge et lag godt halm, eller paller i bunden, så der ikke er direkte kontakt til jord eller betongulv. Ligeledes bør man også pakke siderne og toppen af høstakken ind i små halmballer. Bare husk, at det halm der anvendes skal være helt tørt, og uden mørke pletter på stråene.

Naturligvis skal høet også være over 85% tørt, for at være lagerfast.

Halm og anden strøelse skal naturligvis også opbevares tørt. Når naturmaterialer udsættes for fugt og ilt, starter der en forrådnelsesproces og dannelse af svampesporer.

Nu vi er ved emnet, så bør opbevaring af hestefoder i sække være så:

 • tørt
 • køligt (ikke frost!)
 • mørkt

….som muligt. En halvåben sæk foder, der står direkte på betongulvet, er også et absolut no go. Her kan kulde og fugt fra det kolde gulv sætte gang i processer der gør at foderet mugner.

Det samme gør sig i øvrigt gældende, hvis fodersække bestråles med sollys. Så kan der ofte opstå kondens i sækkene, hvilket også resulterer i muggent foder.

 

Ponymor.dk – et nyt koncept hjælper kommende ponyforældre!

2
1 Stjerner2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (3 bedømmelser, gennemsnit: 5,00 ud af 5)
Loading...

Ponymor.dk er et nyt spændende koncept, der kan hjælpe kommende ponyforældre til at finde viden om, hvad det kræver at have pony.

Har du et barn der drømmer om at få sin egen pony? Vil du gerne opfylde dit barns største ønske om en pony, men ved du ikke selv noget om heste? Så er der godt nyt til dig!

Viden før ponykøb er gjort nemt

Ponymor.dk er en helt nyt koncept målrettet forældre, der ikke selv har den store heste erfaring, men som gerne vil sætte sig ind i, hvad det kræver at have en pony.

Online kurset er lavet for at hjælpe forældre til at bevare ro og overblik, når de overvejer, om de kan opfylde deres barns største drøm.

Pony
Det er vigtigt at vide, hvad det kræver at have en pony – før man køber en!
Foto. hestezonen.dk

De fleste forældre, der gerne vil lade deres heste interesserede barns drømme blive realitet, har formodentligt brugt mange timer på nettet, for at undersøge, hvad man skal vide før man køber en pony. Sandsynligvis uden at blive andet end mere forvirrede, da nettet bugner af gode råd der ikke altid er lige håndgribelige.

Læs om kurset her: https://www.ponymor.dk/

Kursus når du har tid  – med personlig vejledning

Ponymor.dk tilbyder online kurset KLAR-PARAT-PONY, der som navnet antyder er et kursus, der giver forældre den fornødne basisviden om at have en pony. Kurset er på 7  moduler, der frigives over 5 uger. Det smarte er, at når først et modul er frigivet, så er der adgang til det lige når man har tid og lyst til at forberede sig på et eventuelt ponykøb. Kurset starter første gang 2. november 2017 og undervejs vil der også være live Q&A, hvor alle deltagende kan få svar på deres spørgsmål.

Du kan tilmelde dig kurset her: https://www.ponymor.dk/klar-parat-pony/

Ikke kun hvis man vil købe en pony

KLAR-PARAT-PONY er ikke kun for de forældre der overvejer at købe en pony. Hvis man overvejer at leje eller få part på en pony er kurset også meget relevant.

Kursets kerne er netop basisviden om, hvad det kræver at have en pony.

ponymor.dk
Det er sjovt at have en pony, når man er godt forberedt og ved, hvad det indebærer.

Det faglige niveau er højt, samtidigt med at sproget er letforståeligt. Fagudtryk er forklaret, så alle nye i “ponyernes verden” kan være med, og samtidig forstå, hvad det er deres børn snakker om, når temaet er pony.

På kurset får deltagerne viden der gør dem i stand til at vurdere, om det er det rigtige for dem, at købe, låne eller leje en pony. Ligeså vel får de viden der gør det muligt at tage stilling til, hvor ponyen skal bo, hvordan den skal passes og hvad man skal se efter, når man er i selve købs- fasen.

Find vej i “junglen”

For de fleste nye ponyejere er fodring og udstyr to uoverskuelige emner, men på kurset tages begge emner op, så det er nemt at finde rundt i “junglen”.

Hvis man gerne vil vide lidt mere om det at have en pony, er økonomien også en afgørende faktor. Budget, og de faktorer der påvirker det, er naturligvis også overskueliggjort på KLAR-PARAT-PONY kurset. Således er man som forælder godt klædt på til at lade sit barns drøm gå i opfyldelse, uden at risikere ukendte udgifter.

Få den gratis guide med 8 gode råd før pony køb: http://ponymor.easyme.dk/

FEI Worldcup i Herning lægger op til hestefest i Boxen

0
1 Stjerner2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (1 bedømmelser, gennemsnit: 5,00 ud af 5)
Loading...

FEI Worldcup Herning byder på et spændende program med blandt andet verdensstjerner i dressur, FEI ponyspringning, showaften og et stort messeområde.

Hvis du ikke lige ved hvad du skal lave i skolernes efterårsferie, så kunne FEI Worldcup i Herning være et godt bud. FEI Worldcup finder sted 18.-22. oktober.

Der er meget nyt ved efterårsferiens heste arrangement i Herning. Faktisk er hele arrangementet nyt.

Der er tidligere andre steder i landet holdt større hestesportsarrangementer i skolernes efterårsferie. Det der (efter min mening) er særligt ved denne begivenhed er, at arrangørerne bag FEI Worldcup i Herning er ern ny sammenslutning mellem Equitour Aalborg, Dansk Varmblod og Dansk Rideforbund.

De har “rystet posen”, og taget det bedste fra tidligere arrangementer og mixet det med de

FEI Herning - Hestezonen.dk - Isabell Werth - Cahtrine Dufour
FEI Worldcup Herning får bl.a. besøg af verdensstjernene Isabell Werth og Cathrine Dufour.
Foto. Dansk Rideforbund

bedste elementer fra den velkendte Dansk Varmblods Hingstekåring:

 • Til FEI Worldcup Herning er der hesteudstyrsmesse med cirka 60 udstillere.
 • Der er konkurrenceklasser i dressur med deltagelse af nogle af verdens bedste ryttere og heste!
 • Ligeledes er der konkurrenceklasser i springning på absolut topniveau for både heste og ponyer.

Der er derudover også fest lørdag aften, hvor du blandt andet kan opleve, mounted games, koncert med L.I.G.A, og en blind mand der springer på sin hest!

Gratis adgang

FEI Worldcup Herning finder sted i både Boxen og hal M.

Måske har du ofte oplevet at hestearrangementer af en vis kaliber koster kassen at opleve? I så fald er her en god nyhed: Der er gratis adgang i Hal M og på hele messeområdet!

Læs også: Werth’ensmesteren gav clinic i Herning

Til trods for at der er gratis adgang, kan du opleve cirka 60 udstillere med udstyr og tilbehør til hest og rytter. I hal M er der et spændende program med blandt andet FEI Ponies Jumping Trophy. Jeg kunne forestille mig, at det er noget de fleste ponyspringryttere vil synes var værd at køre efter!

Arrangørerne har tilrettelagt det så smart, at der faktisk veksles lidt mellem dressur og spring, samt heste- og ponyklasser. Så er der også noget at komme efter for både hesteinteresserede børn og forældre.

Mit eget program

Personligt glæder jeg mig til at bide negle og holde mig for øjnene, når de frygtløse ponyryttere skal springe! Når det bliver for spændende, vil jeg slappe af med at se bl.a. danske Cathrine Dufour og tyske Isabell Werth ride dressur, så det (forhåbentligt) ser legende let og elegant ud.

Nå ja – og så skal messen selvfølgelig også besøges!

Hvis du gerne vil i Boxen og se de stjernespækkede konkurrenceklasser eller være med til lørdagens fest, så kan du købe billet til det her:

http://www.worldcupherning.com/billetter

 

 

Hvor meget råprotein pr. FE?

0

Hej Hestezonen.

Er der en tommelfinger regel for hvor mange gram råprotein en hest har brug for pr kg – i vedligeholdelse.

Jeg har læst et sted, at den skal tildeles 80 – 90 g pr FE. Det synes jeg lyder meget lavt.  Et andet sted har jeg læst, at den skal bruge ca. 1,26 g pr kg hest. Det lyder efter min mening mere korrekt, men måske stadig lige i underkanten. Hvad er fup og hvad er fakta.

På forhånd Tak.

Hilsen Susanne

Svar:

Kære Susanne

Jeg vælger lige at adskille FE fra proteinbehovet- da behovet for FE afhænger væsentligt mere af hestens stofskifte, end proteinbehovet gør.
Til vedligehold har en hest brug for ca 1,4 gram råprotein pr kilo hest. Altså ca 700 gram råprotein til en 500 kg hest.
Vær opmærksom på, at der dog er stor forskel på tilgængeligheden af protein – kaldet fordøjeligt råprotein.
Derfor kan man nemt overfodre en hest med protein af en dårlig fordøjelighed, men den kan stadig mangle protein, fordi den ikke kan udnytte det der er i foderet.
En hest i vedligehold har normalvis brug for ca 1 FE pr 100 kg hest, så hvis man omregner så er dine proteintal lidt lave – medmindre det er tallene for fordøjeligt råprotein, for så passer det lidt bedre :-)
De bedste hilsner,  Louise/Hestezonen.dk

Pynt din pony – Produktanmeldelse

Produktanmeldelse af Pynt din pony

1 Stjerner2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (1 bedømmelser, gennemsnit: 5,00 ud af 5)
Loading...

Produktanmeldelser vurderes normalt ud fra brugervenlighed, emballage, produktet i brug, og sammenhæng mellem pris og kvalitet – men da der her er tale om en bog undlades emballage

Hvad er Pynt din pony?

Pynt din pony er en bog skrevet af Charlotte Petersen og Tora Albertsen, der begge selv er hestepiger.

Bogen er med sin titel “Pynt din pony” mest målrettet det unge publikum. På trods af, at jeg må betegne mig selv som voksen – så har jeg også fundet nogle små gør-det-selv projekter i bogen, som jeg selv vil lave. Blandt andet glitter-gel, armbånd og charms.

Bogens titel forklarer egentlig meget godt, hvad bogen handler om, nemlig hvordan man laver forskelligt pynt til sin pony (eller hest, hvis man har passeret ponyårene :-) ). Udover udførlige guides til, hvordan man kan pynte sin pony, så er der også nogle rigtig gode ideer til hvordan man kan pynte sit eget udstyr.

Nogle af eksemplerne i bogen er meget velegnede som venindegaver,fx de søde knyttede armbånd eller små charms.

Det er meget prisværdigt, at der er trin for trin guides til hvordan al pynten laves. Ligeså vel, som der er symboler ved hver enkelt opskrift, så man kan se hvor svært (eller nemt) det er at lave pynten.

Hvem henvender Pynt din pony sig til?

Pynt din pony er nok skrevet mest til de større børn og teenagere. Sproget er letforståeligt, og der er lavet gode forklaringer til, hvordan de forskellige pynteting laves. Det er fint forklaret hvor man skal have hjælp af en voksen, ligesom der er en god afmærkning af sværhedsgraden på de forskellige projekter.

Bogen kan være oplagt til hyggearrangementer i rytterstuen, hvor både børn og voksne deltager. Eller til et hyggeligt familieprojekt i efterårsferien, der venter rundt om hjørnet.

Brugervenlighed:

Meget læsevenlig, men børn skal nok have lidt hjælp afhængig af deres læsefærdigheder. Der er mange gode illustrationer i bogen, som gør det nemt at se trin for trin, hvordan man kan lave pynt til sin pony.

Pynt din pony - hestezonen.dk - boganmeldelse
I bogen Pynt din pony er der udførlige beskrivelser til hvordan man kommer i gang med de forskellige projekter. Det er også mærket af, hvor svære projekterne er.
Foto. hestezonen.dk

Min samlede vurdering:

Bogen er let at læse og forstå, godt understøttet af gode illustrationer. Der er en guide til hvor man kan købe de forskellige materialer der anvendes, så det trækker den helt sikkert op. Det eneste der trækker lidt ned er, at der efter min mening, mangler en sikkerhedsadvarsel i forhold til at ride med de knyttede armbånd, da man potentielt kan hænge fast i et sådant.

Alt i alt en bog der overrasker mig positivt, og som jeg ser potentielt flittigt brugt af ponypiger sammen med deres venner og veninder.

Den er perfekt til et overskueligt hyggeprojekt på en regnvejrsdag!

Bogen koster 249,95 kroner og er på 141 sider. Den er udkommet på forlaget Turbine, men forhandles i mange rideudstyrsbutikker landet over.

Du kan læse mere om den her: http://www.turbineforlaget.dk/shop/hobbyboeger/hobby/pynt-din-pony/