Analyse på hø

0

Analyse på hø – 3 ekspert-tips til hvorfor du skal købe grovfoder med analyse.

Analyse på hø eller wrap. Det her er et emne, som jeg brænder for! Grovfoderets kvalitet er nemlig basis for, at en foderplan fungerer og økonomien i fodringen er god

Jeg har skrevet dette indlæg, for at give dig 3 gode grunde til, hvorfor du skal spørge efter en analyse på dit grovfoder hos din leverandør. Og også, hvorfor du måske skal overvejer at købe et parti grovfoder til hele fodringssæsonen.

Essensen af indlægget er, at at du skal købe hø med analyse

Det handler ikke om, at du selv skal ud på markvandring, investere i et grovfoderspyd og selv tage prøver til analyse.

Derimod handler det om, at efterspørge en vare hos din grovfoderleverandør. Og om at købe ind til en hel sæson.

På videoen har jeg allieret mig med en mand, der har lavet så meget wrap, at han kaldes “Pak” til mellemnavn: Peter “Pak” Johansen, fra Danielsminde hestefoder og wrap i Vestbjerg.

Besøg Danielsminde her: https://www.danielsminde.dk/

Peter har blandt andet lavet foder til de danske heste, der skulle til OL i Rio.


Tip nr. 1: Køb et foder med kendt indhold

En analyse på hø eller wrap er ikke en garanti for et næringsstofindhold. Det er derimod en ret god indikation af, hvad grovfoderet indeholder. Du kan altså bruge en grovfoderanalyse som en hjælp til, at vælge den rette variant af det foder der udgør 70-99% af hestens foderration.

Hvis din grovfoderleverandør ikke har en analyse på den vare du køber hos ham/hende, svarer det altså lidt til gå ind i en velassorteret foderbutik og bede om en sæk hestefoder. Du kan så være heldig, at få et foder der passer til din hest. Men det kan også sagtens være, at du får udleveret et top performance foder, med et højt stivelsesindhold – og du har en tyk pony, der har let ved at blive forfangen.

Her kan du købe grovfoder med analyse: Salg af hø og wrap med analyse

Hvis du efterspørger grovfoder med analyser, at der også større sandsynlighed for, at din grovfoderleverandør vil lave det.

 


Tip nr 2: Match grovfoder og tilskudsfoder

Hvis du vælger at købe grovfoder hos en producent der har analyser på sine varer, så bed om at få en kopi af analysen. Når du skal vælge foder til din hest er det oplagt at medbringe analysen, så foderrådgiveren kan hjælpe dig til at vælge det rette foder.


Der står andre ting i en grovfoderanalyse end kun indhold af sukker og protein. Der er blandt andet også oplysninger om fordøjelighed, hvilket også kan være meget relevant for valg af krybbefoder. Og faktisk kan det være med til, at du sparer penge på indkøb af krybbefoder.

Selvom jeg selv “kun” har to heste, sparer jeg som oftest mellem 1500 kr. og 3000 kr. på krybbefoder (pr. år), ved at bruge grovfoder med analyse!

Tænk på, hvad det kan betyder for økonomien på en rideskole, at købe det optimale grovfoder!


Tip nr 3: Køb grovfoder til en hel sæson

Som jeg lige skrev før, så kan det betyde utroligt meget for økonomien, at vælge det rette grovfoder. Ikke mindst for større stalde.

Uanset antallet af heste i stalden, kan det dog være en rigtig god ide, at bestille grovfoder fra samme slæt, til en hel sæson.

Ved at have grovfoder med analyse til en hel fodringssæson kan du opnå fordele som fx:

 • sikkerhed for at hesten trives, og er sund og rask
 • du ved, at du har nok foder af god kvalitet til hele sæsonen
 • optimal huld
 • tilpas muskeldannelse
 • god fodringsøkonomi
 • mindre brug af krybbefoder
 • valg af det rigtige krybbefoder
 • optimal præstationsevne

Et kilo hø er ikke “bare et kilo hø”

Særligt for større steder, hvor der eksempelvis er 7 kg grovfoder med i prisen og “den mængde krybbefoder, der skal til for at hesten holder huld”, kan der være mange penge at spare ved at købe grovfoder med kendt indhold (analyse) til en hel sæson.

Indholdet af foderenheder kan sagtens variere fra 1 kg hø til en foderenhed og så til 4 kg hø til en foderenhed.

Læs mere om grovfoderkategorisering her: Grovfoder til heste kategoriseres på en ny måde

Alt andet lige, så er der altså en stor økonomisk forskel i forhold  til de variationer der er i grovfoderet, når man tænker med ind i fodringsprisen, at der skal suppleres med en form for tilskudsfoder.

Psyllium Pellets fra Damino – Produktanmeldelse af loppefrøskaller i piller

Produktanmeldelse af Psyllium Pellets fra Damino

Produktanmeldelser vurderes ud fra brugervenlighed, emballage, produktet i brug, og sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Loppefrøskaller i piller kan være en løsning til den kræsne hest.

Loppefrøskaller er et af de tilskudsprodukter der (heldigvis) ikke går af mode. De fleste hesteejere kender efterhånden til loppefrøskallerne som et middel til at forebygge sandkolik og have en positiv virkning ved løs mave.

Et udbredt problem er dog, at hesten ikke vil æde skallerne – og så er man jo lige vidt.

Hvis du selv har smagt på de forskellige varianter af loppefrøskaller, så vil du sikkert nikke genkendende til, at det ikke er smagen men konsistensen den er gal med. Loppefrøskaller findes ganske vidst coatede og med tilsat smag – og det kan gøre at hesten vil æde dem.


 

 


 

Loppefrøskaller i piller

Hvis du har en kræsenpind, der ikke vil have de coatede loppefrø med tilsat smag, så kan du overveje de pelleterede udgaver.

Jeg er personligt blevet rigtig glad for Psyllium pellets fra Damino. Det er 100% rene loppefrøskaller der blot er presset i piller.

M & m´s reklamerer med at de smelter i munden og ikke i hånden. For Psyllium pellets kan man sige at de opløses i mave-tarmkanalen og ikke i munden. Og det er sådan set rimelig vigtigt, når det nu ofte er konsistensen af loppefrøskaller i munden der driller….

loppefrø i piller - loppefrø til heste - damino
Loppefrøskaller i piller – der opløses og laver gelé i mave-tarmkanalen hos heste.

Hvis du ikke selv har gjort eksperimentet, så har jeg prøvesmagt flere varianter for dig og din hest! Og her må jeg bare sige, at det er et minimum af pillerne fra Damino der bliver siddende og laver gelé imellem tænderne.

Da jeg hældte vand på dem gik der cirka 10 min før de begyndte at kvælde op og blive slimede. De blev gengæld virkelig slimede og geléagtige (som de skal), så jeg fik gelémassen ud af glasset i én klump.

Apropos evnen til at absorbere væske: Husk at være opmærksom på, at hesten drikker tilstrækkeligt når den får loppefrøskaller eller andre fodermidler der kan suge meget væske!

 


Hvor anvendes det:

Psyllium pellets kan med fordel anvendes til heste, hvor man kan have mistanke om, at de indtager jord. Det kan fx være, hvis de går på nedbidte marker, graver efter rødder, får grovfoder hvor der kan være rester af jord eller sand. Nogle heste slikker også på jorden, uden man med sikkerhed ved hvorfor. En sådan hest vil naturligvis også få unødvendige mængder sand eller jord indenbords.

Noget tyder på, at heste der har udfordringer med for høje niveauer af glucose og insulin, kan have gavn af at få loppefrøskaller.

Et amerikansk studie på 16 heste viste, at de heste der fik loppefrøskaller havde lavere niveauer af glucose og insulin i blodet efter fodring.

Læs evt denne artikel: Artikel om sandkolik samt forhøjet niveau af insulin og glucose

Brugervenlighed:

Det er et pelleteret tilskudsprodukt, så det er nemt at håndtere. Pillerne er ret små, så det kan også anvendes i foderautomater i tørre omgivelser. Der er et målebæger med i spanden, og det er angivet på spanden, at målebægeret indeholder cirka 50 gram.

Emballage:

loppefrø i piller - loppefrø til heste - damino
Psyllium Pellets fra Damino i 3 kg spand

Emballagen jeg fik er en 3 kg spand, men det findes også i 5 kg og 25 kg. Som med så meget andet bliver det billigere jo større mængde man køber.

Produktet i brug:

Der er en tydelig angivelse på emballagen med anbefalet daglig tildeling.

Til 30 dages udrensningskur for sand eller heste der har udfordringer med insulin/glucose niveauer på 20 gram/100 kg hest/dag. Det svarer til en daglig mængde på 100 gram (eller to målebægre) til en almindelig let varmblodshest. Det passer smart nok med en 3 kg spand til en måned.

En vedligeholdelsesdosering er 10 gram pr. 100 kg hest. En spand med 3 kg vil altså holde i 2 mdr. til en 500 kg hest.

Pris/kvalitet:

Psyllium pellets (pelleterede loppefrøskaller) fra Damino koster 389 kr. for 3 kg. Det svarer til 1-2 måneders forbrug afhængigt af hestens størrelse og om det er som en kur eller til vedligehold.

Kvaliteten har jeg ikke noget at udsætte på. Pillerne er ensartede, kvælder fint op og laver godt med slim.

Har du brug for større mængder kan du også købe det i hhv. 5 kg og 25 kg. Husk blot, at det er et produkt der er meget følsomt over for fugt, så du skal kunne opbevare det mørkt og tørt.

Du kan bestille en gratis prøve eller købe det her: Damino shop


Min samlede vurdering:

De pelleterede loppefrøskaller kan absolut være et godt alternativ til ex. vis loppefrøskaller med smag.

Løse loppefrøskaller danner slim med det samme de får fugt. Det betyder, at man hurtigt kan få smurt krybbe og staldinventar ind i gelé (der bliver som beton at fjerne, når det tørrer ind). Særligt hvis man har en hest der slikker på krybben og får almindelige ubehandlede loppefrøskaller.

Jeg er ikke typen der elsker at gøre rent i stalden. Jeg kan godt lide, at det her er et produkt der gør det, det skal i hesten….

Uden at stalden klistres til!

loppefrøskaller i pillerDet er nemt at dosere, det er et rent produkt uden noget som helst tilsat og så virker det, som det er tiltænkt.

Jeg kan personligt godt lide at det er en pille der ikke er presset sammen med andre råvarer. Lige nu vil jeg bare gerne give loppefrøskaller, fordi mine heste graver efter spirer og med ret stor sandsynlighed får jord med ind. Og så synes jeg det er rart, at doseringen er forholdvis lav, fordi der ikke er fyldstof i pillerne.

Prisen er fair i forhold til lignende produkter, så jeg kan egentlig ikke finde noget der trækker ned ved dette produkt.

Hest der fryser?

0
1 Stjerner2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (1 bedømmelser, gennemsnit: 5,00 ud af 5)
Loading...

Har du en hest der fryser?

Få de 5 bedste råd, så du kan hjælpe din hest med at holde varmen!

hest der fryser -hestezonen.dk
En skøn varmblod/Frieser blanding, der ikke har problemer med hverken frost eller sne, trods det at den går i løsdrift 24/7. Den har altid vand og godt grovfoder til rådighed.
Foto hestezonen.dk

Det er bidende koldt i disse dage, hvor den sibiriske kulde gæster det danske land. Normalt er op til 15 minusgrader ikke et problem for heste. De er fra naturens side ret gode til at tilpasse sig til koldere temperaturer. Men fryser vores heste så ved bare 6 minusgrader tænker du måske?

Ja og nej – for der er stor forskel på – 6 grader og stille vejr og så -6 grader og en vind der blæser med ca. 30 km/t.

Derudover er der også stor forskel på hvordan vi har vores heste, og hvilken type heste vi har. Det er typisk de mere ædle racer der er tilbøjelige til at fryse, og selvsagt også heste der er klippet delvist eller helt på kroppen. Men selv den mest robuste hest kan blive udfordret af kolde tempereturer, hvis man ikke er opmærksom på at “fyre op i hestens indre varmeapparat”. 

Pelsen er en genial konstruktion

hest der fryser
En god pels isolerer bedre end det bedste dækken. Men det kræver selvfølgelig at hesten ikke er klippet, har en en god pelskvalitet, og at hesten får nok fordøjelige fibre at æde.
Foto. hestezonen.dk

Hestens pels er genialt designet. En hest der fryser kan rejse hårene lidt, så de står i en skrå vinkel ud fra kroppen. Når pelsen rejses dannes der en form for ekstra dyne, hvor hesten kan lade dens kropsvarme recirkulere. Dermed mister hesten ikke så hurtigt varmen.

Det er naturligvis et problem for de heste der er fuldklippede. De korte hårstrå kan ikke mere lave det isolerende lag, så de klippede heste fryser hurtigt, hvis de ikke pakkes godt ind.

 

Hvis du ved, at din hest er en frossenpind, så kan det være en ide at lade den nøjes med en jagtklipning, så den har uklippet pels på hele overlinien.

Alternativt kan du lade der går længere interval mellem klipningerne, så den ikke er klippet helt kortpelset, når det er koldest.

 

Hvordan kan man se at hesten fryser?

En hest der fryser vil typisk stå og “skutte sig”, trække numsen lidt ind under sig, være spændt i sine muskler i overlinie og bagpart. Hvis hesten for alvor fryser vil den også ryste, og dens ører er kolde (kolde ørespidser er ikke nødvendigvis fordi hesten fryser, men er hele øret koldt er det et tegn på at hesten fryser).

Læs også: Klipper du din hest? Så bør du vide dette!

 

Jo flere dækkener jo bedre – eller hvad?!

forfangenhed
Et godt dækken og rigeligt grovfoder er oftest nok til, at hesten holder varmen.
Foto. hestezonen.dk

Hvis hesten fryser vil det være logisk at lægge flere dækkener på den. Men ofte er det misforstået godhed.

Det er luftlommerne i dækkenets foer der virker isolerende og varmende.

Lægger man flere tunge tæpper ovenpå hinanden er der en risiko for, at foret trykkes sammen og mister sin varmende og isolerende evne.

Ej at forglemme, at to tunge dækkener ovenpå hinanden også øger risikoen for trykskader.

 

Hellere uld end fleece

Hvis du vil have et ekstra lag under det vanlige vinterdækken og hjælpe din hest der fryser, vil jeg anbefale et let og “puffy” underdækken. Evt. kan tykke og “puffy” uldtæpper også bruges – der gode varmeegenskaber i uld. Samtidig har uld den fordel, at det ikke bliver så statisk elektrisk, som hvis man lægger et fleecetæppe under.

Der er ingen grund til at hesten skal få unødig stød hvis den fx rører ved andre heste, mennesker eller inventar!

 


Den ultimative varmekilde

Nogle heste er bedre til at holde varmen end andre – men hvad kan det skyldes ud over race? Der er selvfølgelig forskel på at have en klippet varmblodhest og en uklippet islænder – det er logisk.

klippede heste i sneen
Trods det at de to voksne heste er klippede på halsen, har de ingen problemer med at holde varmen i sne og kulde. De går i løsdrift og har altid rigeligt med godt grovfoder – som det også ses på deres huld :-) (Og ja, det er mine heste, så jeg kan godt tillade mig at sige de er lidt småfede).
Foto. hestezonen.dk

Men har du tænkt over, at det er muligt at påvirke hestens egen “indre brændeovn”, uanset hestens race og om den er klippet eller ej?

Noget jeg ser som en stor udfordring mange steder er, at hestene får deres krybbefoder om morgenen, og når de har spist det lukkes de på fold. Uden at få hø eller wrap før de kommer ud.

Det er et problem på flere områder, men i forhold til at holde varmen er det især en udfordring. For når hesten æder og fordøjer de relativt let fordøjelige fibre, nedbrydes energien derfra til bl.a. varme. Derfor kan man godt sige at letfordøjelige fibre er den ultimative varmekilde.

Halm og frøgræs er ikke nok!

Hvis hesten sidst fik hø eller wrap til aftenfodringen, kan det altså godt være derfor den ret hurtigt bare står og skutter sig på folden!

Mange steder er man godt klar over at hestene skal have noget at æde, når de lukkes på fold. Derfor har mange halm eller frøgræshalm på folden.

Både halm og frøgræshalm indeholder flere ufordøjelige fibre (lignin) end hø eller wrap af god kvalitet.

Derfor kan det primært kategoriseres som “fyld” og tyggetid i en foderplan. Men i og med, at fibrene ikke kan nedbrydes særligt godt, bidrager de altså desværre ikke til, at hesten kan holde varmen.

 


Mash

Fibre - mash light Brogaarden - Herning Horse Show
En mash der er fiberbaseret, kan være en god hjælp til at hesten holder varmen og samtidig får noget væske indenbords!
Foto. hestezonen.dk

Mash er en fællesbetegnelse for et foder der kan hældes vand over. Det kan være rent fiberbaseret, eller have et middelt eller højt indhold af stivelse. Nogle, men ikke alle, indeholder mineraler og gærkulturer.

Det kan være en god idé at give hesten der er en frossenpind lidt lun mash flere gange om dagen. Det har også den fordel, at hesten får noget væske. Personligt vil jeg anbefale en variant, med et højt indhold af grønne fibre, da disse som tidligere nævnt også er med til at give hesten varmen.

 


Vand er vigtigt!

Lun mash er en god måde at få vand i hesten på! Foto. hestezonen.dk

Det er vigtigt at hesten får en rigeligt at drikke når det er varmt. Men vidste du, at det samme gør sig gældende, når det er (blæsende) frostvejr?

Det kan være problematisk at hestens væskebehov stiger, hvis hestens samtidig ikke har så meget drikkelyst som normalt! Får hesten ikke nok vand, så øges risikoen for at den får (forstoppelses-) kolik betydeligt! Hvis hesten får nok vand, vil den også have en bedre kapacitet til at æde det grovfoder, som gør at den kan holde varmen.

Et gammelt ordsprog siger, at man kan trække hesten til truget, men ikke tvinge den til at drikke.

 

For at få hesten til at drikke kan du gøre følgende:

 • sørge for der ikke er is i vandet!
 • “kuldslå” vandet: Altså hælde varmt vand i det kolde vand, så det ikke mere er iskoldt.
 • evt. have et elektrisk anti-frost kabel i vandtruget (også på folden!)
 • stille en balje eller transportkrybbe ind til hesten, så du kan se, hvor meget den drikker.
 • hælde lidt æblejuice i det kuldslåede vand
 • give hesten en tynd portion lun mash flere gange om dagen

 


De fem bedste råd, der giver din hest varmen!

hest der fryser
Det er muligt at have en stor hest til at gå i løsdrift døgnet rundt. Også selv om den er klippet. Den kan sagtens holde varmen, hvis blot den er ved godt huld, og får tilstrækkeligt godt hø eller wrap, samt naturligvis adgang til frostfrit vand.
Foto. hestezonen.dk

For lige at opsummere hele indlægget her, så er det særligt management omkring grovfoder og vand der kan gøre, at hesten kommer til at fryse. Det er heldigvis nogle relativt simple og billige ting du kan ændre på, så din hest ikke så nemt fryser:

 • Hvis du ved at din hest er en frossenpind, så klip et “jagtklip”, hvor hesten har pels på overlinien. Det er ganske vist ikke så pænt, men det kan gøre, at du får en mindre spændt hest, sparer penge til fx kiropraktor eller i værste fald dyrlægeregninger.
 • Giv den en ekstra underdyne på under det almindelige dækken. Vælg evt. et lidt lettere dækken yderst, så du har så meget “puffy” materiale som muligt. Vær opmærksom på ikke at bruge syntet materialer, der lader hinanden elektrisk – dette kan give en “spooky” hest, der springer for alt muligt. Fordi den får stød i mærkelige situationer!
 • Sørg for at hesten har rigelige mængder til rådighed af hø eller wrap. Døgnet rundt! Undgå at give hesten våd wrap med på folden. Det kan fryse til is og give kolik.
 • Giv hesten lun mash med masser af vand i flere gange om dagen.
 • Sørg for, at hesten drikker mindst ligeså meget som den plejer, og gerne mere!

 

Produktanmeldelse af Equihealth Boost

Equihealth Boost fra Equidan – produktanmeldelse

Produktanmeldelser vurderes ud fra brugervenlighed, emballage, produktet i brug, og sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Det er meget oppe i tiden, at give sin hest gurkemeje af forskellige årsager. Gurkemeje menes at være godt til heste, der har problemer i bevægeapparatet, dårligt immunforsvar eller betændelsestilstande i kroppen.

 

 

Det er dog ikke selve gurkemejen der er så imponererende, men det aktive stof curcumin, som gurkemeje indeholder.

Der er flere udfordringer ved at give sin hest ren gurkemejepulver:

 • acceptans
 • farven (hvis man har en hest med lys mule eller hvide vægge i stalden, skal man vide, at gurkemeje farver kraftigt gult!)
 • ukendt indhold af curcumin, da det afhænger at dyrkning og behandling af råvarer

Det kan med andre ord hurtigt blive noget bøvl at købe gurkemeje pulver til sin hest, og selvom man kan få den til at æde det, er man ikke sikker på, om det indeholder en fast mængde curcumin. Man kan naturligvis også ty til frisk gurkemejerod, men da roden indeholder ca. 3% curcumin i tørstof, vil mængden blive ret stor!

 

Curcumin og piperin

Den meget kraftige antioxidant curcumin, som har antiinflamatoriske egenskaber har brug for hjælp til at blive optaget. Hvis stoffet piperin, som findes i peberkorn, er til stede, bliver curcumin ifølge nogle forskningsforsøg væsentligt bedre optaget.

Derudover er det værd at vide, at hvis man fodrer gurkemeje, så er det kun ca. 3% af rodens tørstof der er curcumin.

Der vil altså skulle ret store mængder gurkemejepulver til, for at give hesten en betydelig mængde af den førnævnte antioxidant. Og så står mange heste af, hvad acceptans angår. Derfor syntes jeg, det var interessant at se lidt nærmere på et produkt som Equihealth Boost fra Equidan.

 


Hvad er Equihealth Boost?

Bortset fra at produktet har et navn man kan brække tungen på, så er det et granuleret tilskudsprodukt til heste, som har til formål at understøtte hestens immunforsvar.

Trods navnet er det ikke nødvendigvis sådan, at produktet kun må bruges som en booster i en begrænset periode – man kan godt bruge det hver dag.

Equihealth Boost indeholder flere forskellige ingredienser der er kendt for styrke immunforsvaret:

 • Beta glucaner – i produktet i form af Oatinol
 • Curcumin
 • Piperin

 

Havrefibre – ikke stivelse

Beta glucaner er en fibertype, som i dette produkt stammer fra havre. menes at være gavnlige for immunforsvaret.

Og ja – jeg skriver havre, men lad nu være ved at sætte lighedstegn mellem havrestivelse og beta glucaner ;-)

Beta glucanerne bidrager med rigtig meget godt, og understøttes i boosteren af curcumin (og piperin). Det er altså et produkt der er sammensat af råvarer der kan “skyde med spredehagl” når det kommer til at understøtte immunforsvaret.

 

Hvem kan bruge Equihealth boost?

I princippet kan man bruge Equihealth boost til alle heste der har brug for at få lidt støtte til immunforsvaret.

Producenten skriver at man kan bruge den kontinuerligt og ikke kun som en kur.

Personligt har jeg den holdning, at det er meget godt at holde en pause med de fleste tilskudsprodukter af og til, så kroppens egne mekanismer ikke sløves.

Jeg vil dog i særdeleshed bruge et produkt som Equihealth boost til heste som:

 • deltager hyppigt i konkurrencer
 • har permanente inflammationer i kroppen (fx svær overvægt, ledproblemer, stress etc.)
 • transporteres ofte
 • udsættes for nye miljøer ofte
 • har dårligt immunforsvar
 • har hudproblemer

Husk at intet tilskudsprodukt kan erstatte en god foderhygiejne og et godt managemnet!

Curcumin til ledproblemer

Og her er lige et lille sidespring.

Måske har du læst en masse steder, at man kan nøjes med bruge gurkemeje/curcumin til heste med stive led. Det har jeg det lidt ambivalent med.

Curcumin er en kraftig antioxidant, som har antiinflammatoriske egenskaber…. OG… Et slidt led vil givetvis have et højere inflammationsniveau og her er curcumin en god hjælp…

MEN….

Har en hest øget belastning i leddene vil jeg personligt hellere anbefale at man bruger et specifikt ledprodukt der indeholder fx.

 • MSM
 • Glucosamin
 • Boswellin
 • ekstrakt af grønlæbede muslinger (ikke at forveksle med muslingemel!)
 • evt. curcumin.

Hvis ledbrusken er under pres har den brug for specifikke næringsstoffer til at hjælpe med vedligehold af brusken.

Så er det i min optik ikke helt nok at give et rent curcumin produkt – men jeg synes det giver god mening at bruge et produkt med højt indhold af aktive stoffer til leddet og som også indeholder curcumin!

 


 

Brugervenlighed: Der er en tydelig angivelse af anbefalet daglig tildeling på emballagen. Det er et granulat, som er nemt at dosere.

Emballage: Findes i en spand med 5 kg. I spanden er der vedlagt et målebæger.

Produktet i brug: Da der skal bruges 100 gram om dagen (uanset størrelsen på hesten/ponyen) kan det være en stor mænge “tilskudsprodukt” at blande i foderet på en gang. Start derfor med en lille mængde og trap stille op – så bør der ikke være problemer med at acceptere smagen af det.

Pris/kvalitet: 5 kilo koster 529 kr. Der er til 50 dages forbrug uanset hestens størrelse. Det giver en dagspris på 10,58 kr.

Min samlede vurdering: Det er nogle rigtig spændende råvarer der er i dette produkt, og hvis man går efter et tilskud med højt indhold af betaglucaner, som understøttes af curcumin/piperin, så er Equihealth Boost et rigtigt godt bud.

Man kan ikke sammenligne dette produkt og fx QLC, som jeg også har skrevet en produktanmeldelse af. Det er to meget forskellige produkter som angriber to forskellige problemstillinger, som dog begge har at gøre med antioxidanter.

Betaglucaner

Equihealth boost har et højt indhold af betaglucaner. Disse er ikke antioxidanter men en vandopløselig fibertype fra havre, der har sit virkeområde særligt via immunforsvaret i fordøjelseskanalen. Det er lidt teknisk, men man kan sige, at betaglucaner påvirker kroppens eget immunforsvar til at arbejde mere effektivt.

Læs mere om:QLC antioxidanter fra Brogaarden – Produktanmeldelse

Jeg synes, at ideen med at understøtte betaglucaner med curcumin og piperin er rigtig god, og produktet er bestemt relevant på denne årstid (februar), hvor der typisk er flere svampesporer i grovfoder og strøelse end først på sæsonen.

Har man en hest der arbejder hårdt og ofte er i byen, er det selvfølgelig også ret smart at den får lidt støtte til sit immunforsvar, sammen med antioxidanter fra curcumin.

 

Kolik hest og svampesporer?

1
1 Stjerner2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (4 bedømmelser, gennemsnit: 5,00 ud af 5)
Loading...

Kolik hest? Hvis din hest får kolik kan det skyldes svampesporer. Læs om symptomerne på svampesporeforgiftning her… 

At der findes svampesporer i hestens omgivelser og fodermidler kan næppe helt undgås, men man skal være klar over, at det er værd at bruge noget energi på at have et godt management omkring sine fodermidler og strøelse.

Heste har individuelle tolerancetærskler for, hvornår svampesporer begynder at give problemer,fx med kolik. Men at svampesporer giver problemer på en eller anden måde, kan ikke diskuteres.

Kolik kan skyldes forstoppelse, men svampesporer er ofte synderen hvis du har en “kolik hest”
Foto. hestezonen.dk

Problemet er bare, at det er enormt svært, at sætte en finger på, hvornår og hvordan svampesporerne udløser problemer. Det er nemlig (heldigvis!) sjældent, at heste udsættes for så store doser af svampesporer på én gang, at de bliver akut syge af det.

Symptomer på svampesporerelaterede sygdomme

Symptomerne på at heste har problemer med svampesporer er lidt diffuse, men det er godt, at være opmærksom på stald- og foderhygiejnen hvis hesten viser problemer med blandt andet:

 • hudproblemer
 • adfærdsændring
 • hoste
 • dårlig hovkvalitet
 • diarré
 • våde prutter
 • nedsat immunforsvar
 • nedsat præstationsevne
 • kolik/ kolik hest – med uforklarlige, men relativt hyppige kolikanfald
 • problemer med fertilitet
 • abort
 • problemer med lever og nyrer
 • forfangenhed
 • forgiftningssymptomer i øvrigt

Sådan undgår du svampesporer, når du opbevarer foder, grovfoder og strøelse.

Mange steder er halvåbne lader, halvtag eller tagudhæng anvendt som opbevaringspladser, fordi det blandt andet er nemt at komme til.

Problemet er bare, at hvor der er fugtig luft, der trives svampesporerne og breder sig med lynets hast.

Læs også: svampesporer er hestens skjulte fjende

Ofte er der heller ikke en rigtig bund disse steder, og et underlag af jord holder på fugten, som igen er næring til svampesporerne. Der er ikke noget galt i, at opbevare hø i en lade, men man kan fx sørge for at lægge et lag godt halm, eller paller i bunden, så der ikke er direkte kontakt til jord eller betongulv. Ligeledes bør man også pakke siderne og toppen af høstakken ind i små halmballer. Bare husk, at det halm der anvendes skal være helt tørt, og uden mørke pletter på stråene.

Naturligvis skal høet også være over 85% tørt, for at være lagerfast.

Halm og anden strøelse skal naturligvis også opbevares tørt. Når naturmaterialer udsættes for fugt og ilt, starter der en forrådnelsesproces og dannelse af svampesporer.

Nu vi er ved emnet, så bør opbevaring af hestefoder i sække være så:

 • tørt
 • køligt (ikke frost!)
 • mørkt

….som muligt. En halvåben sæk foder, der står direkte på betongulvet, er også et absolut no go. Her kan kulde og fugt fra det kolde gulv sætte gang i processer der gør at foderet mugner.

Det samme gør sig i øvrigt gældende, hvis fodersække bestråles med sollys. Så kan der ofte opstå kondens i sækkene, hvilket også resulterer i muggent foder.