Kategorier
Fodring

Grovfoderanalyser – nemmere og billigere end du tror.

[ratings]

Mange grovfoderproducenter og hesteejere afholder sig fra at få lavet grovfoderanalyser, grundet usikkerhed om hvordan det gøres og hvad det koster.

Der er mange der producerer grovfoder til heste, i form af hø eller wrap, som kvalitetsmæssigt laver en fin vare, der dufter godt og har god struktur. Men når det er sagt, så vides det reelt ikke, hvad grovfoderet indeholder. Når jeg er på arbejde som foderkonsulent og spørger ind til en grovfoderanalyse, så får jeg oftest af vide, at det er for dyrt eller besværligt at udtage. Hvis du også tænker sådan, er der godt nyt til dig. Hvad prisen angår, har Eurofins sænket priserne med ca 30% på deres grovfoderananlyser til heste. En grovfoderanalyse til hest koster således 750 kr. for basis-pakken, hvor du får kendskab til foderets energiindhold, proteinindhold, sukkerindhold, træstofindhold, fordøjelighed og askeindhold (aske er udtryk for grovfoderets indhold af jord og/eller mineralniveau). Der kan tilkøbes en decideret mineralanalyse af grovfoderet for 500 kr. ekstra. Hvis prisen fordeles ud pr kg. grovfoder, er det altså en meget fair pris, for at vide hvad man fodrer med!

Grovfoderanalyser er et vigtigt redskab, når hestens foderplan skal sammensættes. der skal indsamles en repræsentativ prøve på ca. 500 gram. Prøven kan indsamles fra flere steder i skåret og diagonalt i marken, umiddelbart før presning - så slipper man for huller i wrapballerne. Foto. hestezonen.dk
Grovfoderanalyser er et vigtigt redskab, når hestens foderplan skal sammensættes. der skal indsamles en repræsentativ prøve på ca. 500 gram. Prøven kan indsamles fra flere steder i skåret og diagonalt i marken, umiddelbart før presning – så slipper man for huller i wrapballerne.
Foto. hestezonen.dk

Der er forskel på, hvordan heste og kvæg fordøjer og udnytter grovfoderet. Som noget nyt i Danmark beregner Eurofins nu energien i foderenheder til hest i stedet for foderenheder til kvæg. Denne metode kendes fra Norge og Sverige, hvor de i nogle år har brugt denne form for energiberening i grovfoderanalyser, med godt resultat.

Hvis du vil have lavet en grovfoderanalyse finder du blanketten her: Følgesedler til grovfoderanalyser – vælg hest i menuen

 

Nemt at indsamle græs til grovfoderanalyser

Det er af yderste vigtighed at indsamle en repræsentativ prøve af grovfoderet. Der indsendes kun ca 500 gram tørret græs til analyse, og de 500 gram skal altså give et realistisk bud på, hvad græsset indeholder. Det kan derfor være en idé, at gå en tur, på tværs af marken, når græsset ligger på skår (er høstet og ligger i en stribe, klar til at blive presset), lige før det skal presses, og indsamle græsset fra flere steder på marken og både fra neden, midt i og øverst fra skåret. Det tørrede græs skal herefter klippes i små stykker på max. 1cm længde, før det sendes ind til analyse.


Hvis det tørrede græs er presset til hø- eller wrapballer, kan der godt tages prøver af det. Det kan gøres ved at bruge et ballespyd eller -bor på langs i ballen. I wrapballer skal hullet dækkes til med en særlig UV-bestandig let strækbar tape, der sikrer, at der ikke kan trænge luft eller bakterier ind i ballen, så den rådner. Hvis græsset er presset i små baller hø kan man åbne flere af dem, og tage en prøve fra midten af skiverne.

Udførlig beskrivelse, fra Seges, af hvordan der samles græs til grovfoderanalyser

 

 

En kommentar til “Grovfoderanalyser – nemmere og billigere end du tror.”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *