ENUTRACO 2015: Tar spots, der også kendes som Ahorn-rynkeplet, kan være årsag til at heste rammes af Equine Atypical Myopati

0
2330
tar spots, Ahorn-rynkeplet, Rhytisma acerinum, tjærepletter.... kært barn har mange navne. De sorte pletter er mycotoxiner (svampesporer) i høj koncentration. De er meget giftige for heste, og kan medføre muskelsygdomme med døden til følge! Foto. hestezonen.dk
1 Stjerner2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (7 bedømmelser, gennemsnit: 4,00 ud af 5)
Loading...

På ENUTRACO konferencen i Bingen blev der snakket rigtig meget om mycotoxiner: Tar Spots, som på dansk hedder Ahorn-rynkeplet, er en meget overset, ekstremt inficeret og farlig kilde til mycotoxiner. Disse mycotoxiner kan forårsage alvorlige symptomer og endda døden, for din hest!

Tar spots (tjærepletter) eller det korrekte danske navn for bladsygdommen, Ahorn-rynkeplet, er en sygdom der rammer ahorntræets blade. Det er ikke farligt for ahorntræet – men det er farligt for din hest. Bladsygdommen Ahorn-rynkeplet, eller Tar spots, med det latinske navn Rhytisma acerinum, er en meget højkoncentreret form, for svampesporer (også kaldet Mycotoxiner), der er meget giftige for heste! Der findes mange forskellige typer svampesporer, og nogle af dem er farligere end andre! Ligeledes afhænger toxiciteten, altså hvor giftige de er, også af mængden af svampesporer.

tar spots, Ahorn-rynkeplet, Rhytisma acerinum, tjærepletter.... kært barn har mange navne. De sorte pletter er mycotoxiner (svampesporer) i høj koncentration. De er meget giftige for heste, og kan medføre muskelsygdomme med døden til følge! Foto. hestezonen.dk
Tar spots, Ahorn-rynkeplet, Rhytisma acerinum, tjærepletter…. kært barn har mange navne.
De sorte pletter er mycotoxiner (svampesporer) i høj koncentration. De er meget giftige for heste, og kan medføre muskelsygdomme med døden til følge!
Foto. hestezonen.dk

Du kender helt sikkert også svampesporer fra støvet hø, der lugter muggent – det er også giftigt, og et absolut no go at fodre til din hest! Hvis din hest spiser ahornblade, der er inficerede med Tar spots/Ahorn-rynkeplet/Rhytisma acerinum risikerer den at dø af det indenfor relativt kort tid – afhængigt af hvor meget den har spist. Det er rigtig god grund til at fjerne bladene fra dit ahorntræ (og “propel-frøene” – de er nemlig også giftige for heste) fra hestefolden, og i øvrigt sørge for at der er græs og/eller grovfoder nok til rådighed, så hestene ikke kaster sig sultent over eventuelt frisk nedfaldne blade.

 

Symptomerne kan variere

Jeg startede med at skrive, at hvis hesten spiser ahornblade der er inficerede med Tar Spots/Ahorn-rynkeplet/tjærepletter/Rhytisma acerinum – kært barn, mange navne, så risikerer den at dø af det. Det var ikke bare noget jeg skrev, for at fange din interesse! Det lumske ved mange forgiftninger med svampesporer er, at det er sjældent, at der er et fast symptom, så man tænker fx utilpashed er lig med den ene eller den anden type mycotixin forgiftning. Symptomerne på forgiftning, hvis hesten har spist ahornblade inficeret med Ahorn-rynkeplet, kan være mange.

Det kan fx være:

  • utilpashed
  • nedsat præstationsevne
  • pludseligt svedudbrud
  • snublen
  • kolik
  • nedsat appetit
  • manglende koordinationsevne
  • mørk farvet urin

Ovennævnte kan være symptomer på mindre kendte hestesygdomme, der nedbryder muskulaturen (og i øvrigt også belaster hestens hjerte og nyrer), som fx Rhabdomyolyse, Equine Atypical Myopati (EAM) eller Equine multiple acyl-CoA dehydrogenase deficiency (MADD). Rhabdomyolyse, EAM og MADD minder meget om hinanden, men fælles for dem er, at har man mistanke til at ens hest viser symptomer på disse, eller førnævnte forgiftningstegn, så skal dyrlægen tilkaldes hurtigst muligt! Disse sygdomme kædes ofte sammen med, at hesten har spist inficerede ahornblade, som den sygdomsudløsende faktor.

Her er lige et link vedrørende heste og Ahorn rynkeplet, Tar spot eller Tjærepletter

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here