Kategorier
Fodring

Der er mindre sukker i græsset, når vejret er gråt.

[ratings]

Når vejret er gråt og lunt danner græsset mindre sukker, end når solen skinner.

Som hesteejer kan det være vanskeligt at finde ud af, hvornår på dagen man bør lukke hesten på græs. Græssets sukker indhold følger ikke kun døgnrytmen i forhold til solopgang og solnedgang. Græssets indhold af sukker hænger nemlig nøje sammen med temperaturerne og vejret, ligesom der også er forskel på græs-sorternes evne til at danne sukkerstoffer. Som hestejer vil man som regel gerne gøre sit bedste for at undgå,  at hesten risikerer at blive forfangen af græsset, da forfangenhed er en yderst smertefuld sygdom, med en meget dårlig helbredelses-statistik.

græs og sukker
Sukker indholdet i græsset varierer i forhold til temperaturer,nedbør, pleje af græsset, sollys og græssorter.
Foto. hestezonen.dk

Læs også: Forfangenhed – hvad er det?

Sukker er energi til vækst

Sukker er yderst vigtigt for græsset, da græsset ikke kan vokse, hvis det ikke danner sukker. Græsset danner sukker i dagtimerne ved hjælp af fotosyntese, hvor kuldioxid og vand omdannes til sukker ved hjælp af lysenergi/solstrålerGræsset oplagrer sukker og det bruges som energi til at vokse af. Væksten sker aften/nat i repirationsprocessen, hvor sukkeret ved hjælp af vand og ilt omdannes, og bruges som energi til græssets vækst.

  • Når græsset er i god vækst, altså når solen skinner om dagen og det er lunt om natten (Om sommeren når der er ca. 10 graders varme eller derover) vil det betyde, at der er lavest sukker indhold i græsset i morgen og formiddagstimerne.
  • Problemet for hestefolk er bare, at når solen skinner om dagen og nætterne er kolde (forår, efterår og vinter), så vokser græsset ikke om natten, men ophober i stedet sukker. Der vil således være mere sukker i græsset i morgentimerne.
  • Når vejret er overskyet, danner græsset ikke ligeså meget sukker, som når solen skinner fra en skyfri himmel. Sukker indholdet er derfor normalvis lidt lavere døgnet igennem.

Læs også: Din hest bliver lettere forfangen, når nætterne er kolde

 

Stresset græs er farligt for heste

Ovenstående er kun tommelfingerregler i forhold til vejr og vind. Græsset kan nemlig også være stresset og blive hæmmet i væksten hvis det fx mangler næringsstoffer, udsættes for tørke eller for store mængder vand, ligeså vel, som temperaturer under 5 grader eller over 25 grader kan hæmme græssets vækst. Kort sagt kan man sige, at alle situationer, hvor græsset hæmmes i sin vækst er lig med, at græsset ophober en masse sukker. Det gør sig også gældende, hvis græsset dødbides – altså bides helt kort. Det er nemlig de nederste ca. 5 cm af græsstrået, der indeholder den største mængde sukker.

Følg disse råd, hvis du er bange for, at din hest kan blive forfangen

  • Sørg for langsom tilvænning til græsset over 3-4 uger.
  • Sørg for at pleje græsmarken med næringsstoffer i form af kalk og gødning.
  • Vælg græsblandinger, der passer til jordbundsforholdene, og til brugen af græsmarken. Der er forskel på græstyperne. Nogle tåler afgræsning og andre er bedre til slætproduktion af hø eller wrap.
  • Luk aldrig hesten på græs om morgenen efter en kold nat.
  • Giv evt. hesten mundkurv på for at begrænse indtaget af græs.
  • Giv gerne hesten lidt magert hø, før den lukkes på græs. Det vil mætte den lidt, og samtidig virke lidt som “buffer” for sukkerstofferne i græsset.
  • Et mindre areal kan også til dels begrænse indtaget af græs, men pas på at det ikke bliver dødbidt!
  • Undlad at lade hesten gå på en dødbidt/nedgnavet græsmark. Den vil få en masse sukker og alt for få fibre til at mætte den. Den kan sagtens blive fed ved at gå på “ingen græs”, men samtidig vil den sulte, da den mangler fibrene fra græsset til at mætte den. Det stresser dens krop og kan øge risikoen for at hesten udvikler stofskiftesygdommen EMS.

En kommentar til “Der er mindre sukker i græsset, når vejret er gråt.”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *