Kategorier
Fodring hestezonen.dk

De (u-)nødvendige tilskudsprodukter

[ratings]

Tilskudsprodukter til heste er et omdiskuteret emne. Mange har oplevet at købe et hav af tilskudsprodukter, der var mere eller mindre effektive – men er det i det hele taget nødvendigt, at have tilskudsprodukter i sit foderrum?!

Før du læser videre, så lad mig sige med det samme, at intet tilskudsprodukt til heste er bedre, end at undgå årsagen til at de er nødvendige! Bum… Det lader jeg lige stå lidt…

Hvad er tilskudsprodukter til heste?

Tilskudsprodukter til heste er kendetegnet ved at være forskellige former for næringsstoffer, der kan bruges til at udligne ubalancer eller mangel på de pågældende næringsstoffer. Tilskudsprodukter kan således variere fra at være fedtstoffer, aminosyrer, rene vitaminer eller mineraler, over i mere komplekse tilskudsprodukter, der er målrettet hestens fordøjelse, hove, pels, energi, led og meget mere! Tilskudsprodukter kan være mere eller mindre koncentrerede i mængden af det aktive stof, og også tilsat forskellige smags- og bærestoffer.

At sælge elastik i metermål

I mit arbejde som foderkonsulent gennem de sidste ca. 10 år er det hyppigste spørgsmål jeg er blevet stillet: “min hest har problemer med dit eller dat – hvilket tilskudsprodukt vil du anbefale?” Det er et spørgsmål, der kræver samme ærlighed af en sælger (i dette tilfælde mig) af tilskudsprodukter, som det gør af ekspedienten, der skal sælge elastik i metermål!

tilskudsprodukter til heste
Et pelsskifte kan understøttes af tilskudsprodukter. Foto hestezonen.dk

Set fra et lidt alternativt synspunkt, bør enhver sælger med respekt for sig selv spørge ind til, hvorfor og hvad der kan have forårsaget et givent foderrelateret problem, og ikke kun have fokus på at sælge tilskudsprodukter. Ved at spørge ind til årsagen for problemet, kan man nemlig fremadrettet undgå, at problemet opstår igen. Men at finde årsagen til problematikker, er ikke nødvendigvis det samme, som at undlade at sælge produkter.

Tilskudsprodukternes berettigelse

Nu gentager jeg lige mig selv, når jeg skriver at: “intet tilskudsprodukt til heste er bedre, end at undgå årsagen til at de er nødvendige!” Som hesteejer kan det bare være sindssygt svært, at fjerne årsagen til, at tilskud er nødvendige! De fleste, der har hest, har den opstaldet et sted, hvor der er nogle fælles rammer, som ikke tilgodeser hestens individuelle behov. Det er nemlig yderst sjældent, at staldens hyggetrold, Shetlænder – Musse har de samme behov, som staldens stævnehest Trakehner – Trunte. Det er helt okay – det er ikke noget ondt ord mod optaldningssteder og hestepensionater! Men, det er netop hestens individuelle behov, der retfærdiggør brugen af tilskudsprodukter til heste. Nå ja – og mangel på grovfoder med en analyse for indhold af næringsstoffer. Med en grovfoderanalyse i hånden, er det nemlig væsentligt nemmere, at sørge for, at hestene kan få deres individuelle behov dækket gennem krybbefoderet, der jo egentlig er tiltænkt som supplement af de næringsstoffer, som hesten mangler at få via sit grovfoder.

Læs også:Køber du grovfoder til din hest?

Brug tilskudsprodukter rigtigt

Hvis din hest har dårlige hove, grim pels og vandig afføring, så kan det være en god idé at have fokus på, at få løst et problem ad gangen. I nævnte tilfælde, ville jeg have fokus på fordøjelsen, da der er her, at hesten optager de næringsstoffer, der fungerer som byggeklodser i pels og hove. Det vigtigste, i forhold til en hest med fordøjelsesproblemer, er at grovfoderet har en god kvalitet og er fri for svampesporer.

tilskudsprodukter
Indholdet af svampesporer afhænger af vejr og vind. 
Foto. hestezonen.dk

Dertil kommer, at heste med vandig afføring i reglen reagerer rigtig godt på at få noget grovfoder, med en større plantediversitet – altså med flere græssorter og evt. urter (meget ukrudt er urter, når det ikke står i en køkkenhave). Når der er styr på grovfoderet, kan det give mening at give et tilskud af fx gærkulturer, for at understøtte en opformering af de gavnlige tarmbakterier. Hvis man giver gærkulturer, før der er styr på det rette grovfoder, får man sjældent den ønskede effekt. Det svarer lidt til, at man prøver at fjerne sikringen til bilens olielampe, i stedet for at hælde olie på.

Keep it simple

Hvis vi holder os til ovennævnte eksempel, så kan det være utroligt fristende, at købe flere produkter, til både hove, fordøjelse og pels. I min optik, er det bedre, at have målrettet fokus på at løse et problem ad gangen. Ikke mindst fordi nogle tilskud kan lave en skævvridning i forholdet mellem forskellige mineraler, som over tid kan give mere andre eller mere alvorlige problemer. Derfor er mit bedste råd: “Keep it simple” og få styr på det vigtigste problem først. Der er mange gode tilskudsprodukter på markedet, der helt sikkert har deres relevans, men husk altid at tænke over, hvilket problem der er det vigtigste, og hvad du kan gøre for at få det løst. Er du i tvivl, kan du kontakte en foderkonsulent og få råd og vejledning.

 

2 kommentarer til “De (u-)nødvendige tilskudsprodukter”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *