Kategorier
Fodring

B-vitaminer og pelsskifte

[ratings]

Hestens pelsskifte er en ressourcekrævende proces, og nogle heste bliver energiforladte og mister måske lidt gnisten i det daglige arbejde. Mange giver hesten tilskud af B-vitaminer, men langt fra alle har en effekt af det…

I mit daglige arbejde som foderrådgiver, oplever jeg rigtig mange, der køber ekstra B-vitamin til deres hest, fordi de føler, at hesten bliver sløv, når den skifter pels. Desværre oplever jeg ofte en del af disse kunder, for hvem at B-vitamin tilskuddet ikke havde den ønskede effekt. Det har jeg tænkt en del over, for hvorfor er det lige, at hesten skulle have et særligt behov for ekstra B-vitamin, når den skifter pels?

B-vitaminer - pelsskifte - energi

Selvforsynende med B-vitaminer

Jeg har søgt højt og lavt efter “svaret” på, hvorfor hesten skulle have brug for ekstra B-vitaminer, men jeg har ikke kunnet finde noget svar i den gængse faglitteratur. Det hyppigste svar jeg fandt var, at “der er ikke ret meget forskning på området”. Man ved dog, at hesten i princippet er “selvforsynende” med B-vitaminer. Den indtager naturligvis nogle igennem foderet, men faktisk kan hesten via microorganismer og forskellige processer i dens fordøjelse, selv danne B-vitaminer i tilstrækkeligt omfang til at dække dens behov. Dog kræver det naturligvis, at der er noget at danne det ud fra – fx er dannelsen af B12 afhængigt af, at der er cobolt til stede.

B-vitaminer og energi

Nogle af B-vitaminerne har direkte indflydelse på omsætningen af kulhydrater, nogle har indflydelse på nervesystemet og andre påvirker dannelsen af røde blodlegemer. Der kan derfor være flere forklaringer på, hvorfor hesten kan have en nedsat præstationsevne, hvis den mangler B-vitaminer.

Nogle gange virker det

Godt så. Nu ved du, at hesten selv danner B-vitaminer til at dække dens behov, men du ved stadig ikke hvorfor nogle heste reagerer positivt på et tilskud af B-vitaminer, mens andre ikke gør? Lad mig forklare lidt om, hvorfor det kan give mening, og hvorfor det har en positiv effekt hos nogle heste: Alle heste er individuelle, og nogle heste har en bedre fordøjelse og tarmflora end andre. Alt andet lige, så er tarmfloraen og effektiviteten igennem hele fordøjelsessystemet ansvarlig for, hvor godt hesten udnytter sit foder og selv producerer fx B-vitaminer (herunder også biotin). Dertil kommer så, at vi udsætter hestene for forskellige opgaver. Nogle heste præsterer på top niveau og bliver måske lidt stressede af, at komme til stævner, udsættes for hård træning med mere, men også hyggehesten kan have behov for ekstra B-vitaminer Det kan med andre ord godt være, at foderplanen på papireret dækker hestens behov, men den tager ikke højde for, at ydre påvirkninger, (herunder også en fodring, hvor der mangles næringsstoffer og plantevariation) kan have indflydelse på effektiviteten i hestens tarmflora.

B-vitamin - grovfoder
Godt grovfoder dufter dejligt og støver ikke.
Foto. hestezonen.dk

Med andre ord, så har nogle heste gode forudsætninger til selv at danne tilstrækkeligt B-vitamin, mens andre ikke har. Derfor giver det naturligvis mening, at det heller ikke er alle, der oplever en god effekt af at give ekstra B-vitaminer.

Forskellige faktorer der kan påvirke egenproduktionen af B-vitaminer

Jeg forsøger ikke at komme med en endegyldig sandhed (for den har jeg ikke!), vedrørende hestens egenproduktion af B-vitaminer, men blot oplyse dig om faktorer, der kan påvirke hesten, så du får en forklaring på hvorfor/hvorfor ikke din hest reagerer positivt på tilskud af B-vitamin under fældning og pelsskifte. Hesten fordøjelsessystem kan nemlig påvirkes af mange faktorer, der kan have indflydelse på udnyttelsen og dannelse af næringsstoffer fx:

  • Svampesporer i strøelse grovfoder og foder
  • Kvalitet – herunder plantevariation – i grovfoderet
  • Medicinering
  • Stress
  • Dårlig tarmflora generelt
  • Mavesår

Sådan booster du hestens tarmflora og egenproduktion af B-vitaminer

Hvis du har en hest, som du ved, nemt kan dykke i præstationskurven under pelsskiftet, kan du med fordel gøre noget for at booste dens tarmflora til bedre egenproduktion af B-vitaminer. Lad mig dog lige slå fast, at jeg ikke har et problem med at give ekstra B-vitaminer! Det giver rigtig god mening at udligne en mangel eller ubalance (!), men i min verden giver det bare endnu mere mening, at forsøge at undgå, at skabe mangler eller ubalancer, hvis man kender sin hest og dens individuelle problemstillinger lidt.

Læs også: Er din hest igang med pelsskifte?

Fokusområdet er at styrke hestens fordøjelse, så hesten selv danner B-vitaminer. Jeg har lavet en oversigt over, hvad du selv kan gøre, for at styrke hestens fordøjelse – også selv om du har hesten opstaldet. Du behøver naturligvis ikke gøre det hele på én gang – forslagene er tænkt som en liste, hvor du selv kan vælge det, der er mest oplagt for dig og din hest :-)

  • Giv et tilskud af letfordøjelige grønne fibre, der helst er sammensat af så mange forskellige græsser og urter som muligt. Fx Palatin høcobs indeholder ca 40 forskellige græsser og urter. Bare 0,5 kg om dagen kan gøre en forskel. Meget “produceret” hø, altså hø, der ikke er enghø, dyrkes mere intensivt og indeholder ofte kun nogle få græssorter. 3-10 sorter er ikke unormalt. Hesten i naturen vil indtage op til 70 forskellige planter, så den er skabt til at trives med at fordøje mange forskellige plantefibre. Dertil kommer, at hvis grovfoderet er for ufordøjeligt, fx at hø/wrap er meget groft/modent, og hesten spiser lige rigeligt af halm (eller frøgræs, som jeg generelt fraråder som fodermiddel), så får den for mange ufordøjelige fibre, til at microfloraen i fordøjelsessystemet trives optimalt.
  • Sørg for en god hygiejne i alt foder og strøelse. Brug evt. lidt Staldren, når du har muget ud. Svampesporer er en stor (skjult) trussel for hestens fordøjelse og generelle trivsel, så brug aldrig hø, wrap eller strøelse, der ikke dufter frisk!
  • Et tilskud af gærkulturer kan til dels også hjælpe med til en god tarmflora. Vælg en, med et højt indhold af levende gærceller, fx Levucell, der snart kommer på markedet – lige nu kan du teste det gratis. Du kan gratis teste Levucell SC. Tilskud af gærkulturer kan understøtte fordøjelsen, fiberudnyttelse og dermed meget sandsynligt også egenproduktion af B-vitaminer.
pels, heste, pelsskifte, hestezonen.dk
Alle hårene i hestens pels, undtagen de løse, bør have samme blanke glans og farve. Farven kan dog skifte en nuance i vinterpelsen.
Foto. hestezonen.dk
  • Er du til “gør det selv”, så reagerer rigtig mange heste positivt ved at få lidt Kombucha i foderet hver dag. En dosering på 0,5 dl. pr. 100 kg. hest er en fin mængde. Kombucha er en fermenteret sort the. Den kan ikke sidestilles med almindelige gærkulturer, men indeholder forskellige gærcelleforbindelser, og du kan også selv drikke det. Kanne Brottrunk eller Equimall er to forskellige flydende, fermenterede produkter, der også kan have en gavnlig effekt på hestens fordøjelseog hjælpe med til at understøtte pelsskiftet.
  • B-vitamintilskud eller mineralbooster? Min personlige erfaring er, at mange af de heste, der har været rationeret i grovfodermængderne, doseret lidt til den lave side med mineraler eller været klippet i løbet af vintersæsonen, reagerer rigtig godt ved at få en mineralkur som fx MicroVital. Men uanset hvad, så er der bare nogle heste, der har gavn af, at få tilskud af B-vitaminer, og det er absolut ingen skade til! Hvis hesten mangler det, så skal den selvfølgelig have det. Jeg foretrækker dog selv, at have fokus på at understøtte fordøjelsessystemet, da det også på andre måder kan give en sundere hest, med stærke hove og spare mig, for at købe en masse tilskud.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *